HONGARIJE van 8 tot 27 juli 2007

 

Een verslag maken van een 3 weken durende reis door Hongarije is niet gemakkelijk, ik zou zoveel willen schrijven!

Maar dan zouden we een dikker boekje nodig hebben, dus ik ga me wat beperken en niet te veel in detail treden, met natuurlijk het risico dat ik iets ga vergeten of iemand vergeet te bedanken, in ieder geval, het was een onvergetelijke reis!

Maria en François, nogmaals merci!

Ook Willy en Lisette zou ik willen bedanken, want zij reden bij ons voorop en dat was voor Francis en mij gemakkelijk, wij hoefden geen kaart te lezen!

Bedankt! Ook de rest van de groep, bedankt voor de goeie sfeer!

 

En nu een beperkt verslag.

 

We kwamen samen met 18 motorhomes in Györ, waar we verwelkomd werden door François en Maria, onze reisleiders. We kregen ons eigen glas en bijna elke avond was de briefing met welkomstdrankje en hapje voorzien!

We reden van camping tot camping van de nodige uitleg voorzien en eventueel met een stop onderweg voor één of andere bezienswaardigheid, met onze eigen gids ter plaatse (François).

We volgden de Donau, bezochten de Basiliek van Esztergom, imposant groot gebouw!!

We stopten in Szentendre, het mooie kunstenaarsdorpje, Mont Martre van Hongarije genoemd.

We bezochten ook Budapest (2 dagen) met trein en metro en ook hier begeleidde François ons en deed zijn best om ons de mooiste dingen te laten zien. Natuurlijk is 2 dagen niet voldoende voor Budapest maar we hebben toch een onvergetelijke indruk gekregen van deze mooie stad.

Langs de weg zagen we dikwijls ooievaarsnesten in elektriciteitspalen, we zagen zeer afwisselende landschappen, van zonnebloemen, maïs, gras en korenvelden, wijngaarden, mooie dorpjes, vervallen dorpjes, mooie steden, kleine verkoopstalletjes, en enkele van ons zagen zelfs matroesjka’s langs de kant van de weg, eentje zelfs poedelnaakt!!

Dat was natuurlijk hét gespreksonderwerp die avond!!

Ikzelf vond het erg dat zo jonge, mooie meisjes zichzelf moesten verkopen. Ook zagen we geregeld bedelaars, zeker in de steden, maar ja, die heb je ook in ons rijke België. We voelden ons rijk dat we dit allemaal mochten meemaken!!

We hadden ook een jarige in ons midden, nogmaals proficiat Maria!

En ook een huwelijksverjaardag: Greet en Maurice zijn al 40 jaar getrouwd!

Er werd natuurlijk weer volop getrakteerd! Gelukkig moesten we ‘s avonds niet meer rijden!

Er werd ook petanque gespeeld, elke avond kwam Louis zijn deelnemers ronselen.

Hongaars is precies Chinees, je verstaat er ook niks van, en weinig Hongaren kennen een beetje Duits, dus was het soms wel behelpen, ook de borden langs de weg, dorpsnamen bv. kun je nauwelijks uitspreken.

We werden verrast met een ridderspel op een kasteel, waar onze François als koning werd gekroond, hij kreeg ook een koningin, neen niet Maria, maar ja dat gaat zo in koninklijke kringen.

Na het ridderspel werden we uitgenodigd in een mooie uitgedoste zaal met dito meubels en servies zoals in de middeleeuwen, ook het menu was aangepast, en de wijn vloeide rijkelijk!!

We werden door onze koning en de hofnar van dienst, dat was Pierre (hoe kan het anders) aangezet om te zingen, niet alleen het volkslied, maar ook populaire liedjes!

Ook de andere groep in de zaal werd meegesleurd door het enthousiasme van de Zwervers!

Het was een prachtige avond waar gegeten, gedronken, gezongen en vooral veel gelachen werd!

Ook op de Puzsta zijn we geweest, droog, heet, heter, heetst!! We hadden intussen meer dan 40 graden bereikt!

We werden per koets opgehaald, door de steppe gereden naar een boerderij, waar we een show te zien kregen met paarden en ruiters, runderen, ezels en zwepen, mooi om te zien!

We weten nu wat het betekent Zwerver te zijn, plakkerig, zwetend, stinkend, snakken naar een frisse pint en een douche, wat niet veel hielp, je bleef toch zweten!

We hebben ook thermaalbaden bezocht, warm bruin water dat uit de grond werd gepompt tot in zwembaden met zitbankjes waar je lekker kon in zitten weken tot je helemaal verrimpeld eruit kwam. Heerlijk! Aan te raden!

We hebben meestal op campings overnacht, de ene al wat luxueuzer dan de andere, of zoals iemand zei: “Er komt toch proper water uit de kraan!”

Ook was er soms een zwembad, dat wegens de grote hitte druk bezocht werd door de zwervers.

We hebben ook echt Hongaars gegeten, bvb. kippensoep met knoken, vel, en nog vanalles in … Maar lekker! Ook Hongaarse goulash moet je gegeten hebben!

Het traditionele nagerecht zijn palacsinta’s (pannenkoeken), de ene keer met abrikozensaus, een andere keer met chocolade- of vanillesaus.

En dan de Grote pinten bier, lekkere gebakjes, en nog zoveel meer, neen, honger hebben we niet gehad!

Ook bij een wijnboer zijn we geweest, we stonden op zijn veld tussen de wijngaarden. Prachtig zicht!

Daar werd natuurlijk wijn geproefd! En niet een klein beetje!

Ik begrijp nog niet hoe sommigen ‘s anderdaags hun motorhome recht op de baan hielden, kater of gene kater?

We trokken verder, onze laatste dagen ...

We bezochten het ‘Versailles van Hongarije’, het Esterhàzy kasteel in Fertöd, niet zo maar een kasteel, eerder een paleis. Er zijn zo maar eventjes 128 kamers waarvan er 28 toegankelijk zijn voor het publiek en er hoort ook een enorm park bij.

Tijdens de reis kregen we het gezelschap van muggen, mieren, spinnen, vliegen, dieven, politie en brandweer in willekeurige volgorde!!

Onze laatste avond: er wachtte ons nog een gezamenlijk prima afscheidsetentje, maar eerst nog een groepsfoto. Maria en François werden bedankt voor het organiseren en begeleiden van deze prachtige reis, de sfeer zat er goed in, en dan kregen 2 motorhomes dieven op bezoek. De sfeer zakte onder nul! Spijtig! Een prachtige reis, een fijne groep, en het moest zo aflopen!

We leven mee met de getroffenen, het had ieder van ons kunnen overkomen!

‘s Anderdaags scheidden onze wegen, maar waarschijnlijk niet voor lang ... tot een volgend weekend of een reis van Zwervers Leuven??

Wij hopen er dan weer bij te zijn!

 

Groetjes van Bea en Francis