Beersel - Alsemberg,

toeren rond de Lambiek

3 tot 5 oktober 2014

 

 

Vrijdag 

Het is een zomerse dag in Beersel, waar we voor de middag verzamelen aan het bezoekerscentrum 'De Lambiek', voor dit Zwerversweekend.

Kort na de middag springen we op onze fietsen om naar INBO, een centrum voor visteelt, op bezoek te gaan. Onder een stralende zon vernemen we wat hier zoal gebeurt. Ze kweken hier o.a. vissen die in de natuur met uitsterven bedreigd zijn, zoals de kwabaal die in zoet water herkenbaar is aan zijn sikje. We zien de rode stipjes op de beekforel, de jonge snoekjes en ook nog de serpeling, een torpedo-achtig visje dat, dank zij zijn vorm, tegen de

 

 stroom op kan zwemmen.

De rivierdonderpad krijgt kapotte dakpannen of autobanden in het water om de eieren onder te leggen. Meer dan honderd jaar ervaring wordt hier gebruikt om soorten in stand te houden.

Op de terugweg houden we even halt bij een kunstwerk van Bert De Keyser: een spiegelende hond waarvan de schaduw de herder voorstelt. Het is een hulde aan zijn grootoom, de laatste schaapherder uit de streek, die hier een kwalijke dood stierf.

We genieten van de mooie omgeving …

Terug bij de motorhomes is het al vlug tijd voor een bezoek aan het centrum De Lambiek. We leren o.a. dat de gerstkorrel mannelijk is en de tarwekorrel vrouwelijk omdat die een spleetje heeft, dat de schijven van de roerkuipen ‘madammen’ zijn en dat ze overjaarse hop gebruiken (dus hop in solden). Ook is het bij de bereiding van de lambiek 's nachts feest voor de micro-organismen en de wilde gistcellen in het koelschip!

Oude Geuze (komt van gazeuze) is een product van lambiek die drie jaar oud is. Is hij lekker??? Hmm, goed dat smaken verschillen …

 

We starten voor een fietstoer van 38 km, bergop, bergaf. Het wordt een prachtige tocht in een heel mooie streek  en daarbij krijgen we een zomerse zon. Het is genieten door al die dorpjes rond Brussel.

We bezoeken de brouwerij 'Boon' in Lembeek, waar we het brouwproces op een moderne manier zien. Bij de picknick drinken we een kriek van het vat (die is wel lekker).

Onderweg houden we even halt aan de vroegere VRT-toren, nu eigendom van Norkring, zo hoog als de Eifeltoren (300m) en met onderaan een diameter van 27 m en bovenaan 150 cm.

In Sint-Pieters-Leeuw maken we een wandeling door de rozentuin van het kasteel Coloma. Door de zachte nazomer zijn er nog wat rozen te zien en vooral te ruiken aan de duizenden rozelaars.

's Avonds trekken we met de ganse groep naar de WOK City. Hier kunnen we ‘ŕ volonté’ eten en drinken, wat we dus ook goed gedaan hebben.

 

Zondag 

Na een natte nacht brengen we een bezoek aan de kerk van Alsemberg, gebouwd als bedevaartsoord.

Er is even paniek bij onze gids, want de sleutel van ‘De grote Sleutel’ is zoek. Maar met wat geduld en vindingrijkheid geraken we toch binnen in de zaal waar de werken van Wilchar tentoongesteld zijn. Wilchar is een kunstenaar uit het dorp, met als kenmerk in zijn werken: de muizenval.

 

Besluit

We hadden prachtig weer, een fiets met een moteurke is hier een aanrader, oude geuze of kriek is iets waar je van houdt of niet en in deze streek leiden biergisten een geweldig leven! Dus hier kom je best terug in de vorm van een gistcel.

Bedankt allemaal, het was super!

Jose