Treignes in de tijd van toen

16 tot 18 mei 2014

 

 

 

 

We vertrokken reeds om 11 uur want er was een namiddagactiviteit gepland en als die kans gegeven wordt, willen we die dan ook graag meepikken.

De route naar Treignes is op zijn zachtst uitgedrukt 'heftig', slecht wegdek en smal en zeer bochtig op het eind. Ik vroeg me af  waar zijn ze dat gaan zoeken? en dan begon ik ons Madam (dat is onze gps) ervan te verdenken de ze ons verkeerd gestuurd had. Maar niks van hoor: we kwamen aan en het bleek dat we de juiste route genomen hadden.

En uiteindelijk maakten we onderweg nog iets uniek mee. Een moeder everzwijn en haar jong staken net voor onze motorhome de weg over zodat een noodstop gepast was om dit jonge leven te sparen.

 

De organisators van dienst verwelkomden ons warm en we kregen een goed plekje aangewezen. Het weerzien met de clubleden is altijd leuk en geanimeerd. Dus vlug tijd om de wandelschoenen aan te trekken en onder leiding van Marie-Louise Treignes te gaan verkennen.

 

Onderweg kregen we vakkundige uitleg en zelfs in zon klein gehucht is er heel wat te zien. Een cafeetje in de buurt van de standplaats is wel heel gemakkelijk en na de wandeling werd er maar meteen gebruik van gemaakt.

 

Op zaterdagmorgen bezochten we het stoomtreinmuseum. Een Nederlandstalige gids leidde ons door het zeer mooie museum. Je kunt je voorstellen dat heel wat mannen zich in een reuzengrote speeltuin waanden.

 

s Namiddags ging het dan met zon oud machientje naar Marienbourg en vandaar met een toeristisch treintje naar Fondry des Chiens, een grillige rotsformatie.

 

Na de terugkeer was er nog tijd om op het zonnige terras te genieten van een streekbiertje en s avonds nog van een deugddoende maaltijd.

 

Zondag moesten we vroeg uit de veren. Na een 20 minuten wandelen, werden we verwacht in de 'Espace Arthur Mason'. Via een film en een uit verschillende taferelen uitgebouwde audiorondleiding leerden we de Waalse schrijver en zijn oeuvre kennen.

 

Dan volgde nog een bezoek aan een schooltje van toen. Dictee met ballonnekenspen en inkt, rekenen op de lei met griffel, ezelsoren en de lange tong kregen we voorgeschoteld, en al was de juf bijzonder streng, ze had heel veel problemen met haar rumoerige klas.

 

Na een goeie kop koffie sloten we het weekend af.

 

Bedankt aan Marie-Louise, Willy en Gilberte en voor het zonnige weer. t Was tof, blij dat we erbij waren.

 

NB. In Treignes is een motorhomeparking met lozingspunt

Adres: Rue de la gare

 

Monique en Richard