Op zoek naar de schat …

van 2 tot 4 november 2012

 

 

Vrijdag 2 november

Tegen de middag is iedereen die met ons schatten gaat zoeken, present. Luc laat er geen gras over groeien en al vlug vormen er zich kleine groepjes om te gaan 'cachen'. We krijgen een lijst van de schatten die we in de loop van het weekend gaan zoeken en de 'V'-kes zijn voor vandaag. De nieuwelingen in het vak hebben al vlug een beschermengel. Iedereen vertrekt met dezelfde reeks, maar de strategieën zijn verschillend. Wij kiezen eerst voor een 'trad'. Dit is in gewone taal: een traditionele cache. Zo kunnen de niet-kenners kennis maken met het gewone cache-zoeken. We volgen de pijl op onze wandel-gps. Die leidt ons door modder, zand, hoog gras, een bed van herfstbladeren ... tot het finale punt. Na wat zoeken is de 'schat' gevonden. Wie denkt aan een kist met goudstukken of juwelen of wie een bon voor een of ander evenement verwacht, is goed mis. In een oude legerkoffer zit een logboek, een potlood en wat rommel (kinderen kunnen uit die 'rommel' iets kiezen en ruilen voor andere 'rommel' die zij mee brengen). We 'loggen' ons bezoek, wat betekent dat we onze codenamen en de datum in het logboek schrijven als bewijs dat we hier wel echt geweest zijn. Natuurlijk hebben we goed rondgekeken bij het fietsen, want we zitten midden in de Kalmthoutse heide. Prachtig! En zo fietsen we van de ene naar de andere cache. Soms moeten we hier of daar een datum zoeken die ons dan de juiste coördinaten geeft of ook heel wat rekenwerk verrichten om uiteindelijk tot de juiste cijfertjes te komen. We genieten volop van de omgeving, van het gezelschap en ook van het 'niet regenen'. Koud en droog is het als we aankomen op de motorhomeplaats. Er was nochtans een hele regenachtige dag voorspeld ... En ja ... daar gaan de hemelsluizen open. We zijn net binnen, maar het laatste groepje moet nog 700 meter afleggen en krijgt een echte koude douche. Maar voor morgen voorspellen ze beter weer. 's Avonds gaan we naar het bijenteeltmuseum. Twee vriendelijke gidsen vertellen ons allerlei over de bijen in de natuur. We zien ook 'Maya, de wesp', want ze heeft gele met zwarte strepen ... Bijen zijn in elk geval heel verstandige, sociale wezentjes! En wie denkt dat we nu (21 uur) gaan rusten, zit er naast. .We worden getrakteerd op een drankje en krijgen een ganse map 'huiswerk', voorbereiding voor morgen. Samen zoeken we merken die bij logo's horen. Die namen moeten omgezet naar cijfers en dat worden, na nog wat extra rekenwerk, de coördinaten. We lossen ook nog enkele puzzels op: kleurencombinaties zoeken, rekenkundige vraagstukjes oplossen, paarden netjes in de wei stallen … De groepen voor het weekend worden samengesteld: telkens een 'expert' met een 'beginneling' en daarbij de 'gewone cachers'. Op naar morgen!

 

Zaterdag 3 november

 Oeioeioei ... het regent ...

Op het programma staat: vertrek om 9u30, maar om 9 uur starten de vier groepen voor evenveel verschillende rondes. En ... het regent, het regent, we worden allemaal nat. Wat gaan we nu beginnen? Cachen zoeken natuurlijk!.Door de gaten van de fietshelm druppelt het water naar binnen. Geen nood: kap opzetten boven de helm ... oei ... in die kap zit een hele klets regenwater … Nat, natter, natst. De schoenen worden zwaarder, de handschoenen gaan niet meer aan of uit en zelfs een gps geeft het op met zoveel hemels vocht. Als waterkiekens komt het eerste groepje binnen. En ja, het stopt met regenen, dus voor sommigen zit er geen rem op: cachen zoeken! Onder boomstronken, in de bomen, aan een visdraad achter de haag, in een vogelkastje, onder stenen, in een kast van de tv-distributie midden in het veld, onder een reflector, in een munitiekoffertje, met een magneet onder een tafel en zelfs in een opgezette rat in een boomholte ... Je kunt het niet bedenken waar ze die 'schatten' allemaal verstoppen. Dapper, dapperder, dapperst ... Rond 13u15 komen de laatste binnen voor een opwarmsessie. De regen heeft ons enthousiasme wat getemperd, maar ... na regen komt zonneschijn. En vandaag is dat niet anders. De meerderheid staat in het nieuw (lees: droge kledij), klaar om op de fiets te springen bij dit stralend mooi herfstweer. We genieten met volle teugen van de overweldigende natuur en vinden ondertussen mini- en maxicaches. We moeten onszelf verplichten om te stoppen en naar de motorhome te rijden, want in het bos in het donker ... neen, dank u. Nu nog een lekkere steengrilmaaltijd, een gezellige babbel en een evaluatie van de voorbije dag. Moe maar voldaan kruipen we in ons bed.

 

Zondag 4 november

Onze laatste cache-ronde gaat van start. Sommige fietsbatterijen pruttelen tegen, waarschijnlijk door het overvloedige vocht van gisterenvoormiddag. Geen zon, maar ook geen regen begeleiden ons bij de zoektocht. Echte beginnelingen zijn er niet meer! Ons groepje gaat vandaag over de grens bij de Noorderburen cachen. Opgepast voor de jagers, want die zien ons niet graag komen in hun jachtgebied. Terecht! Wegblijven uit privé-domein! Na de laatste cache-uurtjes sluiten we dit weekend af met een heerlijk glas wijn, gebrouwd en aangeboden door Paul en Jeanine. Mmmm, lekker! En dit onder een regenvlaag waardoor we maar al te goed beseffen dat we vandaag veel geluk hadden met het weer! Tot slot nog een definitie van geocaching:
Geocaching is een bezigheidstherapie voor mensen met wat vrije tijd en heeft als doel om jong en oud te voet of met de fiets op plaatsen te brengen waar men anders misschien nooit komt en dit onafgezien van alle weersomstandigheden.

 

Gezond en gezellig!

 

Tot volgende keer.