GEZONDHEIDS- EN WELZIJNSWEEKEND    

van 2 tot 4 februari

Samen, d.w.z. Jan & Suzanne, Swa & Anja, Alois & Marie-Josée, reden we naar ons tweede weekend van de Zwerversclub Leuven ditmaal in Kessel-Lo. We waren natuurlijk veel te vroeg vertrokken, maar daar had Suzanne rekening mee gehouden en onderweg, op een parking, trakteerde ze ons op koffie met vla.

Zelfs met deze stop kwamen we nog met de eersten aan. Na een korte begroeting werden we, als nieuwkomers, door Marie-Paule prompt aangeduid als verslaggevers voor het weekend.

Naarmate de dag vorderde kwamen er steeds meer mobilhomes aan en de sfeer werd alsmaar gemoedelijker. Voor ons was dat wel even wennen, al die hartelijke begroetingen. Voor de meeste was het de eerste maal dat ze dit jaar elkaar ontmoetten.

Voor de liefhebbers was er in de na middag een wandeling naar de abdij van de Scheuttisten voorzien.

’s Avonds legde Marie-Paule ons bij pot en pint uit wat er allemaal zou gebeuren tijdens het weekend . Het is zeker geen makkelijke klus geweest om iedereen op het juiste moment, in de juiste groep en op de juiste plaats te krijgen.

SCHOUWBURG

Zaterdagmorgen vroeg opstaan want voor onze groep was het om 9 uur verzamelen voor een bezoek aan de schouwburg te Leuven. Enkele sportievelingen namen de fiets anderen de bus.

Een zeer gedreven gids vertelde ons over de geschiedenis van het gebouw, het ontstaan van het toneel, Griekse goden en het reilen en zeilen in een schouwburg. Werkelijk heel interessant.

Natuurlijk moest er zo nodig nog iemand geschminkt worden en, misschien raad je het al, ik was weer de klos.

(Huguette Jacobs we danken je voor de mooie foto’s).

Na de rondleiding konden we in de gezellige ‘foyer’ bij een tas koffie en gebak nog napraten.

NORDIC WALKING

In de na middag was er voor onze groep een demonstratie Nordic Walking. Twee enthousiaste jonge dames leerden ons de beginselen van deze wandelmethode. De ene kreeg het al wat vlotter onder de knie dan de andere. Ook genoten we van de mooie omgeving en de aangename wandeling terug naar de mobilhome bij een fris zonnetje.

Om 18h30 was er een gezamenlijke broodmaaltijd voorzien en werd er nog gezellig nagepraat over de belevenissen van de dag.

RELAXATIESESSIE

Na het avondeten was er om 20h00 een relaxatiesessie o.l.v. Geert. Door middel van persoonlijke vragen met een onmiddellijk antwoord, probeerde hij de mensen en de groep te leren kennen.

Hij gaf ons verschillende manieren om ons te ontstressen. Een gecontroleerde ademhaling is zeer belangrijk. Nadien mochten we op matjes proberen ons te ontspannen en dat lukte bij de ene al wat beter dan bij de andere. Ik meen zelfs dat er bij waren die het zandmannetje zijn tegengekomen. Al een geluk dat de sessie een uur vroeger begonnen was want het werd vrij laat voor we echt konden gaan slapen.

NEK EN RUGKLACHTEN

Zondagvoor middag volgden we de sessie nek- en rugklachten. Aangezien ik problemen heb met de onderrug, verwachtte ik wel wat van deze bijeenkomst. Een kinesiste vertelde ons over de rug en de rugwervels, de drie krommingen enz. Een juiste houding is zeer belangrijk om pijn te voorkomen. Zo leerde ze ons een goede houding bij het zitten, toonde hoe we het best poetsen en iets optillen zonder onze rug zwaar te belasten. Vervolgens leerden we enkele oefeningen om onze rugspieren te versterken en ook hoe ze te ontspannen.

Om 13h00 was het verzamelen geblazen op de parking. Bij een frisdrank, glühwein en cake werd er afscheid genomen en kwam er een einde aan het weekend. De een bleef al wat langer plakken dan de andere maar uiteindelijk moet iedereen toch naar huis.

Het mag gezegd worden van organiseren en regelen kennen ze iets bij de Zwerversclub Leuven, alles was prima!

Voor ons was het een zeer geslaagd weekend en we kijken al uit naar de volgende samenkomst.

 Jan & Suzanne, Swa & Anja, Alois & Marie-Josée

GENERISCHE GENEESMIDDELEN

Aangezien ik de sessie ‘nek- en rugklachten’ heb bijgewoond heb ik hierover geen informatie.

De weekendverslaggever nam niet deel aan de sessie over ‘Generische Geneesmiddelen’ en kon er in zijn verslag dus niet over uitweiden. Hier dan wat uitleg over dit thema.

Zondagvoor middag trokken we met onze groep naar het leslokaal waar ‘onze leraar’ trachtte ons wat wegwijs te maken in de ‘witte producten van de apotheker’.

Geneesmiddelen zijn duur. Voor chronische zieken die jarenlang, elke dag, verschillende geneesmiddelen moeten innemen, is dit een grote hap uit hun budget. Door te kiezen voor generische geneesmiddelen kan er wel gesnoeid worden in de uitgaven. Deze equivalenten van merkgeneesmiddelen zijn heel wat goedkoper en dat komt de gebruiker ten goede en ook de sociale zekerheid.

Een generisch geneesmiddel moet, zoals elk geneesmiddel, aan een aantal kwaliteitscriteria voldoen. Het alternatief geneesmiddel moet ook van een zelfde therapeutische kwaliteit zijn als het origineel.

Het gezegde ‘witte producten’, in vergelijking met de merkproducten gaat niet op voor deze geneesmiddelen. Ze zijn van een even goede kwaliteit als de originelen. Wat wel een groot verschil uitmaakt is de prijs. Een generisch geneesmiddel is dus een kopie van het originele, het gebruikt alle wetenschappelijke informatie waaraan de producenten van het oorspronkelijke jaren hebben gewerkt. Zo komt het dat het generisch geneesmiddel minder duur uitvalt.

Het is dan ook aangeraden om er met je arts over te praten. Bij de mutualiteiten is er een brochure verkrijgbaar met de vergelijking van merkgeneesmiddelen en generische medicijnen.

                                                                              Lisette