Turnhout

22 tot 25 oktober 2009

 

Donderdag 22 oktober: Droog weer met zon.

Enkele vroege zwervers komen aan op de voorbehouden plaats aan de parking in de Boomgaardstraat op het Boomgaardplein, hoe kan dit ook anders heten.

Nu begint het reeds, mensen met gewone auto's zijn ook gewoon om op deze parking te staan en kunnen erg moeilijk de verbodstekens lezen, alleen mobilhomes staat er. Zijn wij dat met die mobilhomes? Nee toch, wij hebben motorhomes. De Fons krijgt de parkerende automobilisten met de nodige diplomatie toch weer van de voorbehouden plaatsen op deze parking weg.

Tegen de avond trekken de aanwezigen gezamenlijk naar het cafetaria van de ijsbaan. Hier krijgen zij na hun drankjes betaald te hebben een staaltje van ijshockey te zien. Ook het vrije oefenen van gewone schaatsers lokt menige lach op het gelaat, sommige schaatsers zijn aankomende sterren en anderen zijn aankomende schaatsers.

 

Vrijdag 23 oktober: Nog droog weer maar met minder zon.

In de voor- en namiddag komen steeds meer zwervers op de parking aan, vrienden en kennissen worden begroet, belevenissen worden uitgewisseld en de nodige informatie over ons weekend wordt uitgedeeld.

De dappere en vroege zwervers trekken er met hun stalen ros op uit voor een tochtje van was het nu 20 of 30 of 40 km … men ziet wel, weet nog niet waar ze heen gaan en wanneer ze weer terug zijn.

Dit laatste wordt wel erg krap voor de start van een fietstocht die georganiseerd wordt door de verantwoordelijken van het weekend. Deze fietstocht is er om echte cultuur, zoals gewoonlijk, naar onze noorderburen te brengen. De anderen rijden met de fiets of de auto naar ‘Het Stadspark’. Tijdens

deze wandeling in het park aan het oude zwembad zien wij verschillende soorten loofbomen, dieren en daarbij zijn er in de groep zelf die nog de namen weten van hun trouwe vrienden uit de tocht naar Brenne in Frankrijk, ik bedoel hier hun viervoetige vrienden dan.                     

Tijdens deze wandeling doorheen het park, met de mooie herfstkleuren op de struiken en de bomen, krijgen we de nodige uitleg door onze gids Fons.

Op vraag van een van ons gaat onze gids Fons weer terug in het park en toont ons hoe hier in de zomer vele enthousiaste liefhebbers van heel Europa en kinderen op bezoek in het park, genieten van het spelen met stoomtreintjes, ja, ja, echte hoor, wel rijdend op een smalspoor van amper 20 cm breed. Op deze plaats werd er een redelijk groot parcours uitgezet, met gebouwen en stations. Dit alles tot vermaak van de kinderen die dan mee mogen rijden met de stoomtreintjes, maar ook tot vermaak van de stoomloco-liefhebbers. Deze liefhebbers bouwen er soms wel jaren aan om hun exemplaar rijvaardig te krijgen.

In de namiddag wordt de geplande cultuurtocht aangevat naar Nederland. Er zijn er veel die blijven zeggen naar de Hollanders, maar ja dat horen ze niet zo graag in Noord-Brabant.

Tijdens onze tocht maken wij kennis met een monument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de eerste wereldoorlog en de verschrikkelijkheden ervan op de burgerbevolking in de vorm van onder andere een ‘DODENDRAAD’.  Verder rijdend zien wij de vreemde situatie van de grens, België, Nederland, België, Nederland, men kan gemakkelijk de weg kwijt raken. Waar zijn wij nu? In Nederland of toch nog in België? Soms is er kop noch staart aan te krijgen, dan moet men naar de huisnummerschildjes aan de woningen kijken om te weten waar men is. De Belgen hebben de Belgische vlag en voor de Nederlanders is

dit uiteraard de Nederlandse vlag. 's Avonds afspraak in het cafetaria van de ijsbaan, waar wij onder het nuttigen van een lekker drankje kunnen genieten van de jeugd op het ijs in discostijl met klank en weinig licht.

 

Zaterdag 24:   Bewolkt met lichte regen.

In de voormiddag bezoeken we gezamenlijk het kaartenmuseum van Turnhout, de geschiedenis van de kaartendrukkerijen van België en van de wereld.

Wij worden door twee gidsen van de stad deskundig op de hoogte gebracht van het ontstaan en de werking van het museum. Nu hebben ze in het museum, in het kader van Europalia, China op bezoek. Er wordt een groot deel in beslag genomen door een tentoonstelling over de kaarten in China en de namaak die de Chinezen plegen op onze uitvindingen in het kaartendrukken. De boekdrukkunst werd in China ontdekt en later in Europa toegepast. Door de aandacht die de Chinese tentoonstelling kreeg, ging er veel informatie over de Belgische kaartendrukkerijen verloren in de uitleg van de gidsen. Dit is erg jammer want Turnhout is de bakermat van het kaartendrukken.

Na de middag worden wij om 14 uur verwacht aan het VVV-kantoor op de markt. Wij vertrekken veel te vroeg en staan in de druilregen te wachten op onze gidsen voor een bezoek aan de stad zelf. De wachttijd wordt gelukkig opgevuld door een optreden en demonstratie van de ‘Patriot’, een spel ter nagedachtenis van de geschiedkundige feiten uit de slag van Turnhout op het regulaire leger van de Oostenrijkers. De uitleg die de gidsen geven, doorspekt met allerlei verhalen, is zeer boeiend, maar wordt op het laatst iets te langdradig. De drie dames van Turnhout en wat deze voor de stad betekenden, wordt goed naar voren gebracht.

's Avonds gaan wij naar het cafetaria van de ijsbaan voor een gezamenlijk eten. Wij kunnen genieten van een lekkere maaltijd, terwijl wij weer worden vergast op de speeltalenten van de ijshockeyclubs. Nu speelt de 2e ploeg van de ‘White Caps’ Turnhout tegen de ploeg van Heist-op-den Berg.

De zaakvoerder van de ijsbaan vergast ons op een persoonlijke rondleiding achter de schermen van de ijsbaan. Wat er allemaal bij komt kijken om de nodige vergunningen te bekomen … na 25 jaar wordt dat alleen maar moeilijker. Wat er allemaal nodig is om een ijslaag van 3 tot 5 cm dikte te krijgen, wordt deskundig uitgelegd door de zaakvoerder. Ook het proces van verwarmen en koelen, het hoge verbruik van elektriciteit en de hoge kosten komen aan bod

Nu is men bezig om op de daken zonnepanelen te plaatsen, om deze kosten te drukken met hopelijk 70 tot 80%.

 

Zondag 25: Mooi weer met veel zon.

Nu gaan wij gezamenlijk naar het kasteel van de Hertogen van Brabant, het huidige gerechtsgebouw in Turnhout. Hier wordt ons door de twee gidsen uitleg gegeven over de geschiedenis van dit nu prachtige  kasteel en de vroegere bewoners ervan. Door de gids worden de verschillende soorten rechtbanken en wat er vooraf gaat aan een rechtszaak uiteengezet.

Ook wordt ons getoond waar wie zitting houdt voor welk soort overtreding, op correctioneel vlak. De politierechtbank en het Hof van Cassatie hebben geen zitting in dit gebouw. Of er velen de kennismaking van deze rechtbank goed vonden weten wij niet, wel is het zo dat je er beter kunt komen als bezoeker.

Dit kan trouwens altijd tijdens openbare zittingen. De uitspraak van de rechter is meestal nog altijd één kans op twee. De groep gaat met verschillende gevoelens richting motorhomes, waar wij om 13 uur gezamenlijk, onder het nuttigen van een hapje en drankje, afscheid nemen van dit geslaagde weekend. Een proficiat voor de inrichters en ondersteuning van Fons. Als extra kunnen zij die dat wensten nog een bezoek brengen aan de historische nog werkende drukkerij, een vijftal minuten van de parking gelegen. Onder de leiding van Fons, gaan een achttal personen mee.

Hier worden wij door de beheerders vakkundig van informatie voorzien. Waar wij eerst in het kaartenmuseum de theorie kregen, kunnen wij nu zien wat het in de praktijk betekent letters te zetten en een krant of pamflet te drukken. De oude nog werkende machine maakt op ons meer indruk dan de hele theoretische uitleg die wij de dag voordien kregen.

Fany en Gerard.