Lokeren, fel naturel

19 tot 21 oktober 2012

 

 

Vrijdag 19 oktober, 12 uur, parking Aardeken. Een mooie dreef, een rustige plek midden in het bos. Naturel! En toch op een steenworp van het stadscentrum. De parking, voor het weekend exclusief voorbehouden, lijkt aangelegd te zijn om net genoeg plaats te bieden aan 29 installaties. Om 13.15 uur vertrekt een eerste groep met de fiets naar Eksaarde (Gezoarde in het plaatselijk dialect). Na een mooi tochtje over een oude spoorwegbedding bereiken we het fruitteeltbedrijf 'Het Leen' Verhofstede. Al gauw komen we te weten dat de hoofdactiviteit hier het persen van fruit is, voornamelijk appelen van het eigen bedrijf of aangekocht. De grote installatie laat toe het hele jaar door te persen en verse fruitsappen te produceren. In het magazijn vinden we het gewone appelsap, maar ook vele varianten met aardbeien, bosvruchten, citrusvruchten, pruimen, rabarber, zwarte bessen en de 'prestatieverbeterende' rode bieten. En het mag gezegd: het proeft echt lekker! Was de tweede groep, die ons twee uur later kwam aflossen, niet aangekomen, dan stonden we nu nog te luisteren naar de enthousiaste gids. Enkelen onder ons, besmet door het geocachingvirus, maken nog een ommetje langs Durme en wilgen en loggen nog wat schatten. Na een snelle hap wandelen we langs de Durme en het nieuwe sportcomplex naar café de Teste in het stadscentrum. Een steile trap(ladder), 2 kleine kamers, 54 zwervers samengeperst voor een 'gezellig' samenzijn, 108 vragende ogen: hoe kan hier morgen een warme maaltijd worden geserveerd? Geen nood! De Luc-ken (Lenaerts en Van Damme) denken al aan een mogelijke oplossing.

Zaterdag 20 oktober, 10 uur, politiebureau. Luc en Annie worden door de commissaris in de boeien geslagen en we vertrekken voor een criminele wandeling door de stad. Allez, de stad gezien door de ogen van de politie. Zo belanden we met de hele groep twee keer in de cel: eerst onder het stadhuis en later in het nieuwe commissariaat. We leren alles over de aanpak van de politie, het effect van nultolerantie en de teruggekeerde rust in Lokeren. Onderweg, en dankzij vijf juiste antwoorden op vragen van de gids/commissaris, worden Luc en Annie van hun boeien verlost. Van stilzitten komt er dit weekend niet veel in huis. Van hier naar daar, altijd rap, rap. Hilda vindt dat we aan het brakken zijn. Volgens de dikke van Dale: hard in de weer, druk bezig zijn. Maar niemand vindt dat erg!

 Zaterdag 20 oktober, 13.20 uur, met de fiets naar natuurreservaat 'Het Molsbroek'. Tijdens de 5 km-lange wandeling over de dijk vertelt de gids honderduit. Over de wulpen, de canadese ganzen, de meersen, het warkruid of duivelsnaaigaren, de landduinen. (In deze mooie zandheuvels wonen Patjoepelke en de andere kaboutertjes Vlasbaardjes uit de sprookjes van schrijfster Yvonne Waegemans.) Over de symbiose van de vliegenzwam en de berk (nog nooit zoveel en zo’n grote vliegenzwammen gezien!), de natuurlijke begroeiing die langzaam haar plaats terugkrijgt dankzij doordachte beheerswerken, het regelen van het waterpeil in de meersen om de broedvogels alle kansen te geven. En nog zo veel meer. Om 17 uur is het tijd voor een welverdiend fruitsapje of een plaatselijk Dobbelken. Terug fietsen langs een stukje Durme, de rivier met de 1000 kronkels. Weer brakken, want …

 Zaterdag 20 oktober, 18.45 uur, te voet naar het centrum, voor het avondeten in de Teste.De oplossing van de Luc-ken wordt duidelijk. Enkele vrijwilligers hebben het gelijkvloers van het café onder handen genomen en omgetoverd tot een gezellig restaurant. Flipperkasten en andere speeltafels werden vakkundig buitengesleurd. Iris en Tine vullen de borden met stoofvlees, krielaardappeltjes en frisse groentjes. Dank voor de vlotte bediening. Na een Oost-Vlaamse vlaai als dessert en koffie zit ons buikje vol. Nog wat napraten. Niet te lang, want …

 Zondag 21 oktober, 9.30 uur, we stappen naar het stadsmuseum. Hier wachten 3 gidsen ons op. Lokeren was in de 20ste eeuw het wereldcentrum van de haarsnijderij, een industrie waarbij konijnen- en hazenhaar klaargemaakt werd voor vilt, gebruikt in de hoedenindustrie De werkomstandigheden voor de arbeiders waren verre van ideaal: stank, stof en het gebruik van chemische vloeistoffen op basis van kwikzilver en salpeterzuur. Geleidelijk aan begon de teloorgang. Het laatste bedrijf sloot zijn deuren in 2002. Intussen hebben de oude industriële gebouwen plaats gemaakt voor nieuwe woonwijken wat Lokeren een jong en dynamisch karakter geeft. We trekken een laatste keer naar de Teste voor het traditionele afscheidsdrankje. Hier eindigt een fijn en gevarieerd weekend.

Bedankt Tine, Iris, Luc, Luc! We hebben er van genoten.

 

Christine en Marcel

 P.S.: Wie zin gekregen heeft om (nog) eens te genieten van het natuurschoon en/of de stad kan altijd op parking Aardeken terecht. Bordjes markeren immers 2 plaatsen voor motorhomes, weliswaar zonder voorzieningen.