Neeroeteren, ‘Met de boer op stap’

7 tot 9 mei

 

Bij onze startavond in de plaatselijke taverne ‘Oud Oteren’ krijgen we van een van de organisators van dit weekend, Noël, een programmaoverzicht van het weekend: ‘Met de boer op stap’.

Noël legt ons haarfijn uit dat Neeroeteren met de fusie bij Maaseik gekomen is en dat dit bij de plaatselijke bevolking een probleem kan geven. Neeroeteren is namelijk Kempenland en Maaseik is Maasland en dat geeft nogal eens wrijvingen. Of zoals men hier zegt ‘Det geit neet altied good’. Wij hebben in ieder geval, ‘s avonds, met ondersteuning van het plaatselijke bier, alle obstakels uit de weg geruimd.

Zaterdag 8 mei

Na het ontbijt en het maken van de picknick, vertrekken we om 9 u met de fiets naar het aspergebedrijf van Jos Hendrickx in Kinrooi. Het is frisjes op de fiets en sommigen hebben wijselijk handschoenen aangetrokken.

Jos leert ons hoe de teelt van de aspergeplant in mekaar zit. Het is een plant die pas in het derde jaar tot volle productie komt..

1° jaar: planten in zandgrond (heel belangrijk het planten, maar zeker de zandgrond, omdat men dan alleen mooie rechte asperges krijgt).

2°jaar: geen opbrengst

3°jaar: een beperkte opbrengst en dit vóór de ijsheiligen = 15 mei.

En dan de volgende 10 jaar hopelijk een goede opbrengst !

Hij legt ons alles uit voor de classificatie van de teelt: AAA-AA-A-B-C en het verschil tussen witte en groene, holle

en volle asperges. Nadat we enkele kilootjes van het witte goud hebben gekocht, springen we terug op ons stalen ros, om naar het echte Belgische trekpaard te gaan kijken. Ondertussen schijnt de zon en is het aangenaam fietsen.

We rijden naar de stoeterij Hermeshof, waar we ontvangen worden door de vrouw des huizes met lekkere soep en een tas koffie bij onze picknick. Nic, de patron van de stoeterij, verhaalt ons hoe het kweken van het Belgische trekpaard in zijn werk gaat. Geen sinecure en dat een merrie die op bevallen staat, gevolgd wordt met een zender die vertelt of het paard al dan niet rechtop staat, dit met de nodige tv-camera’s erbij, is voor mij al mission impossible.

Een mooie demonstratie met een 10-tal ruiters, leden van de Club ‘Bereden Trekpaard Maaskant’, toont ons dat ook dit paard best geschikt is om te berijden en figuurdressuur mee te doen. Zij rijden met hun paarden van A

naar F, naar B, naar M, naar C, H, E, K en terug en door elkaar. Om de juiste volgorde van de op het dressuurveld

gestoken letters te weten, moet men beroep de op de gezonde boerenlogica: ‘Alle Flinke Boeren Met Centen Hebben Een Koe’. De letters worden in tegenwijzerzin op het terrein geplaatst. Dat is duidelijk hé. Een rondrit met de huifkar met onderweg een stop met echte paardenmelk van 19°, sluit de namiddag af. Een schitterende fietstocht, onder de deskundige leiding van Noël en door een prachtig natuurgebied (waar af en toe de weg een hoek van 90° maakt) brengt ons netjes op tijd terug bij de motorhomes waar de avond wordt afgesloten met een lekker diner in het restaurant van ‘Oud Oteren’.

Zondag 9 mei

Op zondag gaat de boer ‘noa de mes’ ( naar de mis) en dan ‘noae de mes’ ( na de mis) gaat hij beugelen.

Een korte wandeling brengt ons bij een ‘echte’ beugelclub DE BORG, een club waar al 25 jaar wordt gebeugeld met

een ‘sleiger’ (een houten palet van 50cm). Hiermee wordt een bol van 4 kg door een stalen boog van zo’n 30 cm

geduwd. Deze boog zit goed verankerd in de lemen ondergrond van het 5 op 10 m grote veld. Beugelen is een oude volkssport, die voortkomt van het spelen met de kanonskogels door de wachters van de vroegere poorten van de stadsomwallingen. Nadat Johnny ons de regels goed had ‘oetgelagd’ en we een demonstratiespel hebben gekregen met de 85-jarige voorzitter, mogen we het met zijn allen ook eens proberen. Simpel is wat anders, maar plezant is het

wel! De afsluitende drink kunnen we in de beugelclub genieten en rond de middag wordt het weekend afgesloten met een welverdiend applaus voor Noël en Annie.

Voor de echte fietsliefhebber heeft Noël na de middag nog een prachtige fietstocht door dit mooie Kempen-Maasland. Het was weer genieten! Een ferme dank je wel aan de inrichters Noël en Annie, Iris en Luc voor dit iets andere weekend ‘Met de boer op stap’.

 

Paul en Ann