Wandelweekend Antwerpen

26 tot 29 maart 2010

Donderdag 25 maart

Pas ’s avonds kunnen we vertrekken naar Antwerpen. Onderweg gietende regen. Bij aankomst op het Imalsoplein is ’t reeds stil, doch Guy heeft ons gehoord en loodst ons naar de voorziene plaats.

De kennismaking met de groep is voor morgen.

Vrijdag 26 maart

Volgens de info is het vroeg vertrekken, dat moet toch iets speciaal zijn! 7.15 u stipt: bijna iedereen klaar.

Het is fris doch droog. We stappen enkele honderden meters naar de ingang van de voetgangerstunnel en dalen

dan via 2 lange roltrappen naar beneden om 530 meter onder de Schelde door te stappen, een constructie die bij de bouw meer dan 90 jaar geleden, waarschijnlijk zeer indrukwekkend was.

Bij ’t terug boven komen bevinden we ons op het St-Jans-Vlietpleintje, een paar straatjes en we zijn op de Vrijdagmarkt. Iedereen is nog aan ’t uitpakken: alle mogelijke rommel, oude inboedels enz. Nadat we tweemaal de markt overlopen hebben, vragen we ons af, waarom zo vroeg? Dan maar in de aangrenzende straatjes met

alle mogelijke Aziatische en andere eethuisjes en bars, hier en daar ijverige kuisvrouwen. Leveranciers met (lichte) vrachtwagens lossen drank (bakken en tonnen). De Antwerpse reinigingsdienst is ook actief.

Dan maar terug naar de Vrijdagmarkt, hier zijn de cafés rond het plein wel geopend en ontmoeten we terug onze

zwerversgroep bij een warme koffie. Rond 9.30 u wordt het wel druk en gezellig op ’t plein. Moeilijk te verkopen

voorwerpen worden in loten bij elkaargezet en afgeroepen: 10, 8, 5, 3 en uiteindelijk 1 EURO, tot onze verbazing wordt alles verkocht. Om 10 uur gaan we ’t Plantin-Moretusmuseum binnen vanaf de Vrijdagmarkt. Het is de vroegere patriciërswoning van de beroemde uitgever-drukker Christoffel Plantijn (1514-1589) die zich in Antwerpen

vestigt in 1546. We wandelen door de salons met unieke collecties, prachtig meubilair, porselein, goudleer en schilderijen van o.a. Rubens. Ook ’t prentenkabinet op de verdieping is boeiend. In de binnentuin met de prachtige gevels fantaseren we de paardenkoetsen erbij. We gaan pas buiten als we honger krijgen.

Dus terug door de tunnel naar de motorhome om te eten. Volgens het programma kan iedereen op vrijdagnamiddag vrij kiezen. We zijn te laat voor de gezamenlijke fietstocht, dus onder ons beiden fietsen we de linkeroever stroomafwaarts. We rijden enkele zonnige terrassen en eethuizen voorbij, met links de natuur, rechts de Schelde

en aan de overkant industrie en brandende schouwen. Terug richting door natuurgebied en enkele verkavelingen, de zon verdwijnt achter de wolken. Bij aankomst wordt medegedeeld dat er onder de oversteek van het technisch gebouw drankjes en een versnapering worden aangeboden door de jarige Lisette.

Om 19.30 uur gaan we te voet in een uitgerekte groep naar Taverne ‘Scheldezicht’ voor een drankje en uitleg over het verdere weekend.

Zaterdag 27 maart

Om 9 uur met de ondergrondse tram naar 'Centraal Station’ waar Leo en een paar ‘specialisten’ uit de zwerversgroep

uitleg geven over ’t prachtige vroegere eindstation, dat nu gerenoveerd en ondertunneld is.

Van de 10 bestaande sporen op het bovenste niveau bleven er drie links en drie rechts behouden en doodlopend.

Nieuw zijn de sporen op -1 en -2 (hoge snelheidstrein), in totaal 14 sporen.

De stalen overkoepeling van de sporen is volledig behouden bij de restauratie. Het glas is nu slagvrij. We wandelen verder richting Berchem in de galerijen waar de vele winkels met diamant, goud en juwelen gevestigd zijn, uitgebaat door Joden of Indiërs?

We wandelen ook door Chinatown: geen getto maar opvallende Chinese aanwezigheid, bewoners, winkels en eethuizen.

Omgeving De Coninckplein is het dan weer de Afrikaanse gemeenschap.

Toch zal deze wijk ook van aanzicht veranderen, want er verrijzen hier ook grote moderne gebouwen.

Op de middag een snelle lichte hap in een taverne want om 14 uur worden we reeds verwacht aan de Napoleonkaai voor een havenrondvaart. We hebben nog de tijd om het architecturaal mooie nieuwe MAS (museum aan de stroom) te bewonderen met zijn natuursteen in roodbruine schakeringen. Opening volgend jaar van het museum over haven en stad. Aan de kaai wordt ons de juiste boot aangewezen. Enkelen begeven zich op het dek, de meesten zitten achter glas bij een biertje of een koffie. Grote schepen, loskranen, bedrijven: het schuift allemaal voorbij. Spijtig dat er geen uitleg gegeven wordt. Na ongeveer 3 uur leggen we terug aan bij de vertrekplaats, te voet terug naar de motorhome. Guy loodst ons door de wijk met de blote madammen voor de ramen. Het is nog geen 18 uur en toch hebben sommige (vriendelijke) dames het schijnbaar zeer warm.

We moeten verder want om 19 uur worden we verwacht in taverne ‘Scheldezicht’ voor ons gezamenlijk dineetje. Een paar stoelen moesten worden verschoven, doch het lukte. Lekker eten, vriendelijke bediening en gezellig napraten.

Zondag 28 maart

Zeer goed geslapen en ’t is zonnig.

Om 10 uur verzamelen we en gaan op stap of met de ondergrondse tram naar de ‘Vogeltjesmarkt’ of naar het ‘Vleeshuis’. ’t Wordt het eerste: vogeltjes en andere kleine dieren hebben we inderdaad gezien. ’t Is gezellig druk want Antwerpse kinderen willen echte kippen en konijnen zien. De beroepsernst en de stem van sommige verkopers is soms indrukwekkend. Voor een keer wil ik dit wel ondergaan doch dat slenteren noopt ons tot een terrasje.

De markt ligt ook aan de stadsschouwburg met het, door hoge palen overdekte, theaterplein. ’s Middags zoeken we met ons gezelschap een restaurant op de Grote Markt, want hier is de afspraak om 14 uur met Jos Hermans (Jos Smos), de zingende stadsgids, bijgestaan door een even muzikale mevrouw. Het wordt een vrolijke rondgang door Antwerpse bekende en onbekende hoekjes. Jos kan telkens de historische uitleg op een ludieke manier aanbrengen. Op de Scheldekaaien gaat het rijdende koffertje open: Antwerpse kruidenjenever à volonté, waardoor de decibels bij de ondeugende liedjes nog toenemen: Jan Blom, Flosjepeerd, Lange Wapper enz. De gitaar wordt regelmatig afgewisseld door de primitieve harmonica. Er worden ook regelmatig vragen gesteld, het eerste goede antwoord is goed voor een briefje. In het typisch Antwerps volkscafé ‘Den Engel’ (op de eerste verdieping) wordt een Antwerps bier aangeboden en natuurlijk weeral zingen. ‘Aentwaerpe boave’ enz. Aan de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal eindigt de rondgang. De persoon met de meeste briefjes krijgt een cd van de zingende Jos Smos. Als afsluiting van de dag wordt ons door de inrichters nog een pannenkoek of wafel met koffie aangeboden. Daarna rijden we met de ondergrondse tram terug naar de staanplaats. Na nog wat nagepraat moeten we spijtig genoeg naar huis.

Het was een zeer mooi weekend. Een welgemeende dank aan de organisatoren!

Maandag 29 maart:

Wij kunnen het u niet vertellen, maar volgens het programma is voorzien:

een ondergrondse tocht door de riolen van Antwerpen of een bezoek

aan het diamantmuseum.

Raymond en Jeannine