HALLE  12 tot 14 mei 2006

Vrijdag

’s Na middag s rond 15h vertrokken de fietsers als echte Witsefans, vol enthousiasme, aan hun ± 33 km lange tocht. We genoten van het heuvelachtige landschap met bochtige wegen. Regelmatig werden we verrast door die typische, verscholen holle wegen. Populieren en knotwilgen, omheinde boomgaarden en weiden. We snoven de biologische geur van het vee en van de bemeste akkers. Onze beenspieren werden duchtig getest door het beklimmen van heuvels van derde categorie. Mijn drie fietsversnellingen maakten het mij soms lastig om het peloton te

volgen. Gelukkig kreeg ik nu en dan een duwtje in de rug van mijn ‘halve trouwboek’. Luc liet zich ook van zijn beste kant zien en speelde voor barmhartige Samaritaan. Halverwege hielden we halt om weer terug op adem te komen en onze dorst te laven.

Na deze rustpauze reden we naar het prachtige kasteel van Gaasbeek. Met onze fiets aan de hand gingen we te voet over de trappen van de steile helling, zodat de route wat korter werd. We waren bekaf! Wat verderop werd een tweede drinkstop ingelast. We passeerden ook de reuze VRT-mast.

’s Avonds trakteerden Lisette en Willy met drank en versnapering. Ze zijn eigenaar geworden van een nieuwe motorhome. Gezelligheid was troef! Mede door dit slaapmutsje en onze vermoeide benen sliepen we

als roosjes die nacht.

Zaterdag

In drie groepen kregen we een rondleiding in de basiliek en op de markt. Twee groepen verkozen een bezoek aan de crypte, de derde groep beklom de toren. We bewonderden de vele klokken en hun spel. Boven hadden we een prachtig panorama van de ganse streek. We wuifden naar de andere groepen op het marktplein. In de basiliek kregen we uitleg over de kunstschatten en hun geschiedenis. We bezochten de Zwarte Madonna en lieten een kaarsje branden.

’s Na middag s hetzelfde scenario: de fietsers reden eerst naar het streekproductencentrum. Letterlijk en figuurlijk werden we verleid door de zelfbereide streekwijnen en bieren alsook kazen, confituren, wafels en andere specialiteiten. Het met humor doorspekte commentaar van de uitbater bracht de stemming er in. Naar ’t schijnt was ‘het apothekertje’ het geheim drankje om eeuwig fit te blijven!

Daarna begaven we ons naar de natuurtuin met een compostsite. We werden gemotiveerd om eerder een wilde tuin aan te leggen. Een natuurlijke biotoop van grassen, planten en kruiden krijgt weer zijn plaats. Ook de natuurlijke kikkerpoel laat ons de natuur op z’n mooist zien. Had jij al eerder gehoord van een insectenhotel? Ieder van ons kan zulk een hotel bouwen!

’s Avonds om 19u was het gezellig tafelen en samenzijn in het sportcafe ‘De Bres’. De rijkgevulde breugheltafel was in buffetvorm. We smulden smakelijk en proefden een echte Halse Duivel.

Zondag

Per fiets of met de wagen begaven we ons naar het Hallerbos. Steile beklimmingen waren weer van de partij! De meeste fietsers hadden het moeilijk om in één trek het hoogste punt te bereiken. Met z’n allen maakten we een kleine wandeling door dat prachtige Hallerbos. We bewonderden de blauwe boshyacinten, de witte daslook en de gele dovenetels. Op zoek naar de speciale grenspalen, snoven we de geur van de plaatselijke bloemen.  Op de terugweg passeerden we de opnamestudio van Witse.

Als afsluiting van dit geslaagde weekend, genoten we van een zelfgemaakt drankje en een Halse krot, alsook zoetjes en zoutjes! Iris bedacht alle dames met een kleurrijk theelichtje. Het was immers moederdag!

We hebben er waarlijk van genoten en waarderen de inzet van begeleiders en helpers!

Maria

Extra uitgave :  Belangrijk opsporingsbericht    lees verder