REIS NAAR BRETAGNE EN NORMANDIE MET ZWERVERS LEUVEN

VAN 5 TOT 16 SEPTEMBER 2008

VRI JDAG 5 SEPTEMBER

Regen en nog eens regen, zo begint onze reis!  De groep van zwervers Leuven komt samen in La Mailleraye-sur -Seine (voorbij Rouen) in Normandië. We zijn met 23 motorhomes en 44 personen, waarvan de jongste deelnemer 37 jaar en de oudste 74 jaar is. Twaalf honden en een poes vergezellen ons eveneens. We zien veel bekende gezichten, dus is het een blij weerzien en schijnt de zon toch nog onder de paraplu’s. Lisette en Patty, onze reisleidsters, vinden een droog plekje in een plaatselijk café, waar we onze welkomstdrankjes (ja 2x) en een eerste briefing krijgen. Ook Leo heeft nog voor een verrassing gezorgd.

ZATERDAG 6 SEPTEMBER

Met een lange rit voor de boeg (een 300 km), zijn we vroeg wakker, zodat we om 9 uur vertrekken naar Cancale in Bretagne, een mooi vissersdorpje, gelegen aan de baai van de Mont Saint-Michel en vermaard om zijn ‘oesters’. Het blijft droog weer tot in Cancale. We wandelen naar het centrum waar wind en regen ons vergezellen .

Om 19 uur gaan we samen ‘dineren’. Ik heb intussen al een heerlijke crêpe gegeten (voor de geïnteresseerden: ene met suiker!). Dat belet me niet om toch te genieten van het eten, hoewel … oesters als voorgerecht … dat krijg ik dus niet binnen … Geef mij maar sla, gelukkig hebben we de keus. Even zijn er wat misverstanden over de drank, hoeveel wijn er nu wel of niet inbegrepen is … enz … maar dat wordt ook weer opgelost. Onder een fikse regenbui trekken we naar onze rijdende huisjes.

ZONDAG 7 SEPTEMBER

We rijden langs de kustweg naar Rothéneuf (bij Saint-Malo). Onderweg stoppen we om de schilderachtige kust te bewonderen en de nodige en onnodige foto’s te nemen. Het regent niet!!!  In Rothéneuf staan we op camping municipal ‘Les Ilôts’, een mooie camping vlak bij het dorp. Er is ook elektriciteit dus worden de kabels bovengehaald. We blijven hier twee nachten. We wandelen door het rustige dorpje en enkelen, waaronder ikzelf, bezoeken aan de kust ‘de Sculptures’: personen en dieren uitgehouwen uit de rotsen, HEEL MOOI! Die pater heeft daar werk aan gehad!!

Om 18 uur wordt de groep op de camping getrakteerd op een hapje en een drankje vanwege het 40-jarige huwelijk van Geert en Jeanine, nogmaals proficiat! Ook hun nieuwe motorhome wordt gedoopt, alsook vele zwervers …

Bij de briefing krijgen we weer mooi ons plannetje voor de volgende dag, Patty en Lisette proficiat voor jullie vele werk!

MAANDAG 8 SEPTEMBER

Met het openbaar vervoer rijden we naar Saint-Malo. We bezoeken het oude stadsgedeelte met de ommuurde wallen. Boven, van op de donjon van het museum, hebben we een prachtig uitzicht over de stad, de wallen en de zee. De zon schijnt volop! De vele trappen in het museum zijn voor mij, en zeker ook voor anderen nogal zwaar, dus besluiten Francis en ik al vlak na de middag terug naar de motorhome te keren. Ik ben te moe om de wandeling over de wallen van de stad nog mee te doen, spijtig! Zeker iets moois gemist!

DINSDAG 9 SEPTEMBER

Bewolkt en regenachtig weer: we vertrekken van de camping en rijden tot Fort La Latte , een goed bewaard gebleven fort of kasteel, gelegen op hoge klifrotsen met zeer mooie en adembenemende uitzichten over de zee en het omliggende natuurgebied. Het fort is na zijn indrukwekkend verleden ook het decor geweest van vele films.

Na dit bezoek rijden we naar het vlakbij gelegen Cap Fréhel en eten we onze ‘bokes’, want het regent en het blijft regenen. Toch bezoeken we deze landtong waar er twee vuurtorens staan: een oude en een nieuwere. Spijtig dat hij alleen in de zomer te bezoeken is. Van hieraf zou men de Kanaaleilanden zien liggen, maar het weer zit niet mee.

In de namiddag rijden we naar onze volgende slaapplaats, Erquy, een klein vissersdorpje dat model stond voor het Gallische dorpje van Asterix. We verblijven er op camping ‘Les Roches’, een mooie en propere camping. De campingeigenaars zorgen ook voor ons avondeten, mosselen-friet en drank à volonté. Sommigen hebben spijt dat ze voor de kip hebben gekozen, waaronder ikzelf, maar geen nood, er zijn mosselen genoeg! Sommigen zijn licht aangeschoten, maar er moet toch niet meer gereden worden. Er wordt ook nog gedanst, maar dan lig ik al in mijn bed.

WOENSDAG 10 SEPTEMBER

De zon schijnt volop! We rijden vandaag tot Trégastel en we krijgen daarvoor tijd tot 15 uur. Dan worden we verwacht op de motorhomeparking. De meesten nemen de kustroute, die ook de mooiste is. In de namiddag bezoeken we in groep het zeeaquarium van Trégastel, mooi gelegen tussen de roze granietrotsen.
We hebben een Franstalige gids, die goed zijn best doet om zich verstaanbaar te maken, maar toch zijn er verschillenden die geen woord Frans verstaan. Spijtig dat er geen vertaling voorzien is. 

DONDERDAG 11 SEPTEMBER

We rijden langs Perros-Guirec, een bekend stadje, aan de roze granietkust. Het is opvallend: overal roze! De huizen, de omheiningen, de voetpaden, enz … allemaal gemaakt uit de roze granietsteen. Heel mooi en sterk! Met de wind vanuit de zee zal dat wel nodig zijn. Die dag rijden we tot Dinan, naar camping municipal ‘Chateaubriand’, ongeveer 139 km over de ‘gratis’ autostrade. De file krijgen we er ook gratis bij! We stoppen even in het dorpje Quévert, 3 km van Dinan, om er een rozentuin te bezoeken (ganse jaar open). Spijtig hebben de rozen hunnen beste tijd gehad, ja met al die regen, dan zien wij er ook niet meer zo fris uit! We komen stipt om 14 uur aan op de camping, er was gezegd niet vroeger! En wij luisteren altijd! Sommigen trekken al op verkenning in het oude Dinan.

VRIJDAG 12 SEPTEMBER

We bezoeken Dinan, eerst het kasteelmuseum, maar daar zijn we vlug rond. Het echte museum (voor mij dan) is de oude binnenstad, echt prachtig! Zovele oude ‘zebrahuizen’ gezellige nauwe straatjes, veel winkeltjes en vooral terrasjes … een zeer goed bewaard gebleven middeleeuws stadje.

Om 13 uur worden we verwacht in de ‘crêperie’ in de rue du Jerzual, waar we gezamenlijk een specialiteit van de streek eten: een Bretoense galette, zeg maar een goed gevulde pannenkoek met een glas cider erbij. Als dessert is er nog een zoete pannenkoek voorzien, een crêpe met chocolade of karamel; wij nemen die met karamel, HEEL LEKKER!

Dik gegeten gaat het in de namiddag richting ‘Musée du rail’, een reis door het verleden van de spoorwegen. Er zijn veel miniatuurtreintjes en allerlei attributen verzameld door vrijwilligers, ook de ‘weegschaal’ wordt uitgeprobeerd, maar die is volgens mij en Josephine niet juist, ik ben 2 kg verdikt! Ofwel zijn dat die crêpes hier in Frankrijk! Het was weer een fijne dag met het zonnetje er bij.

ZATERDAG 13 SEPTEMBER

Voorbij de Mont Saint-Michel, (die hadden we al eens bezocht), naar de koperstad Villedieu-les-Poêles. De motorhomeparking ligt dicht bij het centrum en de zon schijnt, dus ideaal om het centrum door te slenteren. Aan de kerk is er eerst een begrafenis en daarna een trouwpartij. Ja, zo is het leven! Rond 16 uur, iedereen is geland, bezoeken we een klokkengieterij, mooi maar saai voor degenen die geen Frans kennen. Dus gaan sommigen, waaronder ikzelf, een terrasje doen, gezellig! En mooi weer!

Om 18 uur wordt er volop getrakteerd: eerst door Rita die pas op pensioen is en dan door Gilberte die voor de eerste maal oma is geworden. Proficiat allebei! Om 19 uur gaat de groep gezamenlijk lekker uit eten in hotel ‘Saint-Pierre’ en voor we het weten is er weeral een dag voorbij.

ZONDAG 14 SEPTEMBER

Een prachtige, zonnige dag om Honfleur te bezoeken. Het is er erg druk, er staan meer dan 200 motorhomes op de parking, tel daar de dagjesmensen nog eens bij, dus druk, druk, druk …
We bezoeken twee musea, het marinemuseumke en het folkloremuseum, mooi allemaal maar de zon drijft ons naar buiten. Even ook nog een kijkje nemen in de oude houten kerk en dan een terrasje zoeken als je er een vindt waar nog plaats is!
Maar wie zoekt die vindt!
Fijn genieten, lachen en vertellen met mensen die al vlug vrienden zijn geworden, dat is het plezantste aan zo een groepsreis, die al bijna voorbij is, morgen de laatste dag.

MAANDAG 15 SEPTEMBER

Briefing om 10 uur, we vertrekken naar Pont-l’Evêque en bezoeken er de distillerie Père Magloire, bekend om zijn ‘calvados’. Van appels verkrijg je eerst cider, en mits allerlei procedés (waar ik niet veel van ken) en minstens achttien maanden wachten, wordt het calvados. De film die we te zien krijgen is goed uitgelegd en interessant, ook het proeven valt bij de meesten in de smaak, hoewel sommigen een vies gezicht trekken. Smaken verschillen!

Na het middageten rijden we verder tot Forges les Eaux, waar we op de motorhomeparking samen komen voor een afscheidsdrink. Patty en Guy, Lisette en Willy worden bedankt voor hun goede zorgen met een mand vol ‘streekproducten’. Wij krijgen ook een attentie: ‘Bretoense koekjes’ voor de dames en een fles ‘Pommeau’ voor de heren. 

Om 19 uur volgt dan ‘ons laatste avondmaal’ in restaurant ‘l’Entracte’. De volgende dag zit onze reis er op en gaat ieder weer zijn eigen weg.

Bedankt allemaal om erbij te zijn.

Bedankt Patty, Guy, Lisette en Willy voor alles, het was een mooie reis, ge moogt dat nog eens doen!

Groetjes aan iedereen

Bea