Hop Hop Hoera : weekendje Poperinge

 

                              2 - 4 september  2OO5

 

De weergoden kondigen zich positief aan - het wolkendek boven de Westhoek is breed opengetrokken en een 25 -tal motorhomes strijken neer op onze, door autochtonen verkleinde, voorbehouden parkeerstrook aan de Sportzone Reningelstseweg. De rood-witte linten en aanmaningen van onze Willy ten spijt, de plaatselijke"Keikoppen" - jawel we zijn in Poperinge , blijven met hun personenwagens een deel van onze voorbehouden P. bezetten.

Geen nood, we drommen wat dichter bijeen en zien elkaar ernaast in het gezellig lokaal van handboogclub Willem Tell. De lekkere plaatselijke Hommel- en Watoubiertjes verhogen versneld de blijdschap van het weerzien en als we 's nachts onder de lakens duiken horen we nog enkel de motorhome van Josť die zich heel stilletjes - op kousevoeten - naar een  veiliger plek verzet.

Zaterdagmorgen : afspraak 9h voor het nationaal Hopmuseum gevestigd in het  geboortehuis van onze eerste Belg in de ruimte : Dirk Frimout.

In de cinemazaal van het museum ,de rest was door grondige renovatiewerken niet  te bezoeken , vergast de gids ons op een merkwaardige authentieke tijdsdocumentaire over hoe vroeger de hoppeteelt met de "plokkers" (gelegenheids-arbeiders) en het gehele sociale gebeuren daaromheen een stempel drukte op het reilen en zeilen in en om Poperinge. Het bezoek aan het Hopmuseum sluiten  we af met ... hoe kan het anders ... nog een hommelbiertje.

Daarna terug naar de P.  en met enkele volgeladen motorhomes naar een hopbedrijf in werking even buiten Poperinge op de baan naar Abele. We zien nu hoe op eenvoudige wijze-  slechts bediend door enkele mensen - een enorme machine de hoppebellen plukt en zo in enkele uren het werk verricht die vroeger door tientallen noest werkende dagarbeiders na dagen arbeid werd behaald.

Na de middag bezoeken we het Talbot House, opgericht tijdens  W.O. I ( 1915) door twee almoezeniers Philip Clayton en Neville Talbot. Dit alternatief ontspanningsoord, gelegen te Poperinge ,  toen deel uitmakend van een klein stukje onbezet BelgiŽ, groeide uit tot het bekendste soldatenhuis van het Britse leger. Het inkomsgebouw, achteraan voorzien van moderne architecturale elementen, confronteert ons met de verschrikkelijke wereld van W.O. I . Via foto's, films,  geluid,  voorwerpen  en getuigenissen en het bezoek aan het naastliggende Talbot House zelf, worden we door een bekwame gids ondergedompeld in de wereld van vrede en verzoening boven de verschrikkingen van toen....

Later in de namiddag gooien we het over een geheel andere boeg met ons bezoek aan het kunstmatig inseminatiecentrum  Vansteenlandt  te Krombeke- Poperinge. Het gehele gebeuren - van zaadwinning via doorgedreven controle tot eindverpakking - wordt ons door het jonge koppel zaakvoerders in geuren en kleuren (jawel ook geuren) uit de doeken gedaan. De netheid op het bedrijf, de toekomstperspectieven en de gedrevenheid van het jonge koppel zaakvoerders onderstrepen bij ons het beeld van vastberaden doorduwers- beeld zo typisch voor Vlamingen en vooral Westvlamingen.

's Avonds sluiten we de drukke dag af met een lekker etentje in  "Hof van Commerce".

Op zondag verzamelen we met de hele groep voor een flinke wandeling door Poperinge en direkte omgeving om dan naar aloude traditie te eindigen met de gezellige "afscheidsdrink" op de P.......

Einde van een tof weekend - dank aan Marie-Louise, Wendy en Willy C.

 

uw reporters  Magda en Luc P.