Terug naar weekends 2003

 

Verslag “Kruiden W.E. Borgloon, met Daniëlle Houbrechts”

De weergoden voorspelden alvast weinig goeds, we zouden boeten voor het uitzonderlijk voorjaar, regenjasjes en paraplu’s zouden ons vergezellen gans het W.E. lang…

Frieda en ik wilden alvast maximaal genieten van Borgloon en waren op de afspraak aan het oude stationnetje van Borgloon voor de eerste fietstocht.

Medewerkers van V.G. Borgloon hadden Willy, Magda, Dirk en Els een prachtig stukje natuur rond de stad voorgesteld als opwarmertje. Het tochtje was wondermooi maar voor sommigen zwaar, de hellingen en kuitenbijters deden zeer, eentje ging er zelfs bij liggen. Het E.H.B.O. team van de Zwervers reageerde bliksemsnel, het “grijze Zwerverszakje” werd erbij gehaald, de geschaafde knie werd ontsmet en ingepakt…

Iedereen genoot van de stop in Gasthof De Horne, een smaakvol ingerichte zaak met een tuin en een terras die rust en klasse uitstraalt. De omgeving kan zo in de toeristische folder van Haspengouw gezet worden.

Bij aankomst aan het stationnetje waren de overige weekendgangers ook al ter plekke, het weerzien doet iedere keer weer deugd en geeft je telkens weer een warm gevoel.

Mogen deelnemen aan een familiaal gebeuren met de groep is veelzeggend voor de sfeer binnen de zwervers. We toastten dan ook op de jonge Oma en Opa, Christine en Marcel.

We waren te gast bij de familie Derwael en mochten hun parking gebruiken en kregen van de gastvrouw een rondleiding in het bedrijf. Zij overtuigde ons dat je op elk moment van het jaar een overvloed aan verse appels en peren kunt kopen. Mevrouw Derwael wist ook iets van een ISO-norm die ze hadden… maar wat het juist was wist ze niet goed, maar best dat de Heren Derwael dat niet hoorden.

In de Brasserie “De Graaf” kwam de groep samen om de rest van het W.E. te overlopen en om te genieten van elkaars gezelschap.

Zaterdagmorgen hadden we een rendez-vous met de kruidenvrouw Daniëlle Houbrechts. Vaak hoorden we haar op Radio 2 en ik had me er ook een gezicht bij voorgesteld… Onze Radiovrouw bleek een heel lieve minzame mevrouw te zijn, een jonge oma, een echte gastvrouw met een gouden hart en een oog voor kleine plantjes...

In de abdij Mariënlof leven er nog elf elfjes. Twee van hen ontvangen ons in hun cafetaria en serveerden ons koffie en Limburgse vlaai. Zuster Ursula, een ander elfje leidde ons rond in haar kapel en haar sacristie. De devotie voor de Heilige Odilia en de Kruisridders geven zuster Ursula de kracht om elke dag de poetsvod en boenwas te gebruiken. Ook hier had ik een goed gevoel om zoveel moois te mogen zien.

Daniëlle Houbrechts bracht ons daarna naar de kruidentuin van Mariënlof. Alledaagse plantjes bleken heel wat kwaliteiten te hebben, waren ze niet te gebruiken in de keuken dan kan je ze in de apotheekkast een plaatsje geven.

Na een stukje Parijs-Roubaix mochten we ’s middags aanzitten aan een kruidenmaaltijd in het restaurant Martenshof te Mettekoven. Daniëlle had haar uiterste best gedaan om met kruiden en bloemetjes de schotels te versieren en te kruiden. Het oog werd zeker verwend, over smaak kan gediscussieerd worden.

Na een wandeling met Daniëlle kwamen we bij Broeder Arsčne, de pastor van de Kluiskapel. Ook hij had zijn verhaal waar we allen van mochten genieten.

Tijdens de degustatie van de pannenkoeken met bloemetjes en kruiden trachtte Pierre Daniëlle een motorhome te verkopen. Bij haar afscheid was ze er nog zodanig van onder de indruk dat ze beloofde het wat langzamer aan te doen en wel warm te lopen voor een motorhome. Misschien krijgen de Zwervers Leuven de Kruidenvrouw van Radio 2 als gratis gids in hun midden?

Na een stukje stadsomwalling-wandeling rond Borgloon en een bezoekje aan de Strooplekker spoelden we samen de emoties van de dag door in “De Graaf”.

Zondagmorgen kwamen Magda en Els met hun pakjesdragers Willy en Dirk de beloofde pistolekes, koffiekoeken en appeltjes brengen. Zo waren we sterk genoeg om onze burgerplicht te vervullen.

Alvast dank aan de organisatoren, het was gezellig en leerrijk en we kunnen enkel in naam van iedereen jullie danken voor het geleverde werk. Doe zo voort.

Roland en Frieda.

 

Terug naar boven