WEEKEND SPY   -   EVEN TERUGBLIKKEN

 

Een rustige rit in somber, donker en grijs weder brengt ons op de wel aangeduide parkeerplaats aan het sportcentrum van Jemeppe-sur-Sambre. De traditionele samenkomst, in deze nazomerperiode, verloopt in de sporthal onder begeleiding van een vertegenwoordiger van hoger ambt, volgens de regels van de kunst. Tot onze verbazing zit er in de welkomstzak (informatiepakket) een biertje van traditioneel kunnen, Spyroux-bruin. Zeer lekker bevonden na het degusteren door ondergetekende.

Zaterdag op tijd uit de veren want al om 8.45 u zijn we op weg naar de grot van de Man van Spy. Deze Paleolithische site behoort tot de belangrijkste van Europa. Onze gids vertelt dat in 1886 op deze plek “BOONEN” werden ontdekt van een ander type mens, de Neanderthaler. Gestaafd door foto’s en hoofdafgietsels nog aangevuld door onze archeoloog in spé, Pierre, konden wij dit wel herkennen.

Terug op de parking krijgen we nog een gedegen uitleg aangaande het bewerken van vuursteen en het maken van vuur. De “Neanderthaler” van dienst is enthousiast in het uitvoeren van zijn hobby.

Weer naar onze uitvalbasis voor een snelle hap, want om 13.15 u gaan we weer op pad, nu richting waterkerskwekerij. Vader en zoon wachten ons al op en geven een professionele uitleg over het telen, oogsten en zaaien van waterkers. We vernemen ook dat ze nog locaties hebben in Mettet en Maredsous.       

Van hier gaat het richting Beuzet voor het bezoek aan een escargotskwekerij. De Heer Buchet legt ons in alle talen uit dat zijn escargots het summum zijn onder de slakken. Wat zeer opvallend is, is dat de geboren slakjes allen mannetjes zijn en na een (algemene hilariteit) copulatie van ongeveer 16 uur, ze transformeren naar vrouwtjes, welke dan de eitjes baren. Een raar fenomeen maar resulterend in een echte lekkernij.

Terug op de parking worden we verwacht bij Rita en Pierre voor een aperitief ter gelegenheid van een nieuwe motorhome. De ‘Zegenende Pater’ van dienst, zwiert kwistig met z’n kwispel in ’t rond. Het aperitief smaakt heerlijk en doet de eetlust nog wat aanwakkeren, dus tijd om in de sporthal aan te schuiven voor een spaghetti. Na enig geduld worden onze smaakpapillen gestreeld door een overheerlijke zuiderse tint. De grote tevredenheid van de volleybaldames wordt nog eens bevestigd door het offreren van een koffie.

Hierna zoeken we onze motorhome op om te recupereren van deze toch wel druk gevulde dag.

Zondag rijden we in verschillende groepjes op zoek naar Gembloux om vergeten groenten, bomen en struiken te ontdekken. Enkele dolende zwervers onder leiding van Willy arriveren iets later, na een toeristische zoektocht. De rondleiding door de ‘tuin van de man’, met groenten uit de verschillende continenten, wordt deskundig besproken, zelfs onze smaakpapillen worden op de proef gesteld! ’t Is weer snel middag en het afscheid nabij. Bij de beruchte afsluitingsdrink nog een verrassing van de organisatoren, nl: een busseltje waterkers per persoon en een aandenken aan het weekend, waarop de Neanderthalers moderner lijken dan ze waren. Ik zou zweren dat ik ze herken, of heb ik teveel aperitief gehad?

Tot hier het zeer geslaagde weekend Spy, met een hartelijke dank aan de organisatoren, die kracht nog moeite gespaard hebben, om dit voor elkaar te krijgen.

Van een zeer tevreden zwerverspaar,  Patrick & Christine

 

 

DE SNORREBOT (Eng. : “bull-roarer”)

 

In elk welkomstpakket zat een houten plaatje (door Pierre met veel liefde en vooral geduld, gemaakt) met een gaatje en een koordje, nl. een snorrebot.

De snorrebot is al heel oud. Al is het niet echt een muziekinstrument, waarschijnlijk is het toch één van de eerste hulpmiddelen geweest waarmee de mens in het verleden geluid kon produceren. Men treft het ook nu nog bij vele primitieve volkeren over de gehele wereld aan. Het heeft een rituele betekenis en de snorrebot wordt bij vruchtbaarheidsriten veel gebruikt. Het geluid is te vergelijken met de stem van de wind. In de late middeleeuwen heeft dit type snorrebot in de Nederlanden zijn magische betekenis enigszins verloren. Het is meer een stukje kinderspeelgoed geworden.

 

Verschillende mensen waren geïnteresseerd in opendeurdagen van de Centre Technique Horticole de Gembloux. Hierbij het websiteadres waarin de opendeurdagen aangekondigd worden: www.cthgx.be.