We duiken in het verleden van Baasrode

19 tot 21 mei 2017

 

Het weekend in Baasrode begint met een bezoek aan het scheepvaartmuseum. Waarom werden schepen in Baasrode gebouwd?

Baasrode ligt in een langzame bocht aan de Schelde, één getij varen vanuit Antwerpen. Het was een populaire aanlegplaats voor schippers en handelaars en er werd geen tol op de overslag van goederen gelegd. Daardoor was het een ideale plaats om je boot te bouwen of te herstellen.

Deze erfgoedsite bestaat uit de originele 19de eeuwse ateliers met de nog oorspronkelijke machines voor het maken van houten boten en later metalen schepen. Er is een atelier van de familie Van Damme en van de familie Van Praet. Iedere familie had ook een droogdok. In het vroegere herenhuis van de familie Van Damme kun je tekeningen en modellen bewonderen van de Baasroodse palingbotter, de Antwerpse knots, een spits, zeilaak, Heemer, beerpotter, een modelboot van de Nederlandse vloot van Willem II uit 1651 en de Franse 'le Soleil Royal' uit 1669.

Buiten wordt de replica van de Baasroodse palingbotter uit 1881 door vrijwilligers nagebouwd. De 12-jarige zoon van de familie Van Praet kreeg voor zijn plechtige communie geen peperkoek maar een jacht, 'De Robert', dat nu nog te bezichtigen is in het Bonapartedok te Antwerpen. Op de site worden veel fotoshoots, recepties en huwelijken gehouden.

De boot van de TV-reeks 'Stille waters' en de originele boot van de Mirafilm liggen ook op deze site. In het droogdok van de familie Van Praet ligt de Alyv, een motorspits uit 1938.

’s Avonds krijgen we uitleg over krachtbal. Dat is een Vlaamse balsport, gespeeld vier per vier met een grote bal. Deze niet Olympische sport is druk beoefend in Baasrode. Je kunt reeds deelnemen vanaf vijf jaar.

Het gewicht van de krachtbal die telkens vanachter het hoofd geworpen wordt, in drie worpen naar de tegenpartij, varieert van 800 gram tot 5 kg, aangepast aan de leeftijd voor zowel mannen als vrouwen.

Baasrode is goed vertegenwoordigd in de verschillende reeksen bij de dames en bij de mannen. Na de oefenmatch die op een gelijkspel eindigt, kunnen enkele mannen van onze groep een paar vrije worpen nemen.

Op zaterdag bezoeken we eerst het 'Hof van Peene', de 'heerlijke hof'.

Het domein, naast de kerk van Baasrode en daterend uit 821, is gerestaureerd en bezit nog vondsten van de opgravingen van deze historische site.

De gids en man van het eerste uur, vertelt heel enthousiast over de vondsten, de restauratie en het heropbouwen van deze site. Heel wat opzoekingswerk is in een achttal jaren gebeurd.

In deze site is ook een tentoonstelling over oude radio’s ondergebracht. Julien keert met heel veel nostalgie terug naar zijn kindertijd bij het zien van deze oude toestellen en oude elektrische leidingen en schakelingen. Boven kunnen we ook de familiefoto’s bewonderen van de families Van Praet-Dansaert, laatste eigenaars van de scheepswerf in Baasrode.

Het biertje 'De Tuymelaer', 400  jaar geleden op deze site gebrouwd, wordt gesmaakt. De lekkere chocoladebolletjes worden rijkelijk geproefd en aangekocht.

In de namiddag bezoeken we het atelier van de stoomtreinen, waar vrijwilligers met veel geduld de oude stoomtreinen uit de 19de eeuw terug rijvaardig maken.

Daarna  trekken we per fiets naar het molenmuseum. De beperkte uitleg van de gids draagt bij tot het tegenvallen van dat bezoek. Gelukkig kunnen we de talrijke molenspreekwoorden lezen. Vroeger kon men aan de stand van de molen aflezen wat er in het dorp gebeurde: feest, begrafenis ...

De dag wordt afgesloten met een overheerlijke barbecue. Nogmaals wordt bewezen dat vele handen licht werk maken.

Op zondagvoormiddag zet de veerboot van Baasrode ons af aan de andere kant van de Schelde. Per fiets rijden we langs het jaagpad, door een prachtig stukje natuur, naar Vlassenbroek.

Bij terugkomst sluiten we het mooie weekend af met een drankje en een knabbeltje. Dikke merci aan Gilberte, Iris en Luc voor dit alweer geslaagde weekend.