Tongeren, Kunst en Kitch

Van 16 tot 18 maart 2012

 

Onder een stralende zon werden we opgewacht op de grote parking van het voormalige ‘Land van Ooit’. We waren niet de eerste maar wel ruim op tijd, zo kregen we nog tijd om de innerlijke mens te versterken voor we op stap gingen naar het centrum.

Een wandeling bergop bracht ons naar het ‘Gallo-Romeins museum’ en tevens ook de 'Sagalassos tentoonstelling’. Daar konden we rekenen op twee bekwame dames die ons in groep door de beide bezienswaardigheden loodste. Voor de meesten onder ons ‘zware kost’ !!! Spijtig genoeg kregen we veel info te verwerken op een relatief korte tijd en voor enkele onder ons duurde het iets te lang en menige keel was uitgedroogd.

Helaas konden we ter plaatse niets te drinken krijgen. Een beetje verder aan het gerechtshof was een taverne met terras, blij met onze komst en hier werden de dorstige kelen gesmeerd.

 

Vrijdagavond mochten we onze voetjes onder tafel zetten in de ‘Bellagio’ waar we een heerlijke ‘Croque-Monsieur’ kregen voorgeschoteld met garnituur.

Jammer genoeg was een Zwerver ondertussen een wandelingetje gaan maken en konden we hem na een kleine zoektocht niet vinden. Na een bezoekje aan het politiekantoor, door de verantwoordelijken, bleek hij reeds door vriendelijke agenten met de combi terug naar zijn motorhome gebracht te zijn.

Eind goed, al goed !!! Alhoewel ... Greet was er ondertussen toch in geslaagd  haar voet te breken, een trapje gemist ... en het was gebeurd. Gelukkig was er een ziekenhuis in de buurt en na de nodige zorgen en ... gips mocht Greetje weer naar de motorhome !!!

Na een nachtje slapen stond een bezoek aan het voormalige ‘Begijnhof’ op het programma. Van twee echte Begijntjes kregen we een rondleiding waar we nog lang aan terug denken. We waanden ons terug in de middeleeuwen en leerden de betekenis van vergeten spreekwoorden. Het was een belevenis om niet meer te vergeten; we mochten ook genieten van het brouwsel van de begijntjes en hun taart was ook niet te versmaden!!!

 De ‘begijntjes’ van de voormiddagshift bleken onze gidsen van de namiddag te worden en namen ons mee naar de Basiliek, de Romaanse kloostergang en de schatkamer.

 

Zaterdagavond mochten we terug naar ‘Taverne Bellagio’ waar ons een lekkere warme maaltijd te wachten stond. De baas en zijn helpers hadden zich uitgesloofd om het ons naar de zin te maken en dat het lekker was ... daar moet je niet aan twijfelen ...  ieders bordje was leeg.

 

Zondagmorgen was voor allen in eigen regie naar de grootste ‘antiek / rommelmarkt’ van België. Spijtig dat de regen ons een beetje parten speelde ... maar het was een tof weekend en we hebben ervan genoten !!!

 

Agnes & Jaak