Een weekendje vertoeven in de Pekkersstad!!!!

 

Donderdag alles klaar zetten om vrijdagmorgen na de koffie te vertrekken richting Izegem, we hebben een hele trip voor de boeg!! Maar we hebben het er graag voor over.

Vrijdagmorgen vertrek vanuit Lommel, na wat omzwervingen en files, de sneeuw hebben we achtergelaten in Mol, zijn we kort na de middag op onze bestemming. Na een prettig weerzien en de broodnodige versterking voor onze magen, vertrekken we reeds op een eerste uitstap

                   We gaan op bezoek bij een biobedrijf “ De Lochting”, na een leerrijke uiteenzetting van hoe het bedrijf draait, konden we het ook ter plaatse bekijken. Ongelooflijk hoe deze mensen zich inzetten om mensen die niet meer op een normale manier in onze maatschappij kunnen functioneren, hen toch een manier van bestaan geven, waar ze zich nuttig kunnen maken. Het is een plezier om te zien hoe de mensen van alle soorten overschotten en oude materialen nuttige dingen kunnen maken. Overschotten van buisjes worden gebruikt om een vernuftige sproei-installatie te maken voor de serres, iedereen heeft daar blijkbaar wel een nuttige taak die ze kunnen uitoefenen op hun eigen ritme. Petje af voor de begeleiders maar toch ook een pluim voor de mensen daar die het met beperkte middelen moeten waarmaken.

Na het leerrijke bezoek, keren we terug naar ons huisje op wielen, waar we alweer onze magen de nodige versterking aanbieden, dat is nodig want we worden straks verwacht in ’t Stil Ende ‘. Daar krijgen we een voorstelling van het programma terwijl we genieten van het plaatselijke gerstenat. Na de broodnodige boodschappen keren we voldaan naar onze vierwieler, waar we genieten van een heerlijke nachtrust.

                 

Zaterdag vertrekken we dan in twee groepen naar de musea, wij gaan eerst naar het schoenmuseum. We krijgen een leerrijke uitleg van onze gids, nooit gedacht dat er zoveel manieren zijn om schoenen te maken. Dit is echt een ambacht die spijtig genoeg in ons land uitsterft, een handgemaakte schoen kost dan natuurlijk ook veel geld . We vinden hier ook schoenmodellen terug die we in onze jeugd zelf hebben gedragen. Ook kunnen we vaststellen dat er heel veel modellen nog steeds draagbaar zijn, schoenen van 1930 zijn nog steeds niet uit de mode!

                

Wonderlijk wat er uit de verschillende leersoorten allemaal kan gemaakt worden. Van een fijn lederen damesmuiltje tot de zware mannenlaars, het kan allemaal, als je maar weet hoe. Een schoen maken is nog niet zo simpel als we soms wel denken, van patroonmaker, leersnijder, naaister, schoenmaker, iedereen had zijn specifieke taak. Heel wat anders dan wat we nu onder onze voeten krijgen, het is soms al heel moeilijk om nep leder en echt uit elkaar te halen, we kunnen soms zelfs niet meer onze schoenen laten herstellen bij de schoenmaker.

We hebben weer heel wat geleerd, en hebben nog even tijd om de plaatselijke markt te bezoeken, voor we een boterhammetje gaan eten. 

Niet te lang want onze namiddag is gevuld met 2 uitstappen, de eerste leid ons naar de stoommachine, een indrukwekkend zwart glimmend gevaarte, dat ons leert hoe we elektriciteit verkrijgen. Voor de mannen is dit een zeer interessant gegeven, vele voelen zich thuis bij dit thema, voor de dames onder ons indrukwekkend maar soms toch wel een beetje hocus pocus. Niet zo direct een thema waar we kaas van hebben gegeten, maar zoiets imposantst zien we niet elke dag, dus toch wel de moeite! Met dank aan de gids, die er toch ook voor de leken onder ons een verstaanbare les van maakte.

Daarna op weg naar het borstelmuseum, dat was pas echt interessant!!!!

                

Wat we daar niet geleerd hebben, hoeveel soorten borstels er bestaan!!! Zelfs Guy had nog nooit gehoord van een baard- of snorborstel en dat terwijl hij zelf met dat fraais is getooid!!!

Onze gidsen hebben echt hun taak ter harte genomen, ze hebben ons verteld waarom er pek gebruikt werd en ons getoond hoe een borstel gemaakt wordt. We weten nu ook eindelijk hoe je op een goede manier een steel in de borstel steekt, zelfs de dames onder ons kunnen dat nu, dus mannen……. Wij laten ons niet meer kennen, we kunnen het vanaf nu zelf en misschien zelfs beter!!!

Hier hadden we nu ook de mogelijkheid om ons een paar zeer goede borstels, aan een erg democratische prijs aan te schaffen. 

                           

Vele onder ons hebben de afwasborstel aangekocht, wij ook en ik moet de gids gelijk geven hij wast eens zo goed af, zou het dan toch waar zijn ? Nieuwe bezems vegen beter, onze Guy doet alvast zijn best, ik heb hem een nieuwe schilderborstel gekocht, dus geen uitvluchten meer en schilderen maar!!!

Wij nemen afscheid van onze gids en keren terug naar de camper om onze glühwein klaar te maken zodat iedereen om 18 uur kan aanschuiven voor een warm opkikkertje. Als de wijn op is gaan de meeste onder ons eten in’t Stil Ende’. 

Zelf hebben we besloten om bij onze hondjes te blijven, die hebben ons al de ganse dag moeten missen, dus eten we in de camper. We gaan later op de avond nog een glaasje drinken in ’t Stil Ende en horen iedereen toch nog genieten van het diner, dan zal het zeker lekker geweest zijn.

Na een zeer geslaagde dag, waar we enorm veel bijgeleerd hebben zijn we toe aan de broodnodige nachtrust om dan de volgende morgen weer op pad te kunnen.

Zondagmorgen is er een wandeling voorzien, we kunnen kiezen, een lange wandeling door het veld en langs het water of een korte stadswandeling waarbij de beeldjes die de stad rijk is kunnen bewonderd worden. Guy kiest voor de lange wandeling, daar was het doorstappen geblazen, niet voor slenteraars, maar ideaal om er een goede eetlust aan over te houden. Hij komt dan ook bezweet en met blozende kaken terug aan de camper, dit was fijn voor de lijn!

Hij heeft er een gezonde eetlust van gekregen en het is alweer tijd voor een snelle hap, want we worden straks weer terug verwacht in ’t Stil Ende voor een laatste verrassing.

We worden vergast op koffie en als kers op de taart nog een plaatselijke specialiteit een Izegems schoentje ( gebakje). Er wordt ons verteld dat er maar één bakker is die dit gebakje mag maken. Lekker is het in ieder geval, velen onder ons houden het adres van de bakker alvast bij, wij trouwens ook en als we nog eens in deze omgeving komen, gaan we zeker deze bakker een bezoekje brengen om taartjes mee te nemen.  

Dit is alweer het einde van een zeer geslaagd weekend, met hartelijk dank aan de organisatoren en natuurlijk ook aan Pierre die weer voor een mooi aandenken heeft gezorgd. In de late namiddag vertrekken de meeste onder ons weer richting thuishaven, maar kijken zeker al uit naar de volgende uitstap met de zwerversclub.

Met dank aan iedereen die zich inzette om er weer een fijn weekend van te maken, wij hopen de volgende keer ook weer van de partij te zijn.

Groetjes

Guy & Patty  --  Luna & Luca

Terug naar homepage