Kortrijk – Heule van 14 tot 17 oktober 2010.

 

Een traditionele samenkomst in café ‘Den Hert’ en tussen pot en pint (weer een lekker biertje geproefd, de Omer) krijgen we ons programma van gastheer Rob.Vrijdag om 9 uur staan we al klaar voor een wandeling van zes kilometer door Heule langs beschermde monumenten en dorpsgezichten o.a. de Heerlijkheid, de Preetjesmolen, de Schapershoeve, de Warandekapel, Heuleplaats nr 9 (voormalig geboortehuis van Stijn Streuvels), de kerktoren van Sint-Eutropius, de pastorie, het kasteel van Heule met een wandeling in het park waar we een granieten Streuvelsmonument zien, en natuurlijk het dorpsplein met ‘Tineke van Heule’. Bij deze wandeling krijgen we regelmatig wat extra uitleg van Guido, oud-Heulenaar.

In de namiddag springen we de fiets op voor een bezoek aan het ‘Vlas- en linnenmuseum’ te Kortrijk, zeer leerrijk, en dan nog even met de fiets (bergop!!) naar ‘Stadsgroen Marionetten met de Libel’. De eerste regendruppels vallen en dan zorgt een serieuze plensbui voor een sliert echte waterfietsers. ‘s Avonds worden we vergast op een optreden van dansgroep ‘De Eglantier’ en van een Duitse gastgroep de ‘Volkstanzfreunde Haundorf-Unterrampfrach’. Op het einde worden we uitgenodigd om mee te dansen, en daar verdwijnt Mia ineens onder haar stoel. Even later is ze dan toch mee aan het dansen!!!
Zaterdagochtend (nadat het de hele nacht geregend heeft!): een blauwe hemel! Op naar graanstokerij ‘De Jans’ te Kortrijk, een klassieker voor de zwervers: eerst een hele uitleg o.a. de kop, de staart en het hart…  en dan maar proeven… amai, van een rustige groep naar een groep met veel plezier.
In de namiddag brengen we dan met de fiets een bezoek aan ‘Site Verschaeve’ te Kuurne, een beschermde Vlassite waar we héééééééééééél goed moeten luisteren, om het taaltje van de boer te verstaan! Zeer interessant, zeker nadat we vrijdag reeds naar het Vlasmuseum geweest waren. Om 17.30u worden we dan getrakteerd door Julien en Marie-Paule ter gelegenheid van hun verhuis en nieuwe motorhome en door Paul en Jeanine, ook voor hun nieuwe woonst en zeker omwille van Jeanine haar genezing. Proost!! Voor het avondmaal kunnen we in het ‘Rattenkasteel’ terecht. En dat het lekker is! Tot in de late uurtjes kunnen we dan onze benen los zwieren. Zo gezellig is het, het lijkt wel een feestweekend!!!
En dan de laatste dag , zondagochtend richting Bezoekerscentrum, Begijnhofpark te Kortrijk. Een gezellige voormiddagwandeling langs de Groeningepoort, het Groeningemonument, Baggaertshof, het Stadhuis en vele andere historische gebouwen.
Het was echt heel tof, leerrijk en natuurlijk gezellig! Een dikke proficiat aan Rob en Carmen, Luc en Iris.

Tine en Luc