Gezondheids- en welzijnsweekend

11 tot 13 februari 2011

Vrijdag, 11 februari:

Aankomst rond 16.15 uur (te vroeg-sorry) op de parking van het CMcomplex, Platte-Lostraat 541 te Kessel-lo. We hebben spijtig genoeg de regen bij. Wat later is het droog en begroeten we buiten andere deelnemers en van Luc krijgen we het programma voor het weekend. Vanaf 19 uur is er het gezellig samenzijn in de zaal met een drankje.

Rond 20 uur heet Marie-Paule ons allen welkom, de Zwervers Leuven staan hier voor de vierde keer – voor onszelf de derde keer. De groep wordt in twee verdeeld en het programma besproken. Het nieuwe systeem van de deelnemersformulieren, nu allemaal tekenen op één formulier, wordt even toegelicht. Dit moet het milieu wat sparen. Nadien hebben we een gezellige babbelavond.

Zaterdag, 12 februari:

Vandaag krijgen we uitleg over defibrillatoren. Het eerste uur is het een herhaling van de reanimatie. Daarna mogen

we allemaal oefenen op een pop. Na de pauze krijgen we uitleg over de defibrillatoren, maar om dit toe te passen moet je echter wel kunnen reanimeren. Het toestel A.E.D. (automatische externe defibrillator) wordt hiervoor gebruikt. Wanneer het hart nog fibrilleert (wat je niet kan zien) krijgt het een schok en kan het na één of meerdere schokken terug zijn functie opnemen. Je hebt een volautomatische AED, deze kan door iedereen gebruikt worden en hangt op openbare plaatsen, en een semi-automatisch AEDtoestel dat wordt gebruikt door de hulpdiensten. Het verschil: de hulpdiensten

moeten zelf op een knop drukken om de schok te geven. Je kan weinig fout doen, als je het toestel opent (gele knop onderaan) dan wordt er je stap voor stap verteld wat je moet doen, ook als je de elektrode verkeerd hebt geplakt.

Meestal zit er een pocketmasker bij om te beademen, dan moet de beademing niet rechtstreeks op de mond. Het masker is ook verkrijgbaar bij het Rode Kruis, bij de apotheker en in de zorgwinkel CM. Na de goede uitleg mochten wij ook nu natuurlijk allemaal oefenen. Bedankt Flor voor de interessante uitleg en demonstratie!

Namiddag: bezoek Vlaams Provinciehuis – Leuven. Een aantal deelnemers gaat met de bus en wij vertrekken met de fiets

voor een kleine 4 km. In het Vlaams Provinciehuis worden wij verwelkomd in de raadszaal. De uitleg over orgaandonatie en transplantatie is zeer interessant. Meerdere organen kunnen getransplanteerd worden: hart, longen, lever, nieren, pancreas, dunne darm. Als je komt te overlijden en je hebt niets op papier gezet, dan ben je volgens de wet automatisch donor. Een positieve donor ben je als je hebt geregeld dat je donor bent (testament of gemeentehuis) en een negatieve

donor als je hiertegen verzet hebt aangetekend. Je kan je lichaam ook schenken aan de wetenschap voor onderzoek. De

papieren voor donatie zijn verkrijgbaar op het gemeentehuis. De vraag kwam: wat met je lichaam na donatie? Het lichaam wordt na donatie in goede staat voor de familie opgebaard en dit hoeft je dus niet af te schrikken. Na de pauze, met koffie/thee en een lekker stukje cake keren we terug naar de raadszaal. Daar krijgen we uitleg van Mr. Mertens over het Vlaams Provinciehuis. Het complex, gebouwd in 2003, is uit beton en glas. Het opzet was een open gebouw en dit is ook gelukt, je kan er doorzien. Er zijn vier vergaderzalen met een totale capaciteit van 1000 personen. In de hoge blok zijn de burelen en er werken 654 personen. Op het einde stelt Luc de vraag waar ze moeten zijn om meer staanplaatsen

en voorzieningen te bekomen voor ons zwervers (te weinig in België), waarop Mr. Mertens aanraadt contact op te nemen met de dienst toerisme van het Provinciehuis. Na een rondleiding door het gebouw met een schitterend uitzicht over

Leuven vanop de 10e verdieping, keren we terug naar onze motorhomes. Om 18.30 worden we verwacht voor een broodmaaltijd en een fijne babbelavond. Aan alle medewerkers voor deze maaltijd: het was lekker en jullie hebben goed voor ons gezorgd!

Zondag, 13 februari:

Mevrouw Desmecht komt ons vertellen over ‘Een cel vol verrassingen’. We krijgen een goede uitleg over verschillende zaken zoals: erfelijkheidsfactoren en stamceltherapie, DNA, chromosomen, gentherapie, GGG’s, GGO’s, klonen, vlokkentest, vruchtwaterpunctie. Ondanks dit voor een leek zware materie is, wordt dit wel duidelijk en verstaanbaar uitgelegd. Bedankt hiervoor, we zijn weer wat wijzer geworden.

Om 13 uur sluit het weekend af zoals gewoonlijk met een drankje en een hapje en nemen we afscheid van de zwervers.

Marie-Paule, Julien, Tine, Luc en alle andere die aan dit leerrijke en gezellige weekend hebben meegewerkt

BEDANKT!!!. Het was weer super zoals altijd bij jullie!

P.S.

Op naar het vijfde gezondheidsweekend MASSAGE???? (zoals besproken en voorgesteld)

Anja en Swa.