PAYS DES COLLINES van 14 tot 16 maart 2008

Dit is voor ons een onbekend stukje van het Belgenlandje: Leuze-en-Hainaut en Frasnes-lez-Buissenal, we trekken dus richting Henegouwen. In de buurt van de taalgrens worden we verrast door een prachtig landschap in het Henegouwse Heuvelland. 

Vrijdagnamiddag worden we verwacht op de parking van ‘Mahymobiles’ in Leuze-en-Hainaut. Bij onze aankomst staat de groep fietsliefhebbers reeds klaar voor het vertrek. We sluiten een halfuurtje later aan bij de groep wandelaars om op verkenning te gaan in de omgeving. De dag wordt afgesloten in Brasserie ‘Les 4 Vents’, waar François het programma, vergezeld van enkele praktische punten, nog even voorstelt.

Ondanks de nabijheid van de spoorweg hebben de meesten die eerste nacht toch goed kunnen slapen

Op zaterdagmorgen is iedereen op het afgesproken uur paraat voor het bezoek aan ‘Mahymobiles’. De verzameling oldtimers van de familie Mahy is beslist een van de grootste ter wereld. Het museum draait enkel op vrijwilligers. De gids van dienst stelt ons zeer enthousiast de automobielgeschiedenis voor, van 1895 tot heden. Een warm kopje koffie als afsluiter van de rondleiding doet iedereen deugd (buiten is het warmer dan hier binnen).

’s Middags verplaatsen we ons naar Frasnes-lez-Buissenal. In het voormalige station is nu het ‘Maison du Sucre’ gevestigd. Daar worden we in de namiddag verwacht om kennis te maken met de suikerindustrie, die ook hier in het Henegouwse Frasnes zeer bloeiend was.

Een diavoorstelling ‘Van suikerbiet tot fijne kristalsuiker’ geeft ons een idee hoe het er tot voor enkele jaren in de suikerfabriek van Frasnes aan toe ging.

De tentoonstelling in dit museum illustreert hoe dit voedingsmiddel een plaats in ons leven heeft ingenomen.

In de vooravond wandelen we naar de Rue Basse, waar de ambachtelijke brouwerij ‘ La Frasnoise gevestigd is. We maken hier kennis met het ambachtelijk gebrouwen bier, dat heerlijk smaakt bij de schotel ‘Rundvlees à la Frasnoise . Ook het dessert (zonder Frasnoise) was niet te versmaden.

Na de maaltijd geeft de jonge eigenaar van de brouwerij een beschrijving hoe zijn ‘Frasnoise’ gebrouwd wordt.

En na deze prachtige, zachte lentedag vallen de eerste regendruppels.

En zondagvoormiddag blijft het, op enkele verdwaalde druppeltjes na, droog. Een dikke meevaller voor de wandeling!

’s Middags wordt er naar gewoonte voor een afsluitertje gezorgd. En als toemaatje passeert de Paashaas een week te vroeg.

Zo kunnen we dit weekend weer aan de lange lijst van de fijne zwerversweekends toevoegen.

Bedankt Lisette, Maria, Willy en François. Jullie zijn geslaagd met grote onderscheiding!

Edgarda