Terug naar weekends 2003

 

 

Reis Berlijn van 12 t.e.m. 21 september.

Een stad bezoeken heeft altijd iets aantrekkelijks maar de hoofdstad van het herenigde Duitsland heeft veel meer: Berlijn. Er is haar merkwaardig verleden. Vandaag veranderd ze nog steeds en voor de toekomst wordt ze steeds belangrijker. Ondanks de vele km erheen (ong.800km) waren er nog meer liefhebbers dan de 19 die meekonden, jammer van de nodige beperking. De organisatoren kozen om de afstand te overbruggen in 4 etappes: samenkomst te Gelderen, overnachten te Höxter en daarna Potsdam en uiteindelijk naar de camping  buiten het centrum te rijden.

De samenkomst in Gelderen (ong.130km) had meer weg van een weerzien met vrienden en werd dan ook gevierd met een ijs(je) extra large. De volgende dag op tijd de baan op naar Höxter (ong.250km) afspraak 14uur. Een duidelijk sprekende gids vertelde met heel veel enthousiasme over zijn stad en haar belangrijke geschiedenis.  Dat hadden de leiders goed geregeld. Höxter is zeker de moeite om met gids te leren kennen. Als afsluiter volgde zonder tegenzin een massaal terrasje.

De volgende ochtend waren we al aan dag 3 voor nog een verplaatsing (ong.330km) tot Potsdam. Op de vroegere grensovergang tussen oost en west nog even een foto schieten van de twee in elkaar geslagen handen als symbool van hereniging en terug verder op afspraak 15 u. aan het Park Sanssouci . Bij prachtig weer wandelden we door dit mooie park en kregen uitgebreid uitleg van Luc over de verschillende parkdelen en prachtige historische gebouwen. Er is heel wat te zien en iedereen was zo geboeid dat we onvoorzien toch zowat alles hadden bezocht in enkele uren. Tot slot werd met een welgekomen koffiepauze deze Sanssouci (zonder zorgen) wandeling afgesloten.

Na een verkwikkende nacht begon dag 4. Het programma was spannend: een van de mooiste kastelen van Duitsland was ons doel: Neues Palais. Van buiten prachtig om te zien met kleuren – kantelen en honderden beelden vooral op de dakrand. Maar eens binnen stonden we paf. Met vilten sloffen schuifelden en schoven we samen van de ene prachtige zaal naar de andere, van de ene verbazing in de andere. Omdat de tijd vliegt stonden we te snel terug buiten en kon het echte programma beginnen. Namiddag naar camping Kladow (25km) voor 6 nachten. Onze familie werd zo dicht mogelijk verzameld rekening houdend met vallende eikels. s’Avonds volgde onze reeds 4de briefing. Dit was de trend-setter voor de volgende dagen: een grote gezellige familiekring, sfeervolle verlichting en een goed gevulde tafel met snoep en lekkere drank, voor elk wat wils. Merci organisatoren en anderen.

We begonnen aan dag 5: dinsdag. Vanaf nu speelde de klok en het openbaar vervoer een grote rol. Elke dag om 8.40uur op de bus, maar eerst 20min. stappen. De eerste dag weigerde de fonkelnieuwe buurtbus met ons te vertrekken: overladen! Dus vanaf nu 10 vrijwilligers iedere morgen nog verder trippelen tot bij de lijn dubbeldekkerbus en s’avonds ook terug. Dus probleem opgelost door kranige sportievelingen: bedankt jongens en meisjes!

Het waren 5 vermoeiende lange dagen door Berlijn, maar wat er tegenover stond was fantastisch. Proficiat Eddy,Josephine,Luc en Iris! Jullie maakten voor ons een uiterst boeiend en historisch leerrijk programma. Al jullie moeite aan voorbereidingen hebben wij kunnen ervaren als goed getimed, goed gekozen. Wij beleefden een formidabel Berlijn – bezoek omdat twee bijzondere gidsen, Eddy en Josephine ons onvermoeibaar naar de voornaamste bezienswaardigheden brachten met de nodige uitleg: de Siegesaule, Russisch monument, Reichstag, Brandenburger Tor, de vredesberen, Checkpoint Charlie met museum, SS hoofdkwartier (resten), de overblijfselen van “de Muur”, plaats van Rijkskanselarij + bunker van Hitler, Berlijnse Dom, Franse Dom, Duitse Dom, Neue Wache, Zeughaus, Bebelplatz (boekverbranding), Pergamon museum, Gedachtenis Kirche en zo maar verder. Zelfs de enige rustdag werd druk besteed. Verdeeld in drie vrijwillige groepen bezochten de ene de dierentuin (Josephine), anderen wilden winkelen (Luc en Iris) en de derde (Eddy) koos voor het Luftwaffenmuseum en het tot de verbeelding sprekende Russisch kerkhof (5000 doden).

Als kroon op “het werk” was er een koud + warm buffet voorzien. Zoveel, zo lekker, onmogelijk op te krijgen. Op bevel van de campingkok moest iedereen nog een voorraad meenemen voor morgen. Nooit meegemaakt, geweldig!

Voorzitter Luc had nog een kanjer van een verrassing in petto: het campingstandgeld zal betaald worden door het samengebrachte reisgeld (kas). Oef!! Onze totaal onkosten verlaagde plots met ong. 100€. De leiding was uiterst zuinig omgesprongen met onze bijdrage want er konden zelfs nog een paar extra consumpties af + een souvenir (mok) van Berlijn.

In naam van het ganse gezelschap bedankte Pierre de begeleiders en er werd een bedankje aangeboden door Maria en Marie-Louise. Ook Wim verraste iedereen door het ganse gezelschap op een ontroerende manier te danken voor de hulp en steun die hij van iedereen mocht ervaren.

Nu was de reis af, meer dan geslaagd, beter kon moeilijk ook geholpen door het prima weer. Na soms moeilijke afscheidswoorden dropen we om beurten af, in stilte hopend op meer zulke reizen.

Op verzoek, zeer graag gedaan.

Hilda,Pierre en Co.

 

Berlijn, klein verslag over de groep voor de zoo.

Alle toeristische brochures zijn het erover eens, de Zoölogische Garten is meer dan een bezoek waard; zelfs Michael Jackson wist dat en bezocht met zijn kinderen de oudste en mooiste dierentuin van Duitsland.

Samen met Josephine gingen we met zijn twaalven zien of het waar was….

Onmiddellijk overviel ons de stilte, een hemelsbreed verschil met de helse drukte enkele tientallen meters buiten de zoo.

In een hedendaagse zoo hebben alle dieren ruimte genoeg, waar mogelijk kunnen ze binnen en buiten.

De Berlijnse zoo heeft tal van topattracties, in de aquaria zwemmen haaien, piranha’s en vele honderden vissen in alle kleuren en grootte. In een stukje dichtbegroeide jungle zie je pythons, boa’s en krokodillen.

Vraag je wat wij het aantrekkelijkst vonden?

-De verschillende soorten katten en roofdieren die net gevoerd werden.

-De verschillende pinguïnsoorten in hun glazen bad waar ze demonstreerden dat zwemmen snel en soepel kan.

   -De horde witte wolven die je van heel dicht kon bewonderen.

Kortom, tijd te kort om alles te zien en elk zegge het voort, een aanrader naast alle andere aanraders.

Groetjes,

Roland en Frieda

 

Terug naar boven