terug naar weekends 2004

Terugblik op onze vakantiereis naar St.-Lumine in de Atlantische Loirestreek                                                 Lang gewacht en vertrokken voor onze reis naar St. Lumine. Onze eerste stop was Anet bij Dreux, waar we het mooie kasteel van Diane de Poitiers bewonderden. Een telefoontje naar Juul, want we waren een dag vroeger dan voorzien. Ja, hij en Willy stonden al in Châteauneuf en Thymerais en wij werden door hen opgewacht. Willy en Lisette waren 300km. terug afgezakt om de deelnemers te verwelkomen. Na een heerlijk ‘Diner’ in een plaatselijk restaurant trokken we in ons beddeke voor een goede nacht.

De volgende dag, zaterdag 21, kwamen de andere deelnemers toe, op een viertal na die rechtstreeks naar St. Lumine reden. ’s Avonds afspraak in “Café des Sports” waar we een eerste drankje kregen aangeboden. En bij één is het niet gebleven. Rond half tien terug naar ons huisje.

Zondagmorgen vertrokken wij in groepjes van +/- 3 motorhomes richting St. Lumine. Zonder hindernissen kwamen we rond 15 uur op de bestemming. Onze parking was gelegen bij de sporthal van het kleine dorpje. Om 18 u werd er appel gefloten voor de ‘Welkomstdrink’. Op één motorhome na, was iedereen aanwezig. Bij het drinken van één of meer ‘speciale aperitiefjes’, cola of fruitsap werd er kennis gemaakt met alle deelnemers en heeft Juul het programma van onze vakantieweek voorgesteld.

Maandagmorgen, met een beperkt aantal voertuigen, op weg naar Noirmoutier. Hier een drukte van jewelste en waar er diende geparkeerd te worden, was er toch wel markt zeker. Dan maar naar de betaalparking; ook hier plaats te weinig. Na wat gezoek waren de motorhomes dan toch gestald. Na een bezoek aan de markt en de haven, vlug naar het restaurant voor ons gezamenlijk etentje. Iedereen was tevreden over wat ze op hun bord kregen. Na het middagmaal brachten we nog een bezoek aan het stadje en dan bij laag water terug langs “De Gois”. Sommigen zochten wat zeevruchten of kochten mosselen en oesters (vraag maar aan Josee, Francine, Maria en François enz..) en wij keken ernaar. Op eigen kracht dan terug naar St. Lumine. François deed ons het water in de mond krijgen met het bereiden van de aangekochte mosselen. Iedereen mocht dan ook eens proeven, lekker. We zaten nog wat gezellig bij elkaar, warm was het niet en dan maar naar onze bedstee.

Dinsdagmorgen 10 u: vertrek naar het ‘Parc des Daims’ in Frossay onder de kundige begeleiding van een oud collega van onze Juul, die al ettelijke jaren in St. Lumine woont. Zij reden als eerste en wij maar volgen. Tot onze grote verbazing kwamen we aan een ‘Centrale de Beton’ en ja hoor, ze namen toch wel de oprit zeker. Een sliert van tien motorhomes die beton gingen laden, wat werd er gelachen door de arbeiders en ook door onszelf. Na dit ommetje, bedankt Juul, waren we goed op tijd voor het etentje, op onze bestemming. Het ons aangeboden middagmaal was van de ‘bovenste plank’. Echt heerlijk! Ondertussen viel er een fikse regenbui die net stopte toen we het treintje op moesten voor het bezoek aan het park. Onze Juul die dacht dat we per trein het ganse park gingen doorkruisen, had zich even misrekend. Het grootste deel was ‘à pied’ af te leggen, teveel voor Juul’s pijnlijke benen. Terwijl hij op het retourtreintje wachtte, gingen wij verder, onder de leiding van de eigenaar en tevens gids. Het was heel mooi die talloze soorten herten, groot en klein, van achter donker glas te zien, een echt hertenparadijs. Op het einde mocht onze jongste deelnemer, Jelle, een hert eten geven. Het dier haalde de stukjes brood uit Jelle’s mond.

Tevreden over deze mooie dag, keerden wij naar onze standplaats terug.

De volgende morgen deden wij, onder de leiding van Pierre - een andere kennis van Juul - een mooie natuurwandeling in en om St. Lumine. Onze namiddag brachten wij door in Pornic. Met een toeristisch treintje reden wij een uurtje door dit mooie stadje. Afgewisseld door muziek, gaf de bestuurder uitleg over de bezienswaardigheden die we voorbij reden. Nadien mochten we op eigen houtje het stadje verder verkennen en ook genieten van een lekkere ijscoupe of een drankje.

Donderdagmorgen stond er een fietstocht op het programma, onder leiding van Patrick en Gilbert. Naar we hoorden was het een aangename tocht en de begeleiders hebben zich voorbeeldig van hun taak gekweten. En er werd ook petanque gespeeld onder het leidend oog van Juul. De namiddag was voorbehouden voor het bezoek van de ‘Abbatiale in St. Philbert de Grand Lieu’. Hier werd uitleg gegeven door een gids en Roland, een meester in dit vak, vertaalde alles netjes. Zo kwamen we te weten dat deze ‘Kathedraal’ nog als kippenmarkt heeft gediend en dat op de graftombe van St. Philbert veel wensen werden geuit. Er ligt slechts een gedeelte van zijn menselijke resten op deze plaats. Een ander deel is in Noirmoutier en het derde ??? Ik weet het niet meer. We hadden nog tijd om de kruidentuin en een tentoonstelling te bezoeken. Dan naar de wijnboer, ook al een oude bekende van Juul. We werden er hartelijk ontvangen en kregen diverse wijnsoorten te proeven, de ene al beter dan de andere. Er werd ons ook cake en brioche aangeboden. In de prijs van onze vakantieweek was er twee flessen wijn per persoon inbegrepen, die we hier meekregen. Iedereen had genoeg, soms teveel gedronken (Willy en Harry notabene) en gelukkig was het maar een drietal km. tot in St. Lumine. Die avond was het mooi weer en konden we toch een lange tijd buiten zitten.

Vrijdag, onze laatste dag: in de voormiddag een fikse wandeling, onder de leiding van Pierre. Nu was het langs de andere omgeving. Wij gingen tot aan de ‘Lac de Grand-Lieu’ maar zagen weinig water. Wat velen wel lekker vonden: de braambessen die her en der te plukken waren. Ons Josee zat met een groot probleem: waar vind ik een wc? Wel we kwamen voorbij een boerderij waar twee boeren, twee vrijgezellen woonden, en zij er naar toe. Was het ‘Boer zoekt Vrouw’ of ‘Vrouw zoekt Boer’. We zullen het allicht niet weten. Ze kwam vlug terug bij de groep aansluiten.

Na de middag beklommen we met een dertigtal de 40 meter hoge kerktoren (246 treden) van St. Lumine. We mochten dan nog het kleine kerkmuseum bezoeken. Onze aandacht ging vooral naar de maquettes van drie kerken, opgebouwd met solferstekjes. Ook enkele oude kelken, misboeken en kerkgewaden waren het zien waard.

Om 19 uur volgde dan onze afscheidsdrank. We zochten beschutting voor de koude wind. Door de deelnemers werd aan onze Juul een goede fles aangeboden als dank voor deze fijne week. Ook Jelle had voor een verrassing gezorgd: voor de inrichters had hij een gladde kei met schelpjes versierd en een mooi kaartje gemaakt. Trouwens voor iedere motorhome was er een zelfgemaakt kaartje. Van harte bedankt Jelle!

Net toen iedereen zijn drankje in de hand had begon het toch wel te ‘miezeren’. We bleven nog wat samen maar het begon alsmaar harder te regenen en kouder te worden. Enkelen trokken naar hun huisje en de grootste groep troepte samen onder het afdak. Daar werd alles geledigd en Juul trakteerde dan nog met wijn. Ik denk dat velen “op den tast” hun motorhome zijn binnengekropen.

Na een regennacht, veel lawaai van brommers en het afschieten van ‘petards’ voor een huwelijksfeest waren we zaterdag vroeg wakker. We namen afscheid van elkaar en terug op weg naar België.

Mijn dank aan Juul, Marie-Jo, Willy en Lisette en ook aan onze gids Roland en de begeleiders van de fietstocht.

 

                                                                       Harry en Myriam van Harry uit Dendermonde.

 

terug naar boven