Uit de oude doos, met klei gemaakt - Boom

26 tot 28 april 2013

 

Na onze aankomst in Boom op de parking van het industrieterrein van Hoek 76/2850 Boom, zouden we normaal gezien een bezoek brengen aan een whiskystokerij, maar door omstandigheden kon dit niet doorgaan. Daarom hebben we een geleid bezoek gebracht aan de Rupel en een kleine deelgemeente van Willebroek, genoemd Klein Willebroek, waar het kanaal Willebroek-Charleroi in de Rupel uitmondt.

 

Na ons bezoek hebben we nog een verrassing gekregen: een pannenkoek met koffie of thee.

 

Op zaterdag zijn we rond 9u30 samen vertrokken met de fiets en sommige met de motorhome naar Noeveren. Daar brachten we een geleid bezoek aan het stadje, met uitleg over de huisjes die daar gebouwd zijn met de voordeur naar het werk gericht. Dit was om zo vlug mogelijk op het werk te zijn.

 

Rond de middag hebben we samen genoten van een lunch in het 't Baksteentje, een onthaalruimte van het Emabb op Noeveren, dat werd ingericht in een restaurant van een paardenstal, waar we een heerlijk bord soep met broodjes hebben gegeten.

IMG_0447.JPG

 

Rond 13 uur hebben we een rondleiding  gekregen met een gids van Emabb (Ecomuseum en Archief van de Boomse Baksteen) over de steenbakkerij en hoe

bakstenen en dakpannen worden gemaakt. Dat was vroeger allemaal handwerk, waar gans het gezin mee hielp van klein tot groot. Dit voor een zeer klein loon en in de 19de en 20ste eeuw. Daarvan moest de mensen dan nog huishuur betalen en veel voor het leven was er niet meer over. Veel comfort hadden die mensen niet. Ze hadden maar één kamer waar de ouders sliepen. De kinderen moesten onder de dakpannen slapen, waar het 's nachts zeer koud was in de winter.  De kleine kinderen moesten zelfs meehelpen om de pijpen van de bakoven te kuisen. Ze konden juist in de pijpen! Maar die kinderen leefden daarna niet lang meer, omdat ze besmet raakten door ziektes van het roet uit de pijp.

 

Na een drukke dag hebben we dan een heerlijke maaltijd gehad in het restaurant 't Steencaycken. Dit is een gezellig, artistiek aandoend eetcafé, rustig gelegen aan de Rupeldijk. Het is tevens een sociaal tewerkstellingsproject onder leiding van een bekwame chef.

 

Op zondagochtend zijn we samen vertrokken met de motorhomes naar de Belgica-werf, waar we een uitleg hebben gekregen van het herbouwen van een driemaster, de Belgica. Die boot is vroeger naar een historische Zuidpoolexpeditie van Adrien de Gerlache (1897-1899) geweest. Dit is een project van De Steenschuit VZW  in samenwerking met de VDAB, waar 500 langdurige werkzoekenden opleidings- en tewerkstellingskansen krijgen.

 

Rond de middag zijn we samen naar Leest gereden, waar we een rondleiding kregen over de kweek van edelherten. Eerst hebben we een heerlijke maaltijd gekregen van hertenvlees op verschillende manieren klaargemaakt.  Samen op een kar zijn we de velden ingetrokken, waar we de herten hebben gezien van verschillende leeftijden en geslachten.

Daarna hebben we nog een heerlijk stuk taart gekregen met een tas koffie of thee. Rond 17 uur zijn we dan huiswaarts gereden na een heerlijk en mooi weekend.

Bedankt aan de inrichters van dit heerlijke weekend .

Frida.