22858575 22852950 (`@````````` 266 263 5 110183775 110178150

In de sporen van Napoleon

22 tot 24 april 2016

 

 

Vrijdag 22 april

Vanaf 11uur kunnen we de parking aan de ‘Leeuw van Waterloo’ oprijden en al vlug is bijna iedereen aanwezig.

Om 13u30 vertrekken we met de fiets voor een geanimeerde fietstocht, inderdaad hobbelige wegen, een kleine Parijs-Roubaix, maar wel  prachtige zichten op de slagvelden waar Napoleon het onderspit moest delven.

Al vlug passeren we het klooster van Fichermont waar zuster ’Soeur Sourire’ bekend werd met haar hit ‘Dominique’. Daarna is het tijd voor een welgekomen stop voor een lekker biertje van de streek ‘Waterloo’ op het terras.

We zijn nog maar juist vertrokken of Noël trapt zijn versnelling naar de vaantjes, maar Pierre kan Noël depanneren met de motorhome. Dan rijden we verder naar ‘Het laatste hoofdkwartier van Napoleon’ waar we met een gids een rondleiding krijgen en die ons een zeer goede uitleg geeft over de veldslagen die hier plaats vonden.

’s Avonds hebben we een gezellig samenzijn in café ‘Napoleon’

.

Zaterdag 23 april

Om 9u15 wordt verzamelen geblazen en wandelen we in groep naar het museum ‘Mémorial’. Het bezoek is indrukwekkend en leerrijk, vooral de 4D-film zal ons zeker bijblijven en de fotoshoot op het laatst van de rondgang. Er worden nogal wat gezichten geprojecteerd op de wand.

In de namiddag gaan we naar ‘Panorama’. Dat is een immens schilderij van 110 meter lang en 12 meter hoog in 360° in de omtrek. Het toont verschillende veldslagen in en rond Waterloo.

Nadien testen we onze conditie door naar de Leeuw (28 ton) te klimmen over 226 trappen, 41 m hoog. Na deze inspanning kunnen we rusten in de bus die ons naar de ‘Ferme de Hougoumont’ brengt. Aan deze kasteelhoeve is hevig gestreden en ook hier heeft Napoleon de strijd verloren.

Om 19u worden we verwacht in het restaurant ‘Le Lion du 1815’ voor een zeer lekkere menu in een gezellige sfeer met allemaal vrienden.

 

Zondag 24 april

Omdat de weervoorspelling vandaag niet goed is, beslissen de organisatoren om met de motorhome naar het museum ‘Wellington’ te gaan en niet met de fiets. En gelijk hebben ze, want af en toe zijn er echte winterse buien.

In dit museum wordt het doen en laten van Wellington toegelicht.

Na dit alles weten we toch veel over wat er zich afgespeeld heeft in 1815 in Waterloo.

De organisatoren hebben voor een afscheidsdrink gezorgd met een lekker stuk cake.

Het was weer een prachtig weekend, we zijn met Zwervers Leuven niet anders gewend!

 

Dank aan de organisatoren, Gilberte, Marie-Louise en Willy.

 

Benny en Jeanine