Verslag weekend Adegem – 26-27-28 oktober 2007

 

Vrijdag 26 oktober, na onze reis naar Hongarije, is dit ons eerste gezamenlijke weekend met de Zwervers en dit naar Adegem (Canadees museum), waar we om 17u opgewacht worden door Rita & Pierre, Lisette & Willy. We staan met een dertigtal motorhomes netjes in 4 rijen achter elkaar. Om 19u gaan we met z’n allen naar ’t restaurant om, bij een hapje en een tapje, wat bij te babbelen. Ondertussen loopt er een cursus ‘countrydansen’ in de zaal en worden we af en toe aangemaand wat stiller te zijn, maar daar storen de meesten zich niet aan en er worden verder reisherinneringen opgehaald.

Op zaterdag 27 oktober begint om half tien het eigenlijke programma. De groep wordt in twee gesplitst en de ene groep bezoekt het Canadees museum, de andere ondertussen de plantentuin. Het museum zelf is een prachtig staaltje van een verzameling ‘oorlogsherinneringen’ en staat in het teken van de slag bij Maldegem tijdens WO II, waar vooral Canadezen gevochten hebben tegen de Duitse bezetter. De verzameling gaat van uniformen, oorlogswapen, insignes, radiomateriaal, afluistermateriaal, tot zelfs gepantserde voertuigen. Het is een prachtige en unieke verzameling, gecommentarieerd door de stichter van ’t museum zelf. Hij blijft onze interesse wekken door de ganse uitleg te rijmen en af en toe een plezante anekdote of mop er tussen te vlammen.

Het is bijna middag als we de plantentuin bezoeken. Wat er op een relatief kleine oppervlakte daar verwezenlijkt is, gaande van een tropische tuin, de Franse tuin, Engelse tuin, Japanse tuin, rozentuin, is enorm. Van al dat moois val je van de ene verbazing in de andere. Onder deskundige begeleiding van de dochter des huizes, worden we langs mooie paadjes, grote rotsblokken, watervallen, kleine en grotere waterpartijen rondgeleid bij een pracht aan herfstkleuren, van groen, oranje, bruin tot diep rood.

Wie gedacht had, dat er nadien een siësta zou ingelast worden, had het wel degelijk mis. Al om half twee wordt een eerste groep van ± 25 personen door Rita en Lisette opgewacht. En wat ons nu te wachten staat is een complete verrassing. Langs een steile buitentrap klauteren we in een amfibievoertuig uit de oorlogsjaren, de ‘Canadian River Duck’ en rijden we gezapig, alhoewel, naar de haven van Eeklo. Hotsend en botsend, stinkend en met veel gekraak rijden we naar de haven, waar we een toertje maken op de vaart en nadien terugkeren zodat we een uurtje later weer ‘thuis’ zijn.

Pierre en Willy zorgen voor de thuisblijvers. Die kunnen met metalen schijven naar een stapel muntstukjes gooien en wie de toren raakt en er het dichtst bij ligt met een schijf, krijgt de muntjes (of zo toch ongeveer!).

Om half zeven komen we terug met z’n allen bijeen en heeft men voor ons een broodmaaltijd voorzien in ’t restaurant. Enkelen wagen de stap naar de dansvloer, waar ondertussen aan salondansen wordt gedaan. Maar velen blijven toch bij pot en pint gezellig napraten en rond half twaalf zoeken de meesten hun slaapplaats op.

Zondag 28 oktober, geluk dat we hebben. Niet alleen het weer valt mee, we mogen één uur langer slapen. Alhoewel we omgeschakeld zijn op winteruur, is iedereen weer stipt om half tien van de partij. Ditmaal is er een bezoek aan het miniatuurmuseum voorzien. Ook hier is iedereen geïnteresseerd in de natuurgetrouwe nabootsing van slagvelden, bivakplaatsen, bombardementen en commandoposten. Duizenden soldaten, honderden voertuigen, ruïnes… een nabootsing van de slag bij Maldegem en omgeving. Echt een plek om eens na te denken en even stil te staan bij de gedachte: aan wie wij het wel te danken hebben dat wij hier tegenwoordig in vrede en welstand kunnen leven en wonen? Ook een uitgebreide collectie van het koningshuis is er te bezichtigen.

Om het geslaagde weekend af te sluiten, wordt er om 13u een aperitief aangeboden, geïmproviseerd tussen enkele motorhomes. En bij een glaasje en een hapje wordt er stilaan afscheid genomen en zo vertrekt iedereen terug naar zijn eigen stek, tevreden na dit prachtige weekend.

 

Bedankt Rita & Pierre, Lisette & Willy en proficiat!

 

Greet & Maurice