Weekend Hasselt – 8 tot 10 februari 2008

 

Vrijdagmiddag 8 februari:

Na een voor ons toch korte rit komen we op deze mooie winterdag op de afgesproken plaats voor het weekend ‘Hasselt’. Guy zorgt dat iedereen zijn rijdend huisje netjes in de rij plaatst. Om 15 uur worden we al verwelkomd in het Barometermuseum in Beringen. Bijna iedereen heeft een barometer in huis, maar weinigen weten welk precisiewerk er nodig is om hem te vervaardigen. Heel geduldig legt de gids van dienst ons uit hoe deze prachtige, in hout uitgesneden toestellen, in alle mogelijke maten en vormen, met mondgeblazen glas en ornamenten, vervaardigd worden. De baas des huizes geeft ons een demonstratie van de glasbewerking en van de ijking van zo een prachtstuk.

Na het avondmaal gaan we, tussen pot en pint, luisteren naar de informatie die Patty ons geeft. Hier vernemen we dat we al vlug weer op pad gaan. En inderdaad, na een uurtje trekken we met de ganse groep naar het drukkerscentrum Concentra. Het is ondertussen halfnegen ’s avonds. Na een hartelijke verwelkoming krijgen we een boeiende uitleg over de structuur van Concentra en over wat we zullen te zien krijgen. We vernemen dat hier ‘Het belang van Limburg’, de ‘Gazet van Antwerpen’ en de ‘Metro’ worden gedrukt, maar ook ‘De Tijd’, ‘De Streekkrant’, verscheidene reclameblaadjes en zelfs Chinese en Russische blaadjes.

En dan treden we binnen in de wondere wereld van de ‘kouddruk’ …

Reusachtige druktorens, een paar verdiepingen hoog, staan te wachten op hun avondwerk. Enkele arbeiders lopen over en weer, vanuit de controlekamer naar de machines, met drukplaten die elk op de juiste plaats moeten terechtkomen, zodat straks de krantenbladzijden elkaar juist opvolgen. Het maken van de drukplaten gebeurt volledig computergestuurd, vanuit een andere vestiging in Hasselt.

We lopen door de magazijnen waar enorme rollen papier rusten om, eenmaal op temperatuur, ingeschakeld te worden in het hele drukproces. Een aantal rollen liggen mooi gerangschikt en worden, indien nodig, door de computergestuurde vervoermachine door de gangen gevoerd en op de juiste plaats gedeponeerd. En ja, de mens moet hier geen signaal meer geven … we kijken verwonderd toe!

We hebben net de uitleg gekregen hoe kranten worden overgebracht vanuit de druktoren naar de tel- en verpakmachine, of er begint wat te rammelen. De kettingen boven onze hoofden komen in beweging en warempel, na enkele ogenblikken hangen er kranten aan. ‘De tijd’ vliegt voorbij boven onze hoofden. Deze krant wordt hier voor de allerlaatste keer gedrukt. Ondertussen rijden postmannen en contractuelen af en aan en komen hun pakjes uitzoeken, zodat de kranten tijdig hun bestemming bereiken.

Een indrukwekkend bezoek …

Na een drankje en met een paar kranten van morgen op de arm (of moet ik zeggen van vandaag, want het is ondertussen middernacht voorbij), gaan we huiswaarts, ieder naar zijn eigen zwerversverblijf.

 

Zaterdag 9 februari:

Onder een weer stralend blauwe hemel worden we wakker. Ieder rijdt op eigen tempo naar Hasselt en wie al vroeg op is kan, onder de sportieve leiding van Luc, deelnemen aan de fietstocht. De anderen kunnen gaan shoppen of gewoon … lang uitslapen.

Kort na de middag gaan we naar de Hasseltse musea.

Wij beginnen in het modemuseum. De gids vertelt ons hoe de kledij vanaf de 18e eeuw tot in de jaren 50 is geëvolueerd. We bewonderen de prachtige oude stukken en beelden ons even in hoe we er zelf zouden uitzien in deze jurken. Maar jaloers zijn we niet, want ademen konden deze dames amper in hun zéér nauwsluitende kleding. We krijgen een fascinerend overzicht van meer dan 200 jaar modegeschiedenis voor het hele gezin. Van zeer strak, tot los, van lang tot kort en zelfs mini, alles wordt chronologisch tentoongesteld.

De gids vergezelt onze groep naar het jenevermuseum.

De oude kloosterhoeve van ‘de witte nonnen’ werd ruim honderd jaar geleden omgebouwd tot stokerij. In de ossenstal krijgen we een eerste overzicht van het destillatieproces. We leren alles over de grondstoffen van de Hasseltse jenever. Langs de mouttoren komen we op de kiemzolder en wordt ons de eerste en tweede productiefase uitgelegd. Aan de aromatafel kunnen we de geuren van de diverse kruiden en essences, die in jenever gebruikt worden, opsnuiven. In de stookzaal staat de oude installatie die nog jaarlijks 1000 genummerde stopen jenever produceert. En natuurlijk is er een accijnzenlokaal waar namens ‘vadertje staat’ de accijnsambtenaar (lees:

belastingsontvanger) toezicht hield tijdens het stookproces.

En om ons bezoek af te sluiten gaan we, hoe kan het anders, een ‘Sint-Lambertusdrèpke’ of een wat minder zoete ‘borrel van de week’ drinken.

In groep gaan we naar het borrelhuis voor een lekkere maaltijd en natuurlijk voor nog een aangename nababbel.

 

Zondag 10 februari:

Niet te geloven, maar alweer een helblauwe lucht en een stralende zon …

En vandaag gaan we op stap door Hasselt. De gids begeleidt ons door straatjes en steegjes, waar we moeten toegeven dat het vandaag wel echt koud is. Ze maakt ons attent op oude huizen, mooie gevels en vertelt natuurlijk ook een stuk Hasseltse geschiedenis en het Virga Jesse-verhaal. In het begijnhof genieten we, naast de architectuur, ook van de deugddoende zonnewarmte.

Tegen de middag zijn we terug op de parking waar we verzamelen voor de afscheidsdrink. Heel passend op deze zonnige, maar vrij koude middag hebben Iris en Patty voor een overheerlijke kop warme Zweedse Glühwein of warme chocomelk gezorgd. Daarbij krijgen we nog een boterham met ‘kop’, het klassieke weekendkaartje en een flesje ‘Sint-Lambertusdrèpke’. In de warmte van de zon blijven we nog wat napraten om dan weer afscheid te nemen na een fijn weekend in eigen land. Het Zwerversjaar is begonnen en we kijken uit naar de volgende weekends.

 

Bedankt Iris en Luc, Patty en Guy!

 

Op vraag van vele deelnemers volgt hier het recept van de Zweedse Glühwein:

1 liter glühwein

100 g witte rozijnen

1 sinaasappel waar je enkele kruidnagels in prikt

100 g suiker (of 50 g lichte kandijsuiker)

1 stokje kaneel

1 borrelglas amaretto

Alles, behalve de amaretto, samen in de glühwein laten trekken gedurende 1 à 2 uurtjes. Dan lichtjes verwarmen. Amaretto toevoegen en NIET laten koken.

 

Smakelijk!