Lommersweiler

12 of 13 tot 15 maart

 

Donderdag 12 maart

Na een trip van 310 km vanuit Ronse (we maken nog een ommetje) bereiken we iets voor 17u omgeving Pronsfeld. Ondanks het druilerig weer kunnen we al genieten van de prachtige omgeving. Klokslag 17 u rijden we met een 5-tal motorhomes in colonne de parking op (we zijn niet de eersten) en Guy leidt ons, zoals een professionele parkeerwachter, naar de juiste plaats. Een aangenaam weerzien met de zwerversfamilie Leuven is het vervolg.

Rond 19u30 vertrekken we naar het plaatselijke café-restaurant voor de openingsavond. Kleines-pils en veel minder kleine, grote witte en van die kleine sterke drankjes (voor sommigen nog niet sterk genoeg) doen de tongen loskomen. Luc en Paul geven uitleg over het programma van de volgende dag. Menigeen fronst ongelovig en bezorgd de wenkbrauwen als Luc de ‘vlakke’ fietsetappe van vrijdag beschrijft! Hoe zou dat komen? Tegen 22u keren we terug naar onze stek en wordt het vlug stil op de parking.

 

Vrijdag 13 maart

4°C wijst de buitenthermometer rond 8u, maar het regent niet. Om 10u vertrekt het fietspeleton van een 36-tal moedigen via de oude spoorlijnfietsroute naar Bleialf. We zoeken naar sporen van bevers, naar het schijnt komen hier de grootste bevers van Europa voor met een lengte van 110 tot 140 cm. De omgeving is prachtig en het zonnetje toont zich af en toe. Een paar korte kuitenbijters zijn voldoende om onze conditie te testen. Voor sommigen zijn de glaasjes van gisterenavond er teveel aan geweest, anderen denken dat het aan hun fiets ligt en puffen naar boven, maar er zijn ook doorwinterde renners bij die niet opgeven. Na een korte pitstop wacht ons de terugweg.

Maar vrijdag de 13e brengt even paniek in het peloton. Marcel gaat de confrontatie aan met een van die vervelende paaltjes in het midden van de weg. Volgens hem steken die paaltjes de weg over zonder eerst naar links en rechts te kijken! Christine besluit dan maar om over hem heen te rijden en belandt in de graskant. Gelukkig loopt het goed af en zal Marcel er voor de rest van zijn zwerversdagen mee geplaagd worden. ‘Pas op een paaltje’ is nu een algemeen verspreide slagzin bij Zwervers Leuven.

De wandelaars (van horen zeggen) hebben af te rekenen met veel modder.

Tegen 14 u worden we verwacht in de Eifelzoo te Lunebach-Pronsfeld.

We vertrekken per fiets, te voet of met de motorhome voor een korte verplaatsing. Een zoo tijdens de winter heeft altijd iets troosteloos, doch het zonnetje toont zich af en toe en maakt veel goed. Enkelen wagen zich aan een ritje met de Eifelzoo-trein en zullen die tocht niet gauw vergeten. Vooral de ‘hongerige, opdringerige verstekelingen’ zorgen voor de nodige hilariteit en doodsangsten, zelfs bij de dappersten van Zwervers Leuven.

Tegen 18u verplaatsen we ons naar onze tweede stek: parking ‘Drei Hütten’ te Lommersweiler. We verbroederen tijdens een freelance georganiseerde aperitief en proeven van Marcels geheime ‘Sardiens’ kruidendrankje.

Een meer dan geslaagde dag sluiten we af met een drink, babbel en uitleg over het verdere programma door Paul in de ‘Drei Hütten’. We zetten de nacht in met een groep die is uitgebreid tot 34 motorhomes.

 

Zaterdag 14 maart

Na een verkwikkende nachtrust vertrekken we rond 9u30 voor de eerste wandeling van de dag van ongeveer 8 km. Paul gidst ons langsheen het mooie kerkje van Lommersweiler en de resten van het oude station. We volgen de oevers van de Our (beverburchten) en kunnen nogmaals genieten van de prachtige omgeving. Het zonnetje zorgt voor het lentegevoel en de jassen zijn er teveel aan, vooral bij de laatste beklimming voor de parking.

Tijdens de middagpauze worden zowaar de eerste stoeltjes al buiten gehaald

en geniet men van het zonnetje aan de motorhome.

Tegen 13u30 wordt het startsein gegeven voor de tweede wandeltocht, we zijn zo goed als voltallig (tot grote verbazing van Paul). We wandelen dwars door de bossen tot aan ‘De Boskar’, schoenen uit, de rust en het drankje zijn welkom. De terugweg is redelijk bergop, doch als doorgetrainde stappers kiezen we voor het zwaarste parcours (het is niet dat Ann ons niet gewaarschuwd heeft), doch we klagen niet. Net op tijd bereiken we de parking, want enkele regendruppels zijn van de partij.

Vanaf 19u gaan we in kleine groepjes naar de ‘Drei Hütten’ voor een gezamenlijk etentje. Wie gedacht heeft eindelijk die wintervetkussentjes kwijt te zijn door de sportieve inspanningen, is eraan voor de moeite. Het eten smaakt heerlijk en de porties zijn verzorgd en omvangrijk (van horen zeggen, wij verkiezen om rustig in de motorhome te eten). We hebben vermoedelijk diep geslapen, want we hoorden niemand terugkeren.

 

Zondag 15 maart

Verwennerij: broodjesservice om 8u door Paul (waarvoor dank), en ze waren heel lekker.

Iedereen maakt zich klaar voor de korte verplaatsing naar Recht tegen 9.30u. Met de nodige aanwijzingen van Guy, Luc en Iris raken we allen op de parking.

In de voormiddag bezoeken we eerst de ‘Schieferstollen’. We krijgen een filmvoorstelling te zien met de nodige uitleg over de geschiedenis van de blauwsteengroeve. Met helm en modieus geel jasje bezoeken we de groeve met Nederlandstalige gidsen. Helm af voor de vrijwilligers die deze groeve vanaf 2007 toegankelijk maakten voor bezoekers, en natuurlijk ook voor de arbeiders die hier vroeger onmenselijk zware en gevaarlijke arbeid verrichtten. Nog vergeten te melden: het is fris, maar het zonnetje is weer van de partij.

Na de middagpauze kunnen we na een korte wandeling kennis maken met de kaasboerderij waar lekkere ‘Rechter Käse’ wordt bereid (de tweede groep doet dan de Schieferstollen aan). We worden onderwezen in de bereiding van kaas in een sappige mengeling van Duits en Nederlands. Daarna volgt de proeverij van natuur-, kruiden-, knoflook- en paprikakaas met een streekbiertje.

We sluiten een geslaagd, zonnig en deugddoend weekend af met een drink vooraleer we afscheid nemen.

 

Paul, Ann, Luc, Iris, dank zij jullie inzet hebben we met velen genoten.

Tot weerziens …

Carine en Jan