Terug naar weekends 2003

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LUIK EN OMGEVING

11-13/04/2003

Oef…, het is vrijdagnamiddag 17 uur ! Einde van een weer drukke werkweek (ja beste vrienden motorhomers er zijn er nog die moeten werken om mee te kunnen met de zwervers Leuven) en dus kunnen we ons klaarmaken voor een fijn en volgens de weersvoorspellingen zonnig weekend.

Gelukkig wonen we niet te al te ver van onze eerste bestemmingsplaats  Val Saint Lambert, een naam die klinkt als het wereldvermaarde kristal dat er ooit in grote hoeveelheden en op kunstzinnige wijze gemaakt werd.

Na de hartelijke verwelkoming door de inrichters François , Rita en de andere familie- en bestuursleden is het stilaan tijd voor de gebruikelijke samenkomst en toelichting van het programma.

In taverne “La Manifacture” blijkt de voor ons voorziene zaal echter bezet. Onze Waalse vrienden nemen de aanstaande verkiezingen nog steeds echt serieus en daar moet alles voor wijken, ook wij ! Maar niet getreurd verdeeld over twee groepen komen we toch te weten wat we moeten weten en aan drank en spijs was er geen gebrek.

Zaterdagmorgen om 09u30’ is iedereen paraat om Val St.Lambert te ontdekken en het dient gezegd, de manier waarop het verhaal van de geschiedenis van het glas van z’n ontdekking tot heden gebracht wordt, is tamelijk uniek te noemen.

Ook het daaropvolgend bezoek aan het glasmuseum en vooral de stielkennis en behendigheid van de meesterglasblazer heeft zeker bij de meesten van ons indruk gemaakt. Na nog een bezoekje aan de verkoopszaal (en kennisname van de gepeperde prijzen…) was het tijd voor de middagpauze.

Tegen 14.30 uur werden we verwacht op de parking van “Blegny Mine” voor een bezoek aan de oude steenkoolmijn. Zeker voor ons “Limburgers”, met een nog recent mijnverleden en familieleden ex-mijnwerkers,  was het een uitgelezen gelegenheid om “zelf” eens kennis te maken met de werkomstandigheden waarover we zo dikwijls gehoord hebben van onze vaders, broers, familieleden… Indrukwekkend, hier zijn  veel zweet en tranen gevloeid, zijn veel longen en andere lichaamsdelen onherstelbaar  beschadigd, velen hebben er zelfs hun leven gelaten en toch… (misschien ook daarom) is de onderlinge kameraadschappelijkheid en samenhorigheidsgevoel van de mijnwerkers legendarisch zoals we, in onze jonge jaren, zelf hebben kunnen ervaren en dit bleek trouwens nog steeds uit de gedrevenheid waarmee de gidsen, ex-mijnwerkers, hun uitleg deden! Na het bezoek hebben we in het plaatselijk restaurant nog uitvoerig kunnen napraten en genoten van de streekgerechten en –bieren.

‘s Avonds was het verzamelen geblazen want er dienden twee motorhomes ingewijd te worden en in tegenstelling tot de jarenlange gewoonte werd dit heilig ritueel nu uitgevoerd door drie nonnetjes ! Is dit wel volgens de liturgische geplogenheden ?

In ieder geval was er gezorgd voor de nodige hoeveelheden natjes en droogjes, waarvoor onze dank en nogmaals veel plezier en zwerfgenot gewenst aan de bezitters.

Zondag 09u15’ – tijd om ons te verplaatsen naar Herve waar we opgewacht werden door de stadsgids voor een stadswandeling.

Herve, weinig gekend in onze contreien maar toch zeker het bezoeken waard. Trouwens het hele  “Land van Herve” met z’n glooiende groene weiden, fruitbomen, cider, siroop, kaas enz… verdient enkele dagen kennismaking.

Nà de wandeling werden we door de organisatoren nog vergast op een garnituur van streekgerechten - het kon niet op !

Als afsluiter van dit prachtig weekend en de zomerse zondag hebben we dan nog onze picknicktafel en stoelen buitengehaald.

Nogmaals proficiat organisatoren en bestuur – voor dit “aparte” weekend, apart vanwege de opvatting, want gewoonlijk verblijven we steeds op éénzelfde locatie. Deze keer echter hebben we ons, zoals echte motorhomers (die we toch zijn…), telkens naar te bezoeken regio verplaatst.

Naar onze mening een initiatief vatbaar voor herhaling.

Jef, Marie-Josée en Louis

Terug naar boven