Eindejaarsweekend

4 tot 6 december 2009

 

Omdat de aankomst van dit weekend voorzien is vanaf 15 uur, moeten we ons niet haasten. Natuurlijk verkeerd gedacht want, bij aankomst, na de nodige hoekjes omgereden te hebben, komen we op de ‘markt’ terecht.

Grote verbazing … eerst schijnt de hele wereld in Heusden te weten waar de markt is en dan … jawel, op de volgende parking een massa motorhomes, mooi gerangschikt, die de laatkomers schijnen te verwelkomen. De reuzeparking ‘De Schacht’ is goed gevuld met 68 wagens, getal dat zondag nog zal oplopen tot 79. Van een succes gesproken!

 

Nu, vrijdagavond, tijdens het gezellig samenzijn in ‘Den Lavaar’, is het een blij weerzien van mensen die mekaar geregeld of sporadisch tegenkomen.

In een heel mooie zaal en met personeel dat ons goed verzorgt, krijgen we de gesmaakte presentatie, door Julien, van alle evenementen van het voorbije jaar. Zo te zien is alles weer fijn verlopen en dat belooft voor de toekomst. Proficiat Julien en allen die hun materiaal ter beschikking stelden.

Ons weekend nu!

De nacht van vrijdag op zaterdag krijgen we genoeg regen voor een hele week. Dat belooft voor morgen …

Maar tegen de ochtend is het droog en met een stevige wind trekken we langs de industriezone op het mijngebied, een realisatie van het Limburgs Reconversie Plan.

Gestaag klimmen we met rustpauzes, zodat iedereen mee kan, 85 m hoog om op 155 m boven de zeespiegel uit te komen. Hoe hoger, hoe mooier de vergezichten worden.

Ondertussen krijgen we vakkundige uitleg over fauna en flora van deze terril. Terug komen in de lente of zomer? Zeker doen!

Een kanjer is het wel, die terril. Door de steenkoolwinning van 1923 tot 1992 werd niet minder dan 11,6 miljoen m³ puin en afval opgestapeld. Het wandelpad op de terril is 2,5 km lang en al klimmend geraken we op de top waar ons een panorama wacht waar je wel heel stil van wordt. Prachtig! Heel de Limburgse mijnstreek komt te voorschijn: de terrils van Genk, Waterschei, de kerncentrale van Mol, de koeltorens, tot zelfs de skipiste van Peer.

En dan kijk je naar beneden, een prachtig stuk natuur: het militair oefenterrein van Beverlo. Tijdens dit weekend is het een oase van stilte met alleen vogels en wind, maar volgens onze gids kan het op weekdagen wel eens knallen.

In de namiddag bezoeken we de vroegere gebouwen van de mijnsite, die grotendeels opnieuw worden gebruikt. Er zijn mooie zaken gerealiseerd. De vroegere elektriciteitscentrale is nu een polyvalente zaal. Alleen de rolbruggen bleven bewaard en de Wattkamer werd gerestaureerd. De gevel met de hoofdingang wordt door een moderne glazen voorgevel beschermd. Dit is een mooi voorbeeld van hoe moderne technologie kan samen gaan met een historisch gebouw. De douchezalen werden omgebouwd tot een heel mooi eetcafé met de toepasselijke naam: ‘Den Lavaar’, met mooi terras.

In hetzelfde gebouw bevindt zich ook een auditorium, een polyvalente tentoonstellings- en feestzaal met alle accommodaties. In het keldergedeelte loopt een permanente tentoonstelling over duurzaam bouwen. Het ketelhuis wacht nog op restauratie.

Nadien is het tijd om ons klaar te maken voor het grote avondfeest. Een heel lekker aperitief met hapjes en daarna een fijn diner met goede wijnen! Proficiat voor de keuken, het personeel en de uitbater.

De putheks komt nog iets vertellen over de gruwelijke dingen die heksen kunnen tegenkomen in de ondergrond.

Onder de kundige leiding van de DJ des huizes wordt het een dolle avond tot in de late uurtjes.

Nooit zagen we op onze feesten zoveel dansers de hele avond doorgaan. Tof!

De vroege zondagmorgen brengt ons nog een heel uitgebreid ontbijt met alles erop en eraan. Smakelijk.

En dan is het tijd voor de presentatie, door de verschillende inrichters, van het nieuwe programma van 2010. Hierin zit voor elk wat wils.

Wel worden we ondertussen verrast door de Sint. De goede man weet over sommigen wel een en ander te vertellen en zijn Pieten zijn geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken, hé mannen!

Nadien wordt er nog wat nagekeuveld, afspraken gemaakt en afscheid genomen.

We kunnen dus gerust zeggen: een in alle opzichten geslaagd feestweekend 2009.

 

Iedereen bedankt voor het gezelschap!

Marcel.