terug naar weekends 2004

Terug naar Hoogstraten.

 Met 29 motorhomes vonden wij  op 16 april de weg naar Hoogstraten, meer bepaald naar de deelgemeente Meer. Na de verwelkoming door onze gastheren, Josephine en Eddy, zagen we bekende en minder bekende gezichten terug. Om 20 uur was er de eerste samenkomst in de zaal van de plaatselijke duivenmaatschappij. Josephine gaf ons de deskundige uitleg over het verdere verloop van het weekend. Na een gezellige babbel en  het drinken van menig pintje trokken wij naar onze motorhome.

Zaterdag 17: om 9 u. waren de talrijke fietsers, goed gemasseerd, klaar voor een tocht van een zevental kilometers onder toezicht van hoofdbegeleider Marcel en zijn helpers, in het geel.

Enkele minuten later, vertrokken wij met een zestal motorhomes naar het lokaal van de  Kruisbooggilde waarvan Eddy en Josephine vurige leden zijn. De voorzitter van de gilde  gaf uitleg over het ontstaan en het verdere reilen van deze vereniging. Josephine gaf een demonstratie en velen volgden om een paar pijlen richting doel af te schieten. Of er veel doel raakten weet ik niet meer. Het was een toffe bedoening. Onze knapzak werd aangesproken en rond 13 u15’ vertrokken we richting Hoogstraten Centrum. We werden in twee groepen verdeeld voor het bezoek een de Ste Catharinakerk met de 105 meter hoge toren, van waaruit een geweldig uitzicht op het omliggende.

Na een bezoek aan de kerk stapten wij naar het Begijnhof, het enige in België waarvan de huisjes verhuurd worden en dus allemaal bewoond zijn. Er werd ons verteld hoe, in vroegere tijden, de Begijntjes er leefden en werkten. (het werk werd door de arme Begijntjes gedaan). De huisjes zijn allemaal prachtig gerenoveerd en zien er zeer proper uit.

Om 17 u werden we door de Burgemeester, Arnold Van Aperen, op het stadhuis ontvangen met een drankje en een koekje. Hij heeft ons ook de geschiedenis van Hoogstraten in al zijn facetten geschetst. Praten dat die man kan, een echte waterval. Hij bleef maar doorpraten. Wij hebben dan ook de vraag gesteld of het niet mogelijk is een motorhomeparking met alle nodige voorzieningen in Hoogstraten op te starten. Hij beloofde zijn best te doen. Hopelijk komt de parking er. Spijtig maar wij moesten dringend terug naar onze standplaats om niet teveel achterstand op het programma op te lopen. Rond 19 u 30’ kregen wij dan onze feestmaaltijd voorgeschoteld. En of er gegeten werd. Het was werkelijk lekker; een dikke proficiat aan de kokkin en ook aan Josephine en Eddy, die het hier geregeld hadden. Na nog een pintje of meerdere… trokken we voldaan naar onze motorhome voor een zalige nachtrust.

Zondag 18 vertrokken wij rond 9 u30’ met onze motorhomes naar de ‘Verrassing’, die ons de vorige dag door de Burgemeester was beloofd. En wat bleek? Wij mochten, hoogst uitzonderlijk, het penitentiair schoolcentrum van Hoogstraten bezoeken. We werden er terug verwelkomd door de Burgemeester en de Directeur. Na het woordje … van de Burgemeester, kregen wij uitleg van de directeur van de instelling. Het centrum wordt bevolkt door gevangenen die nog maximum vijf jaar en minimum 5 maand straf moeten uitzitten. Er werden ons koffie en koekjes aangeboden; we werden bediend door ‘voorbeeldige’ gevangenen. Er werd ons dan ook een filmpje getoond, waarop het ‘gevangenisleven’ in Hoogstraten werd getoond. Ze hebben hier alvast geen klagen. Daarna kregen wij een rondleiding in de bakkerij waar dagelijks het brood voor Hoogstraten en verscheidene andere instellingen wordt gebakken. Verder kregen wij een inzicht over de verschillende beroepen die hier kunnen worden aangeleerd: alles wat de bouw betreft, loodgieterij en schrijnwerkerij. We moesten ons bezoek (dat werkelijk de moeite en uniek was) beëindigen want buiten wachtten al de familieleden of vrienden voor het bezoek aan de gevangenen.

Dan naar de parking voor het ‘natje’ en het ‘droogje’. De Burgemeester werd hartelijk bedankt door Josephine en hij kreeg een regenscherm van ‘Vakantiegenoegens’ aangeboden.

Met de dank van alle deelnemers aan de inrichters, Josephine en Eddy en de andere medewerkers. Wij hopen van nog veel van deze weekends te mogen genieten.

 

Myriam en Harry uit Dendermonde

terug naar boven