Eindejaarsfeest

 20 tot 22 november 2015

 


Vrijdagnamiddag

Dé vraag deze namiddag: gaan we te voet of zullen we een beetje veldrijden door het bos? Dat alleen maar om te zeggen dat het nat is. De helft van de Zwervers kiest toch wel voor de fiets.
We bezoeken de Kruiderie ‘Loca Labora’. Dat is een sociaal tewerkstellingsproject (is dus geen beschutte werkplaats). Een 12-tal mensen wordt er tewerkgesteld, ze komen vooral uit de psychiatrie en vinden hier een plek om de overstap naar het ‘normale’ leven geleidelijk te laten verlopen. Ze werken hier maximaal vier dagen per week en krijgen een kleine vergoeding voor hun werk. Wim, de baas, geeft ons met veel enthousiasme de hele uitleg over het arbeidszorgproject dat aan 12 personen - die niet terecht kunnen op de gewone arbeidsmarkt - de gelegenheid biedt om opnieuw 'iets zinvols om handen te hebben', een structuur in hun leven op te bouwen, mensen te leren kennen en terug met zelfvertrouwen in de wereld te staan ... De Kruiderie kweekt keukenkruiden en één- en meerjarige geneeskrachtige kruiden. Ze leveren ze als plantjes of gedroogd. Snijkruiden krijgen in de serres de tijd om uit te groeien tot een stevige plant en worden aangeboden in de winkels in de wijde omgeving. Chefs van restaurants kunnen hier zelf hun verse kruiden komen plukken.Naast het biologisch kweken, worden de kruiden hier ook gedroogd en verpakt als thee of er wordt siroop van gemaakt. Met de opkweek en verwerking van biologische kruiden leveren zij een mooi, ecologisch verantwoord en kwaliteitsvol product af. Samen zorgen zij voor een kleinschalige productie, met een excellente smaak.
Kruidenvrouw Simonne leert ons heel vreemde bloemetjes te eten, bloemen waarvan we dachten dat ze alleen maar mooi moesten zijn: blauwe druifjes klinken nog eetbaar, viooltjes zie je soms al eens in de winkel liggen, maar fuchsia en de naar zure appel smakende begonia zijn nieuw. En zelfs afrikaantjes, beter bekend als ‘stinkerkes’, worden in de sla gezwierd. Dat is even de wenkbrauwen fronsen.
Van de kruiden staan de verschillende soorten tijm nog allemaal buiten in de bakken. Een wist-je-dat-je: de tijm in je tuin moet je diep planten, twee derden moet onder de grond zitten, alleen het kopje mag zichtbaar zijn. Zo hoef je dat struikje tijm niet om de paar jaren opnieuw te kopen!
Is het Kaapse knoflook, of Chinese bieslook (of omgekeerd)? Ik weet het niet meer zo zeker, maar waar ik zeker van ben, is dat je er niet allergisch voor wordt. En bovendien komt er niemand dicht in je buurt als je één blad smakelijk hebt opgesnoept!
Een blik op hun website leert mij dat ik vanaf het voorjaar volgende plantjes kan kopen: kiespijnplant (hmmm), absint (?), dropplant, geluksklaver, munt met chocoladesmaak of eau-de-cologne, oesterblad, tripmadam, zeepkruid … Misschien plant ik volgend jaar wel een tripmadam of een kiespijnplant in mijn tuin ...

 

Zaterdagvoormiddag


“NATURALIËNKABINET

 Bestaande in Seltsaemheden, zo van Vruchten.

 Opgezette Vogelen en GEDIERTENS,

Schepselen droog en in Flessen met Liquor.

 Ook ongemeene schoone Hoorns. Doubletschelpen.

 Coraal en Zeegewassen. Mineralen. Versteende Zaken.

 Extra Ordinaire Insectens en andere NATURALIA

In allerlei soorten en zeer zindelijk geconditioneert

In dertigh Jaerentijdts Vergaedert deur... den Heer Biebauw”

Dŕt dus: van kleine en grote insecten (honderden), over allerhande vogels tot een opgezette beer en tijger en geweien in alle maten en gewichten. Niet te beschrijven wat deze man verzamelde in al die jaren. En hij heeft een zoon die zijn levenswerk wil verder zetten!


Zaterdagnamiddag

En het blijft koud en nat, maar niets kan ons tegenhouden voor een boswandeling en een bezoek aan het Lippensgoed.
Het gerenoveerde kasteel in neogotische stijl is ingericht als bezoekerscentrum. Op de benedenverdieping kom je te weten wat er op het domein te beleven is, op de bovenverdieping kom je terecht in de salons van de kasteelheer.
De boswandeling toont ons prachtige bomen in het park, we leren kijken naar paddenstoelen en allerlei zwammen waar we normaal geen oog voor hebben. Vanaf nu kijken we met een ander oog en een vergrootglas naar de grond!
Zaterdagavond Een West-Vlaams grapje op het menu: we krijgen ‘Laag gehaard everzwijn’ op ons bord. Een speciaal soort everzwijn met haar tot laag op zijn poten? Tja, welke rariteiten lopen er rond in West-Vlaanderen? Wie zal het zeggen? Alles is echter duidelijk als het om een spreekwoordelijke WestVlaamse spraakverwarring blijkt te gaan. Het everzwijn wordt op lage temperatuur geGaard, het is dus zeker niet laag geHaard. :-) Haha, gaga, haha!


Zondagvoormiddag

 We sluiten het weekend af met een ontbijt, gevolgd door de voorstelling van activiteiten voor het komende jaar. Gelukkig staat er weer heel wat op het programma. En hopelijk zien we elkaar weer in 2016!
Marina