Natuurpark Brenne
Het land van 1001 meren …

 

6 tot 18 september 2009 - sportief

 

 

Dag 1  (04-09-2009) Boortmeerbeek-Gèraudot
Na een rustige rit van 385km via Charleroi, Philippeville, Rethel, Reims, Sommesous belanden we in Gèraudot aan het Lac d’Orient op de gratis camperplaats. Er is plaats voor 20 campers, water en toilet lozen is mogelijk.

 

Dag 2 (05-09-2009) Géraudot – Argenton sur Creuse
We vervolgen de heenreis van Gèraudot naar Argenton-sur-Creuse, een grote camperplaats aan de sporthal, niet verhard en dicht bij de spoorweg. Hier krijgen we het slechte nieuws dat Christine en Luc een ongeval hebben en niet meer kunnen deelnemen aan de reis, wegens grote schade aan de motorhome. Hierbij de beste groeten van de ganse groep en een spoedig weerzien.

 

 

Dag 3 (06-09-2009) Saint-Benoit-du-Sault
‘s Ochtends vertrekken we, samen met enkele campervrienden, naar de startplaats van de reis. Na de begroeting en eerste kennismaking van onze reisgenoten maken we een fietstochtje in de omgeving van Saint-Benoit-du-Sault, langs een oud Romeins brugje en een oude gerestaureerde watermolen. Fietsen kan soms een beetje afzien zijn, hé Luc, zoals op de boucquet, een stukje van wel 80% hellinggraad of zoiets. ‘s Avonds krijgen we de briefing van de volgende dag, bij een gezellige drink. Het weer is prachtig, rond 25°. Ook begroeten we 2 nieuwe koppels: Freddy en Marina en Guido en Françoise, van harte welkom bij Zwervers Leuven.

Dag 4 (07-09-2009) Saint-Benoit-du-Sault
We worden ‘s ochtends verdeeld in twee groepen. Wij bezoeken eerst ‘Le jardin des merveilles’. De eigenaar, Jean Remo, is een verzamelaar van fossielen tot vingerhoeden en alles daartussen. Eveneens is zijn tuin in een zeker opzicht uniek. Hierin zijn een 4000 vaste en een 6000 eenjarige planten te bewonderen. De man is ook een goed aquarelschilder. Onze 83-jarige gastheer is tegen het excentrieke af. Na de middag wordt een geleid bezoek gebracht aan de oude stad. Onze Nederlandstalige gids (Marie-Paule), die de gids van de voormiddag vervangt (Iris), geeft een geanimeerde rondleiding over het ontstaan en de voornaamste bezienswaardigheden van het stadje dat ontstond rond 1000 na

Chr. uit een benedictijnenorde. Rond 17 uur  krijgen we bezoek van de Maire van de stad. ‘s Avonds blijven we buiten voor de briefing en zitten nog enkele uren gezellig samen. Het weer is gewoon zalig, rond 30°.

 

Dag 5 (08-09-2009) Chaillac
‘s Ochtends verplaatsen we ons naar Chaillac, een 10-tal km verder, aan het meer van Roche Gaudon. Om 10 uur hebben we een afspraak met de burgervader, maar deze wordt weerhouden en vervangen door zijn toerismebeambte die een rondleiding verzorgt naar de plaats waar een enorm park van photovoltaïsche  panelen gebouwd zal worden. Volgens onze gids waren er in vroegere tijden twee fabrieken, de eerste voor de ontginning van fluoriet en de tweede voor de ontginning van bariet,  gebruikt voor beeldbuizen van televisietoestellen en voor de auto-industrie.

 

Een fietstocht brengt ons naar de ruïne van Brosse, een aantal torens uit de middeleeuwen, waar zeer lekkere vijgen en mirabellen zomaar te grijpen hangen. Ook onze voorzitter toont zijn behulpzame kant door een oud Peugeotje van een oudere dame mooi langs de kant te parkeren. Luc heeft ook nog een mooi weggetje uitgestippeld via een kiezelpaadje, maar dit blijkt meer een rotsbeklimming.

Hier krijgen we de eerste uitspraak van de dag: ‘Kiezelsteentjes kan men normaal in zijn broekzak steken. Lukt dat niet, dan moet men de broekzakken maar vergroten’.
Na de middag bezoeken we het museum van de mineralen dat ontstaan is na het sluiten van de mineraalmijnen en de twee fabrieken. Onze gids leidt ons langs een uitgebreide verzameling van mineralen en andere gesteenten. ‘s Avonds is er een wandeling rond het meer en wordt er een gezellig en spannend spel, kubb genaamd, gespeeld. Rob is een goede kapitein van het winnende team. De briefing en gezellig samenzijn sluiten de dag af. Het weer: meer dan 30° en zeer mooi.

 

Dag 6 (09-09-2009) Prissac
Verplaatsing van Chaillac, via Dunet en Vouhet, naar het Etang Communale in Prissac, vanwaar we een wandeling naar het landbouw-, post- en Gutenbergmuseum maken. Het museum omvat een aantal drukkerijmachines uit de tijd van Gutenberg en enkele modernere drukpersen. Onze gids geeft een uitgebreide uitleg over de boekdrukkunst uit vervlogen tijden. Het museum van de landbouw bezit een 70-tal landbouwmachines en tractoren, zowel aangedreven door stoom als door andere energiebronnen. Een korte film geeft een impressie uit de jaren 

50 hoe de plaatselijke bevolking leefde van de landbouw. Het postmuseum spreekt voor zich en belicht ‘La Poste’ in al haar facetten, gaande van briefpost tot telegrafie en telefonie. ‘s Middags bezoeken we met enkelen het plaatselijke restaurant en eten we voortreffelijk voor een zacht prijsje, alles incluis. Hier komt weer de uitspraak van de dag van Guido: ‘We zullen het stuur van onze auto moeten verhogen of onze buik kan er niet meer tussen na ons bezoek aan het restaurant’. In de namiddag worden we verwacht op de camping in het dorpje Bélâbre aan de rivier.
‘s Avonds volgt de dagelijkse briefing met de nodige drank. Het weer: zeer drukkend warm rond 30°.

 

Dag 7 (10-09-2009)
In de voormiddag maken we een wandeling van 6,5 km in de omgeving van Bélâbre naar het kerkje van Jovard. Plots luiden de klokken hé Carmen en Roland, ook ikzelf hielp hierbij een handje. Na het middagmaal brengen we een bezoek aan het dakpannenbedrijf ‘Les Terres Cuites de la Lorne’. De eigenaar beschrijft het productieproces: van het mengen van kleisoorten voor de kleur, het drogen in de zomer- of winterkamers, tot het vullen van de oven en bakken van de dakpannen, tegels of stenen.

Van de dakpannenbakkerij vertrekken we voor een fietstocht naar de oude spoorviaduct in Le Blanc. We rijden langs een oude spoorwegbedding, waar op het einde een mooi panoramisch zicht over de stad Le Blanc te zien is.
‘s Avonds komen we samen op de parking van het Maison du Parc in Le Bouchet, voor de briefing en het gezellig samenzijn van elke avond. Het weer: rond 30°.

 

 

 

Dag 8 (11-09-2009)
Tijdens de briefing van de vorige avond werd ons verteld dat een wandeling met picknick de dag zou vullen met vertrek rond 10 uur, samen met drie gasten, niet te verstandig maar wel heel behulpzaam die zelfs ons eten en drinken zouden dragen. Bij aankomst op het vertrekpunt blijken onze drie gidsen ezels te zijn met name Napoleon, Lucky en Diego.

 

 

 

De ezels doen hun taak perfect en de picknick met brood, kaas en wijn is een zeer geslaagd en plezant avontuur. De wandeling gaat door het hart van de Brenne. Een bezoek aan het ‘Maison du Parc’, met enkele mooie diaprojecties, geeft meer uitleg over het ontstaan van het natuurpark. Taart en koffie zijn een welkome afwisseling van de sportieve inspanningen. ‘s Avonds doen we een korte verplaatsing naar de camping te Rosnay, gevolgd door de briefing en het gezellig samenzijn. Het weer: nog steeds warm en mooi, 26°.

 

Dag 9 (12-09-2009)
We hebben een vrije voormiddag en enkele dapperen gaan vissen. Guido vangt een vijftal kleine visjes, ikzelf heb er een beet en verder is er niets te vangen, maar het is wel heel plezierig aan de oevers van de vijver.

In de namiddag is er een fietstocht met de leuke naam ‘Le tour des Lacs et pneus crevés’ langs de Sentier du Blizon en l’étang du Blizon, enkele prachtige meren te midden van de Brenne. Drie fietsers hebben een lekke band en Marc kust zelfs de grond (valpartij). We zoeken wel de mooiste plekjes op. Na 19 km langs de kleinste wegeltjes is een welverdiende douche onze trofee. Een verplaatsing van 13 km brengt ons naar St Michel-en-Brenne, waar de avond naar gewoonte wordt afgesloten met de briefing, vergezeld van een fruitsalade en een drink met zoutjes, ter gelegenheid van de verjaardag van Christine. Proficiat! Het weer: mooi, warm maar meer wind.

 

Dag 10 (13-09-2009)
Per fiets bezoeken we het ‘Maison de la Nature’ waar onze groep eerst door gids Marie-Paule een woordje uitleg krijgt over het museum en daarna bezoeken we enkele observatieposten om vogels en andere dieren te spotten. Een ijsvogel zit als een model te wachten om gefotografeerd te worden.

Na het eten verplaatsen we ons naar Martizay om vervolgens per fiets een bezoek te brengen aan Notz l’Abbé. De naam zou afgeleid zijn van Noix of noten, door de talrijke notenbomen in de buurt. We bezoeken de mooie kapel en tuin evenals het atelier van de gastvrouw. De rit naar de geitenhoeve ‘Le Caroire’ te Azay-le -Ferron verloopt vlekkeloos en iedereen krijgt een plaatsje toegewezen. Het gebruikelijke samenzijn en briefing sluiten de avond af. Het weer: +25° en mooi maar winderig.

 

Dag 11 (14-09-2009)
De verplaatsing naar het kasteel van Azay-le-Ferron doen we per fiets,

een rit van 5 km over heuvelend parcours. Het kasteel werd gebouwd tussen de 15e en 18e eeuw. De toren is het oudste gedeelte. Het kasteel heeft een mooi park en tuin die best bezocht worden per fiets. Na de lunch wordt ons een lekkere versnapering aangeboden op de boerderij van de familie Vandooren, waarvan de grootouders uit Vlaanderen afkomstig zijn.

‘s Namiddags fietsen we langs veel hellende en dalende stroken naar het ‘Domaine de Ris’ te Bossay-sur-Claise, voor een degustatie van wijnen uit de Val du Loire. Een elementaire uitleg gaat de eigenlijke proeverij van enkele witte en rode wijnen vooraf. De Crémant sluit de rij af, samen met twee aperitiefwijnen. De terugtocht naar de camperplaats lijkt eerder op een wielerwedstrijd die gewonnen wordt door de campers en die Francis een stukje om doet rijden (± 40km, even verloren gereden …). De gebruikelijke briefing en kletspartij sluit de avond af. Het weer: 22° zonnig en winderig.

 

Dag 12 (15-09-2009)
Per motorhome rijden we naar Obterre voor een bezoek aan het plaatselijk dierenpark ‘Réserve de la Haute Touche’. Naast een safari per camper zijn er twee interne wandelingen mogelijk. Een grote collectie hertachtigen zijn te bewonderen.

‘s Namiddags worden de vrouwen van de mannen gescheiden om op de boerderij van onze gastheer een geleid bezoek of typische streekgerechten te leren kennen. ‘s Avonds kookt de ‘patron’ enkele streekgerechten. Tijdens het opdienen komt Murphy even loeren. De gastvrouw komt met enkele gevulde potten met groenten ten val, zonder veel erg behalve dan de scherven. Tijdens de hoofdschotel ‘een fondue van geiten- en rundvlees’, begint ons vuurtje meer op een vlammenspektakel te lijken en voor alle veiligheid wordt het gedoofd en vervangen door een nieuw.
De briefing volgt na de lekkere maaltijd. Het weer: regenachtig en 16°.

 

Dag 13 (16-09-2009)
Regen! … voor geitenboer Christophe een noodzaak, voor ons iets minder. Ik breng nog snel een bezoek aan de shop om een voorraad geitenkaas mee te nemen. Een verplaatsing per motorhome van ± 25 km voert ons naar de abdij en het benedictijnenklooster van Fontgombault. Wie wil kan de kerkdienst bijwonen. De mis, volledig in het Latijn met gregoriaanse gezangen, wordt enkele malen per dag opgedragen. Met een film krijgen we meer uitleg over het ontstaan en het leven van de monniken. In de namiddag kunnen enkel de mannen een bezoek brengen in het klooster (interdit pour les femmes). De vrouwen mogen gaan shoppen en hebben enkel toegang tot de kerk en de kapel. Met een mooie boswandeling verlaten we het domein van de abdij. In Bénavent wordt een korte briefing gehouden. Het weer: regen en 17°.

 

Dag 14 (17-09-2009)
Ontbijt op bed gebracht door Luc en Iris (croissants en ze waren lekker) geeft de nodige energie om de pisciculture Couturier te bezoeken. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het bevissen van de meren uit de Brenne.

De namiddagwandeling naar Les Roches brengt ons door bossen langs noten- en vijgenbomen, waar de vruchten zomaar te rapen liggen. Julien voorziet ons van chocomelk met een koekje. Enkele mooie rotsformaties, begroeid met groen mos passeren de revue.

De plaatselijke bakker aan de camperplaats krijgt eveneens ons bezoek, zowel in de winkel als achter de schermen.

We rijden naar onze laatste standplaats: Angles-sur-l’Anglin, waar een korte briefing volgt. Met een tiental bezoeken we het restaurant ‘La grange des dames’ waar het lekker toeven is. De anderen zitten nog gezellig keuvelend bij de motorhomes.
Het weer: voormiddag buien, namiddag zonnig 24°.

 

Laatste dag (18-09-2009)
Vanaf 9 uur en met tussenpozen van vijf minuten, vertrekken acht groepen van twee koppels voor een zoektocht door het dorp Angles-sur-l’Anglin.

Er wordt gelachen en gezocht naar mogelijke oplossingen, soms komt er hulp van inwoners en niet inwoners van het dorp. ‘s Middags brengen we een bezoekje aan de crêperie, waar een slaatje wordt genuttigd of waar we lekkere pannenkoeken kunnen eten. De zoektocht wordt met miniem verschil gewonnen door Magda, Christine, Luc en Marcel. Proficiat voor de winnaars. In de namiddag vertrekken we naar Les Jours

d’Angles, waar een unieke techniek van textielbewerking wordt geïllustreerd. Mooie motieven worden door verwijderen van draden uit het weefsel bekomen. De Roc-aux-Sorciers is een site, waar in de prehistorie gravures werden gemaakt en gevonden te Angles-sur-l’Anglin. Het middeleeuws stadje heeft ook talrijke kleine straatjes en rotsige voetwegjes. Historische schatten zoals de oude kerk, de kasteelruïnes, de brug over de rivier en andere historische monumenten zijn een bezoek zeker waard. ‘s Avonds hebben we het laatste gezamenlijke avondmaal in restaurant ‘Le Marsala’. Er wordt lekker gegeten en teruggeblikt op de prachtige reis.


We danken Marie-Paule, Iris, Julien en Luc voor de mooie twee weken, eveneens alle mededeelnemers voor de goede sfeer die alom aanwezig was in de groep.

 

Bedankt vanwege

Jeannine en Pol