B & B
                  13 tot 16 november 2009


Het is al laat als we op onze WE-verblijfplaats arriveren. Maar toch is Guy paraat om ons te verwelkomen en ons uit te nodigen in het feestzaaltje van tenniscentrum ‘De Boneput’.
Wat een luxe om zo een recreatiecentrum in de buurt te hebben. Niet toevallig de trainingsplaats van onze Vlaamse trots, Kim Clijsters.
We krijgen de super Mum herself niet te zien maar Guy vertelt dat ze vrijdagochtend wel in de club aan de opslag was.
Het programma is op Leuvense wijze, dwz goed gevuld. Wij zijn laat en missen zo de vrijdagsmarkt en in de namiddag het bezoek bij tentenbedrijf Veldeman.

Van horen zeggen: ‘Veldeman is een enorm groot bedrijf waar alle mogelijke tenten en structuren worden gemaakt om mensen of materialen te beschermen tegen weer en wind. Na een veel zeggende presentatie, lopen we rond in de atelier, de wasserij, de opplooidienst,
het vervoerkwartier en de verhuurdienst. Indrukwekkend!’
Zaterdag komen we, verdeeld in kleine groepen en via verschillende gidsen, veel van Bree te weten. In het heemkundig museum, gehuisvest in het vroegere stadhuis, vertelt een maquette hoe Bree eruitzag in 1700. We horen dat reeds in 1007 de naam van de stad op een officieel document vermeld werd. Er blijft nog wat tijd om tal van gebruiksvoorwerpen van oude ambachten, het huishouden en foto’s en prenten uit oma’s tijd te bekijken. Dan nog even naar de Sint Michielskerk, de hoofdkerk in laatgotische bouwstijl. Het oudste deel van de kerk dateert van 1452. In 1901 werd de kerk vergroot.

Interessant is vooral de Pieta uit de 13e eeuw. Een andere gids neemt ons mee naar het voormalige Augustijnerklooster (1659). Het is nu het nieuwe stadhuis. Het klooster werd volledig gerenoveerd en gerestaureerd en werd zo een pareltje van moderne technieken, gecombineerd met respect voor het historisch karakter van het gebouw. Bij het huidige stadhuis hoort ook nog een barokke kapel (1717). Aan zo’n totaalproject zal zeker een aardig prijskaartje hangen, maar het is een prachtige zaak voor de conservering van een stuk geschiedenis.
In de namiddag fietsen we naar Bocholt, spotnaam de torenkruiers. Zij verplaatsten in 1910 de kerktoren 9.4 meter, om zo op de vrijgekomen ruimte de kerk te vergroten. Maar ons eigenlijke doel is het brouwershuis, waar sinds 1758 tot midden 19e eeuw de familie Martens aan de brouwketel stond. Het 4000 m˛ groot museum bevat een unieke collectie die het verhaal vertelt van de ambachtelijke brouwerij. ’s Av
onds kunnen we aanschuiven voor een lekkere maaltijd. Zondagvoormiddag worden we origineel verrast. Een pelgrim(Jeroom Coenen) komt ons vertellen over zijn 2600 km lange tocht naar Trondheim, op zoek naar het graf van de heilige Olaf. Een mooi, menselijk verhaal van een tocht die zeker niet geschikt is voor watjes. Zondagnamiddag bezoeken we dan een alpacaboerderij. Deze dieren lijken wat op lama’s maar zijn toch weer anders. Tijdens een kopje koffie krijgen we uitleg door de zaakvoerder, waarna een video en dan uiteindelijk een bezoek aan de stal met 120 dieren.
Vermits de organisatoren er een verlengd weekend van gemaakt hebben, gaan de blijvers ‘s avonds naar het rijtuigmuseum. Een prachtige verzameling koetsen waarmee destijds de gegoede burgers zich verplaatsten, werden gerestaureerd door de eigenaar A.Jonckers en tentoongesteld. Na een drankje zit de dag erop.
Maandag gaan we naar de vrijwillige brandweer van Bree en krijgen we een goede uitleg over de werkwijze en heel veel praktische tips. In de namiddag is er nog een bezoek gepland aan het natuurhulpcentrum maar wij moesten op de middag afhaken.
En weer van horen zeggen: ‘Dit natuurhulpcentrum, waar vele opnames van ‘Dieren in nesten’ zijn gedraaid, heeft ons wel even wakker geschud. Alle wilde dieren, of dieren die in het wild zouden moeten leven maar, spijtig genoeg, bij particulieren terecht komen, kunnen hier worden binnen gebracht. Mensen willen graag zo een schattig diertje in huis, maar vergeten dat ze moeten verzorgd worden en ook groeien … Ook ontsnapte dieren komen hier terecht. We zien hier herten, apen, slangen, en zelfs een leeuw.’
Tot besluit: ’t was weer een goede, ruime en rustige locatie, een goed zaaltje ter beschikking en een meer dan gevuld programma. Echt waar voor je geld. Ook valt zo een verlengd weekend blijkbaar in de smaak, 21 van de 27 motorhomes bleven tot maandag. Misschien voor herhaling vatbaar.

Bedankt organisators Guy en Patty, Noël en Annie.

Monique Billen