Bruisend Beveren 1 tot 3 september 2017

 

 

Bruisend Beveren 1 tot 3 september 2017 Vrijdag, 1 september 2017 Op deze – voor velen – eerste schooldag zet ik nog snel een dagje verlof in, om mee op weekend te kunnen gaan met Zwervers Leuven. Uitvalsbasis voor deze drie dagen is het Gravenplein in Beveren. We kunnen er vanaf 11 uur terecht en al snel daarna komen de eerste motorhomes het plein opgereden. Sommigen hebben mekaar nog maar een paar weken geleden gesproken en een aantal ontmoeten mekaar weer na een langere periode, maar altijd is het een blij weerzien. De eerste activiteit begint om 13.30 uur en enkele fietsers staan al ruim op voorhand vertrekkensklaar. Het is een bonte verzameling van fluohesjes met de meest uiteenlopende rugteksten: ‘Vlaanderen, verbeelding werkt’, Okra, Pasar, Peugeot … Na een kort ritje op de fiets parkeren we onze tweewieler aan de poorten van ‘Hof ter Saksen’. Het domein Hof ter Saksen is een gesloten parkbos. Het absolute pronkstuk van dit park is het prachtig 18de eeuwse kasteel. De gemeente Beveren heeft in 1981 het kasteel net als de oranjerie terug in haar oude glorie hersteld. Jammer genoeg kan de theeceremonie niet doorgaan omdat onze groep te groot is. Je zou kunnen ‘zenlopen’ in een vrij en vredevol ritme door een symbolische lente, zomer, herfst en winter en daarna theedrinken in het Chinese theepaviljoen, vlakbij de oranjerie, maar dan zal je een persoonlijke afspraak moeten maken. Met de groep gaan we richting ‘speelbos’ en nemen een kijkje in het bijenhotel. Wat zeer leuk is om eventueel met kinderen te doen, is de kruidentuin. Daarin staat er bij elk kruid een pop die bij activering door een druk op de knop, je vertelt hoe een bepaald kruid aan haar naam komt, de eigenschappen en welke heilzame krachten het heeft. De kruiden fluisteren enkele mooie teksten: “Wie uit een bloem 14 ontstaat, zal als een bloem terugkeren. Basilicum groeit het beste wanneer de handen van een schone vrouw erdoor gaan.” Verder staan er interessante exotische en inheemse boomgroepen, is er een hoogstamboomgaard en een natuurtuin. Rond 15 uur zetten we onze fiets in het fietsenrek bij het voetbalstadion Waasland-Beveren. Zeg niet meer SK Beveren of je wordt letterlijk teruggefloten. In het Freethielstadion, ook kortweg de Freethiel, worden we verdeeld in twee groepen en krijgen we uitleg over de werking achter de schermen. De naam Freethiel is een afleiding van Frederik Thielemans, de eerste eigenaar van het stadion. Thielemans had eerst een wielerpiste die hij later omvormde tot een voetbalstadion. Wanneer je vanuit je luie zetel een match op tv bekijkt, heb je misschien niet het flauwste benul hoeveel medewerkers en vooral vrijwilligers er op en rond het veld staan om de match in goede banen te leiden. Coördinatie en samenwerking, afspraken en getimede aftrappen, camera’s, schrijvende pers en live-verslaggevers, een DJ en een omroeper, stewards en toogpersoneel. Er kunnen 8200 toeschouwers in het stadion en de controle is scherp. Wie vernielingen aanbrengt, Bengaals vuurwerk bij heeft, kan een zware sanctie verwachten tot zelfs stadionverbod voor alle matchen. We krijgen een inkijk in de verschillende skyboxen en de Young Business Club waar nieuwe sponsors samenkomen om daarna te kunnen doorgroeien tot grote sponsors. Wanneer de sponsors en eigenaars van een skybox samen met hun potentiële klanten naar de match komen kijken, kunnen zij kiezen tussen een silver- en een goldformule en hun klanten een 3- of 4-gangenmenu aanbieden naargelang de gekozen formule. In de perszaal krijgen we de kans om onze vragen te stellen en we sluiten af met een drankje en een hapje in het clublokaal van de jeugddivisie. ’s Avonds komen we samen in het Cultureel Centrum voor een gezellige babbel en ook hierbij kan een drankje niet ontbreken.

Zaterdag, 2 september 2017 De wekker wordt gezet om op het gemakske van ons ontbijt te genieten en daarna weer fris en monter klaar te staan voor het vertrek om 9 uur. Vanaf de eerste kilometers zit de sfeer er al in en die zal alleen nog maar beteren tijdens en na onze proevertjes bij Brouwerij Verhofstede. De gedreven, enthousiaste en vooral plezante Christiaan Verhofstede doet de geschiedenis van de brouwerij uit de doeken. In 1885 start het verhaal van deze brouwerij. Er wordt eerst bier gebrouwen en tevens limonade gemaakt. De derde generatie experimenteert met kruidendranken en likeuren en wanneer ze eens toevallig meedoen aan een ‘concours’ winnen ze een zilveren medaille. De bal gaat aan het rollen en ondertussen staat de 4de generatie klaar om de zaak te runnen: ‘vier generaties passie voor kwaliteit’. Tante Andrée is de eerste kruidendrank die ze op de markt brengen. Bijzondere naam zal je zeggen en Christiaan legt uit hoe de naam ontstaan is: Samen met zijn broer zat hij aan de kruidendrank te nippen om uit de smaak en het gevoel een naam te kunnen geven … en ze waren aan het wachten, en aan het wachten en zo is het geworden: een vervlaamste samentrekking van j’attendrai. Om 10.30 uur zitten we aan ons 4de proevertje en de verhalen van Christiaan, waargebeurd of niet, volgen mekaar in een sneltempo op. Diene Tante Andrée is goed voor alles. Van artrose tot het verhelpen van obstipatie, van het helen van maagzweren tot zelfs het verdrijven van ochtendhumeur, alle ziektes en kwalen passeren in de anekdotes van de geanimeerde gids. Alles zou met een fles (of soms meerdere flessen) Tante Andrée te verhelpen zijn. Hij heeft een boek bijgehouden dat hij geregeld even openslaat en een nieuw mirakelverhaal begint. Wat ik nog vind op de website van Brouwerij Verhofstede: Serveertip:Gun uw tafelgenoten een toets Tante Andrée 16° in een stoofpotje of wildgerecht zoals konijn of lam. Om van te stamelen. ;) We krijgen van Christiaan nog een gouden tip mee als afsluiter: “Als je genezen bent, drink dan nog wat verder.”

Na de degustatie krijgen we de mogelijkheid om datgene wat we lekker vinden, aan te kopen. Later op de avond blijkt het zelfs zo te zijn dat Hugo een ‘kletske’ jenever heeft weten te strikken en hij wel zo vrijgevig is dat hij iedereen vrijblijvend mee laat proeven van de jenever met een bijzonder zachte smaak ;) ;) En dan weer de fiets op door de Antwerpse haven richting Fort Liefkenshoek. Na ons brouwerijbezoek heb ik er toch geen een de gracht in zien gaan, maar plezant is het onderweg wel. Rond 13 uur komen we op Fort Liefkenshoek aan en daar kan je eerst een vooraf besteld broodje of je eigen pick-nick eten. Fort Liefkenshoek is gebouwd om de Schelde te beschermen tegen allerlei vijandige invallen en tegen de vele bezetters. Aan de overkant van de Schelde staat er eveneens een fort en beide forten hadden kanonnen die tot in de helft van de Schelde konden schieten, zodat ze op die manier toch de volledige Schelde konden verdedigen. In het Fort is er een leuk, interessant, interactief belevingsparcours gemaakt. Met je toegangsticket en via een scanner kan je spelletjes spelen en via de oortjes kan je inpluggen in de verschillende audiozalen om wat meer uitleg te horen over het leven van de bewoners in en rond Fort Liefkenshoek. Na deze rondleiding gaan we met de fiets weer terug naar de parking om ons een beetje op te frissen voor het etentje. Je kan kiezen tussen vis,vlees en vegetarisch. Met als voorgerecht : Gerookte zalm cocktail of Bruscetta pomodori (vegi) of Bon-bon van Serrano ham en als hoofdgerecht: Lasagne zalm of Salade geitenkaas (vegi) of Pasta pesto met kip en een chocomousse als dessert. Het is eens iets anders dan de meer traditionele gerechten als kalkoengebraad met kroketjes en groentenkrans en aan de borden te zien, heeft het allemaal goed gesmaakt.

Zondag, 3 september 2017 Het is alweer de laatste dag van het weekend. Op loopafstand van de parking ligt Kasteel Cortewalle. Na een korte wandeling staan we voor de grote toegangsdeur van het kasteel. Hier komen we in twee groepen alles te weten over kasteel Cortewalle en ook hier zit er in de tenaamstelling van het kasteel een Franse slag. De Fransen noemden het ‘Court ter Walle’. Het kasteel is geen privébezit maar is door de gemeente Beveren gekocht in 1971 en de laatste verbouwingen dateren van 2007. In het verleden hebben drie grote, rijke families in het kasteel gewoond. Onze gids goochelt met data, namen en verwijzingen en ik heb bewondering voor haar enorme, historische kennis. De groep maakt bijna geen geluiden en luistert zeer aandachtig. Ze loodst ons door de geschiedenis van het kasteel en haar bewoners, van de grote zaal naar de blauwe zaal, le Petit salon en de Verlatzaal, het fumoir en de mooie kapel. Bij de restauratie heeft men via o.a. de archiefbeelden van de verfilming van ‘Kapitein Zeppos’ en foto’s, het oorspronkelijk interieur proberen te herstellen. De parketvloer van de Blauwe Zaal bv. bevat 12 á 13.000 stukjes Amaranthout en de muren zijn bekleed met bladgoud. Op de zolder ligt een Savonnière-tapijt van 9 x 6 meter dat onder constante temperatuur en vochtigheid wordt bewaard. Na het bezoek wandelen we terug richting parking voor de afsluiting. We hebben het gehad over bladgoud en marmer in het kasteel, over een silver– en goldformule bij de voetbalploeg, over een zilveren en gouden medaille bij de brouwerij, maar ook het rapport van de organisatoren is ‘uitmuntend’! De titel om dit weekend te benoemen: BRUISEND BEVEREN, dekt veel meer de lading dan Beveren Verbindt. De som van al deze ingrediënten geeft ‘100% geslaagd’. Bedankt Fran, Iris, Guido en Luc voor dit mooie, leerrijke en gezellige weekend