Verrassingsweekend  van  19 TOT 21 SEPTEMBER 2008

Donderdag 18 september 2008

Donderdagmiddag vertrekken we naar Postel, waar wij op de parking aankomen om 13.30 uur.  Er zijn al 7 motorhomes aanwezig. Samen in het zonnetje begroeten we elkaar en zetten onze stoelen buiten voor een fijne babbel met een natje en een droogje.  Een viertal is al een fietstocht gaan doen. ’s Avonds gaan we iets drinken in de Klothoeve.  

Vrijdag 19 september 2008 

Om 10.30 vertrekken we met 8 personen voor een fietstocht van ongeveer 50 km, naar o.a. Arendonk, Hoge en Lage Mierde, Netersel, waar Marcel en Maria een kapelletje weten waar je in stilte kan bidden – kaarsjes aansteken – naar het toilet kan gaan en gratis koffie en thee kunt nemen zoveel je wilt, waar maak je dat nog mee? (Swa: en dat bij een Hollander nog wel!) Onderweg zien we nog grote werken op het veld, zeker de moeite om te stoppen. Deze mooie fietstocht sluiten we af met een drankje en een ijsje voor sommige, bij den Brandtoren. Bij aankomst op de parking zijn bijna alle deelnemers aan het weekend aangekomen. ’s Avonds om 19.00 uur is er briefing en nadien wordt ons een drankje aangeboden in cafe-restaurant Den Beiaard.  

Zaterdag 20 september 2008 

De verrassing was wel dat wij ons op zaterdagmorgen moeten verplaatsen tussen 8.30 en 9.00 uur naar de minicamping ‘De Korenschoof’ te Reusel, ongeveer 8 km verder. Hier aangekomen gaan wij om 10.00 uur naar de Rijtse Hoeve waar we een kopje koffie met gebak krijgen. Een dame vertelt over de naam Boerlevaer, waar deze vandaan komt en wat het betekent, en neemt ons dan mee naar ons eerste bezoek: de Groentenkwekerij van de familie Jansen. Om hygiënische redenen krijgen wij allemaal een kapje op. Deze kwekerij heeft zich gespecialiseerd in het snijden van groeten en fruit, (waardoor ‘de zwervers’ vele traantjes laten door het kijken naar het versnijden van ajuin en prei). Zelf kweken zij enkel asperges. De andere groenten en fruit zoals paprika’s, bonen, ananas, meloen e.a kopen zij in.

Zij hebben het rond deze tijd zeer druk met soepgroenten:

voor de Belgen: prei – selder – wortelen;

voor de Nederlanders: 10 verschillende soorten groeten.

Zij werken veel voor grote bedrijven, waaronder Lufthansa en vroeger ook Sabena, horeca, particulieren e.a. Het personeel bestaat uit Nederlanders, Polen, Portugezen en vroeger ook Roemenen en op zaterdag ook studenten al vanaf 14-jarige leeftijd. Op het einde van ons bezoek krijgen wij een schaaltje met een salade aangeboden. Dit was een zeer interessant bezoek.  

Om 14.00 uur vertrekken we naar de meervalkwekerij van de familie Kox (meerval is een soort vis). Hier worden wij voor de tweede keer deze dag ontvangen met een kopje koffie of thee en een hapje, typisch Nederlands. De heer en mevrouw Kox geven ons uitleg. Er zijn wel 2000 soorten, maar zij kweken alleen Afrikaanse meerval, een zeer sterke en snel groeiende vissoort. Die zit bij hen ongeveer 4,5 maand en dan zijn ze 1,5 kg zwaar. Wij zien vanuit een ruimte de kwekerij en krijgen een goede uitleg. Nadien legt mevrouw Kox haar werk uit en dat is de vis ontdoen van ingewanden –onthoofden - machinaal ontvellen - versnijden tot filet en verpakken. De prijzen zijn zeker niet duur, met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Net als bij het vorige bedrijf hebben wij ook hier de mogelijkheid de producten aan te kopen.

 

Nadien worden wij bij de motorhomes getrakteerd op een hapje en een drankje door Rita en Pierre omdat zij de dag erna 30 jaar getrouwd zijn. Nogmaals aan dit koppel een dikke proficiat.  

’s Avonds gaan we met 7 personen chinees eten, terwijl de anderen in de motorhomes hun potje koken (vis waarschijnlijk voor sommigen). Bij onze terugkomst was er reeds een gezellig samenzijn in het zaaltje op de mini-camping waar iedereen was uitgenodigd door Josephine.  

Zondag, 21 september 2008 

Om 10.00 uur melden zich 2 gidsen voor een Boerlevaerwandeling. De groep wordt in 2 gesplitst en gaat op pad voor een natuurwandeling van ongeveer 5 km. Volgens Swa (ik was zelf niet meegegaan) kregen ze een zeer goede uitleg over de planten onderweg.

Om 12.00 uur zijn ze allemaal terug en sluiten Josephine en Guy het weekend af op traditionele wijze.  

Besluit:

Het was voor ons een echt verrassingsweekend, wij dachten in Postel maar dan was er een ongekende verplaatsing en ondanks dat het voor ons zo dichtbij huis was, hebben we toch nog nieuwe dingen gezien. Het weer was schitterend en het was een gezellige bedoening.

Josephine, bedankt het was een fijn weekend en voor ons een succes.  Ook Guy bedankt voor je hulp.

 

Anja en François