Midweek Brussel van 11 tot 14 november 2008

 

Dinsdag 11 november

Op het feestweekend na, was dit de laatste georganiseerde uitstap voor 2008. Op uitdrukkelijk verzoek van de organisatoren mochten we niet voor 15u toekomen op de afgesproken parking te Duisburg. En … iedereen had het eindelijk begrepen en had zich er aan gehouden.

De stalling van de 22 motorhomes werd vakkundig geleid door Pierre met z’n mini matrakske en rond 17u hadden de meesten een verzorgde plaats. Ook zij die zo te zeggen achter de hoek woonden, hadden hun motorhome meegebracht.

Al vlug werden we verwacht in het ‘pachthof Stroykens’, waar elk een gratis consumptie kreeg ter waarde van € 1,50 en waar er een quiz voor slimme mensen was georganiseerd door Lisette en Pierre. De uiteindelijke winnaars, na een zeer strenge deliberatie, waren Magda en Georges. De prijs was een gratis consumptie in café ‘La Lunette’. Verder verliep de avond zoals verwacht, tussen pot en pint, als men elkaar al geruime tijd niet meer gezien heeft.

 

Woensdag 12 november

Om 8u45 vertrokken we met de bus 830 (en niet om 8u30 zoals sommigen dachten) richting Tervuren, dan overstappen op tram 44 en nadien de metro naar Brussel. We waren tijdig ter plaatse, het openbaar vervoer had geen vertraging. Na een koffie en een koekje werd de groep gesplitst en bezochten we het politiemuseum, een tweede groep de paardenstallen van de federale politie te Etterbeek. Onder deskundige leiding van een gids werden we rondgeleid. De tijd om alles waar te nemen was te beperkt, of het museum was te groot. Na een uur moesten we wisselen en kwamen de paardenstallen aan de beurt. Hier worden de paarden van o.a. de Koninklijke escorte opgeleid, verzorgd, bereden en afgericht. In totaal zijn hier 185 volbloedpaarden die uitsluitend in België gekocht worden.

Om 13u werden we verwacht in de garnizoensmess van de politie waar we konden aanschuiven aan de selfservice voor een gezamenlijke maaltijd. Op het menu stond goulash met frieten of kroketten, al dan niet met een slaatje en een drankje. Echt lekker.

Daarna met metro en tram tot het Centraal Station en te voet naar de prachtige Grote Markt. Daar kregen we eerst uitleg van stadsgids Pierre, met enkele anekdotes, bouwtechnische informatie en dan in groep het Broodhuis in. Het museum toont de getuigen van de beeldende en decoratieve kunsten die mee de faam van onze hoofdstad hebben gevestigd: beeldhouwwerk, schilderijen, retabels, wandtapijten, aardewerk en porselein (gelijkvloers); het ontstaan en de ontwikkeling van de stad wordt geschetst op de gerenoveerde eerste verdieping; op de tweede verdieping worden meerdere facetten van het leven van de Brusselaars getoond: het sociale, economische, institutionele, culturele en intellectuele. Ook vind je hier de uitgebreide garderobe van Manneken-Pis (die heeft meer dan 750 kostuums en er komen er nog dagelijks bij). Om 16u gingen we langs de rue des Bouchers, Toone en de Munt naar een typisch Brussels café ‘La Lunette’. Daar konden we ons wat opwarmen en een lekker biertje drinken, hoewel sommigen dikke problemen hadden om hun ‘lunette’ zonder morsen uit te drinken. Georgette reclameerde een paar keer op Georges dat hij fatsoenlijk zijn ‘glas’ moest uitdrinken en Luc keek ook al verwonderd toe waar de ‘framboise’  bij Magda naartoe liep. Nadat de oorzaken van het morsen geklaard waren (het glas had enkele gaatjes in de bovenste rand), vertrokken we rond 17u terug naar het Centraal Station en met metro, tram en bus kwamen we weer op onze eindbestemming aan.

 

Donderdag 13 november

Terug met bus, tram en metro naar Brussel. De weerheiligen waren met ons, want het was mooi weer. We bezochten het muziekinstrumentenmuseum, waar we vrij konden rondkijken tot 12u. De collectie omvat een zeer uitgebreide verzameling (ca. 7000 stuks) klassieke, exotische en volkskundige muziekinstrumenten. Deze verzameling komt uit de Koninklijke Collectie van

Leopold II. Men leert er ook over hun geschiedenis, hun vervaardiging en hun werking. Om 14u rendez-vous aan de

St Michielskathedraal van waaruit we naar het museum gingen van de Nationale Bank. Daar werden we wat meer wegwijs gemaakt over de geschiedenis van het geld en de betaalmiddelen door de eeuwen heen. Om 16u trok dan iedereen (al niet meer zo vlot) naar het stripmuseum. Het prachtige gebouw in Art Nouveaustijl werd in 1905 door de befaamde architect Victor Horta gebouwd en was oorspronkelijk een warenhuis voor stoffen. Sinds 1920 stond het pand te verkommeren. In 1980 werd besloten het volledig te restaureren. Het bevat een zeer groot aantal werken van befaamde Belgische striptekenaars. De metro, tram, bus was al een gewoonte geworden en we hadden al geen problemen meer om de overstaphaltes te vinden, al was het donker. Om half acht had de ‘patron’ van ’t restaurant de grill aangestoken en kon iedereen aanschuiven voor een barbecue, zeer verzorgd, rijkelijk versierd met slaatjes, patatjes, brood en, en, en  … Een zeer geslaagde avond.

 

Vrijdag 14 november

Onze laatste dag, maar eerst stond er nog een natuurwandeling op het programma. Hoewel het weer wat naar de droevige kant was, vertrokken we met een grote groep langs landelijke wegen door de velden rondom Duisburg. Tussendoor werd er al eens halt gehouden, niet alleen om de groep terug bijeen te krijgen, maar zelfs om wat chocolade te kopen. Zo gezegd voor de kleinkinderen, maar enkelen konden aan de verleiding niet weerstaan om toch al eens iets te proeven. Na goed anderhalf uur wandelen en genieten van de omgeving, trakteerde Carmen op haar pensionering met een hapje en een tapje.

Om de midweek af te sluiten stond in het restaurant de tafel gedekt met taart en koffie, zodat ieder op zijn manier rustig kon afscheid nemen. Van Rita kregen we nog allemaal een chocolade snoepje. Iedereen tevreden, vertrokken we rond half drie terug huiswaarts, of toch niet iedereen?

 

Bedankt Lisette, Rita, Willy en Pierre voor de geslaagde midweek. We hebben onze hoofdstad weer eens wat beter leren ontdekken en zijn cultureel wat rijker geworden. We hopen dat we met jullie nog mooie uitstappen mogen beleven.

 

Greet & Maurice