Tournai, oudste stad van WalloniŽ

19 tot 22 april 2018

 

 

 

 Tournai of Doornik

is met zijn 2000 jaar geschiedenis de oudste stad van WalloniŽ. Het is altijd al een belangrijke stad geweest. We gaan er een weekend samen op verkenning. De Notre-Dame kathedraal met schatkamer is een architecturaal meesterwerk van het Middeleeuwse Westen. Sinds 2000 is het de enige kathedraal die opgenomen is in de lijst van UNESCO wereld-erfgoed. De combinatie van Romaanse en Gotische stijl en de vijf massieve torens die de skyline van de stad bepalen, maken de kathedraal uniek. Ook al staat het gebouw in de steigers, er is nog genoeg te zien en te bewonderen en de gidsen zullen er volop over vertellen.

 

Het belfort van Doornik is ook een UNESCO monument. Het werd gebouwd in de 12de eeuw en is daardoor het oudste van BelgiŽ. Het gebouw is 72 meter hoog en heeft nu een beiaard met 55 klokken. Via een trap met 257 treden 'klimmen' we naar boven. De top biedt een adembenemend zicht op Doornik en haar omgeving

 

In het CRECIT maken we kennis met de tapijtweefkunst. Reeds sedert de 15de eeuw is deze erg belangrijk geweest voor de economische en artistieke ontwikkeling. In de Doornikse ateliers ontdekken we de verschillende ambachten. We zien er onder andere hoe zijden en wollen garen worden gekleurd en hoe oude tapijten worden gerestaureerd. 12

 

Het Natuurhistorisch Museum in ondergebracht in de oude brouwerij van de Sint-Maartensabdij. Dit museum is bijzonder door haar sfeer van 'kunst en rariteitenkabinet' en boeit jong en oud met de gevarieerde collectie van opgezette dieren. Zo is er de oudste olifant die in BelgiŽ binnen kwam in 1839. In het vivarium zijn vissen, vogelspinnen, amfibieŽn en levende reptielen in een nagebootst habitat te bezichtigen.

 

Op zondagnamiddag fietsen we, met de diegenen die nog geen zin hebben om naar huis te gaan, naar de kalkovens. Als getuigen van de industriŽle architectuur herinneren die ovens aan het prestigieuze verleden van het steengroevenbekken van Doornik-Antoing. Het is ons spijtig genoeg niet meer gelukt om een bezoek aan de cementfabriek CCB geregeld te krijgen. We verplaatsen ons tijdens het weekend wandelend of fietsend. De parking ligt op ongeveer 500 meter van het centrum verwijderd.

Op vrijdagavond gaan we gezellig samen iets drinken in een typisch Doornikse brasserie.

Op zaterdagavond gaan we er ook eten. Er is een keuze voor het hoofdgerecht. Voorgerecht: P‚tť Tournaisien met uienconfituur. Hoofdgerecht: gerookt hammetje of gebakken kippenfilet met champignonsaus. Dessert: chocoladetaart met crŤme anglaise.

 

Parking en coŲrdinaten vanaf donderdagavond 19 april

Hall des Sports, Avenue de Gaulle 2, 7500 Tournai. N 50į36'19.7'' E 3į22'37.2''

De lozingsfaciliteiten zijn misschien niet toegankelijk! Neem uw voorzorgen!!

 

Aankomst: we verwachten jullie op donderdagavond vanaf 17 uur of vrijdagmorgen 20 april. De eerste activiteit start op vrijdagmorgen om 9u30. Bezoek om 10 uur CRECIT - Rue Paul Pastur 2, 7500 Tournai . GPS: N 50į36'33.7'' E 3į24'14.0''

 

Niet vergeten: fiets voor de verplaatsingen tijdens het weekend en gemakkelijke stapschoenen. Er is bij enkele bezoeken parkeermogelijkheid voor enkele motorhomes.

 

Telefoonnummers tijdens het weekend Luc: 0494 57 09 04 / Lieve: 0477 52 81 89

 

Deelnameprijs: Ä 45 per persoon, etentje en bezoeken inbegrepen.

 

Info en inschrijvingen: bij Luc en Iris vanaf 18 december 2017, telkens na 9 uur op het nummer 015/61 33 75 en vanaf 26 december op het gsm nummer +32 494/57 09 04.

 

Betaling: we verwachten de betaling, na vooraf ingeschreven te hebben, ten laatste op 19 maart 2018 (latere inschrijvers betalen zo vlug mogelijk na inschrijving) op rekening: IBAN: BE35 7340 3844 3937 / BIC: KREDBEBB van Zwervers Leuven - 3000 Leuven - met de vermelding 'Tournai, oudste stad van WalloniŽ' + plaatnummer motorhome'.

Tot in Doornik, we kijken uit naar jullie komst.

Lieve, Iris, Paul en Luc.